URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2010, 14:52

Se închide strada Iuliu Maniu!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria demarează în acest week-end lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, care se vor executa cu închiderea străzii pentru traficul auto. "Fiind vorba de o arteră aglomerată în cursul anului şcolar, pentru că face legătura cu zona centrală, am fost nevoiţi să aşteptăm venirea vacanţei. Firma Drumuri Orăşeneşti va începe săpăturile sâmbătă, iar în cursul zilei de marţi strada va trebui să fie deja decopertată şi predată constructorilor", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Lucrările se vor derula în perioada 12 iunie - 15 septembrie şi sunt cuprinse în proiectul privind modernizarea unui număr de 19 străzi în vederea fluidizării traficului, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Investiţia care se ridică la circa 4,3 milioane lei este mai complexă decât pare deoarece cuprinde inclusiv înlocuirea întregii infrastructuri de sub carosabil de-a lungul celor 820 de metri de stradă. "Aici se vor executa lucrări de modernizare a drumului, de introducere a reţelelor de apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială, termoficare şi gaz", a spus Carp.

Pe şantierul din centrul oraşului vor lucra în paralel la reţele constructori contractaţi de Compania de Apă Oradea, Electrocentrale şi Distrigaz. Măsura a fost luată pentru ca municipalitatea să nu plătească de mai multe ori decopertarea şi acoperirea străzii. După finalizarea lucrărilor, strada va fi asfaltată de către Drumuri Orăşeneşti.

Pe tronsoane

Pentru a afecta cât mai puţin traficul auto, dar a oferi front de lucru constructorilor, lucrările se vor desfăşura cu închiderea străzii pe tronsoane. În prima etapă, cuprinsă între 12 iunie şi 30 iulie, va fi închisă accesului auto porţiunea cuprinsă între Bulevardul Decebal şi strada Jean Calvin. Circulaţia va fi deviată pe strada Primăriei, care va avea dublu sens până la intersecţia cu Jean Calvin, de unde traficul va reveni pe porţiunea de stradă încă neafectată de lucrări.

În cea de-a doua etapă, cuprinsă între 1 august şi 15 septembrie, când strada Iuliu Maniu va fi închisă pe porţiunea delimitată de străzile Jean Calvin şi Avram Iancu, circulaţia va fi deviată pe strada paralelă, Episcop Mihai Pavel. "Pe 15 septembrie, când începe şcoala, lucrările vor trebui să fie deja terminate. După această dată, vreme de cinci ani Primăria nu va mai da nicio aprobare de desfacere a pavajului", a declarat Gheorghe Carp.

Apă cu porţia

Viceprimarul a mai făcut un apel la locuitorii străzii Iuliu Maniu ca pe durata lucrărilor la infrastructură să îşi facă rezerve de apă potabilă. "Lucrările la reţeaua de apă şi la branşamente se vor face cu sistarea alimentării cu apă a zonei. Pentru a nu afecta foarte tare populaţia, am stabilit cu constructorii ca întreruperile de apă să se facă doar între orele 8-14, când majoritatea orădenilor nu sunt acasă", a spus Gheorghe Carp.

Viceprimarul a precizat că închiderea străzii nu va afecta colectarea gunoaielor de către firma RER Ecologic Service. "Vor avea acces până pe bulevardul Decebal sau strada Jean Calvin, de unde 70 de metri, sau cât au de mers, vor putea să ducă tomberoanele şi pe jos".

Modernizarea străzii Iuliu Maniu este unul dintre cele mai complexe şantiere iniţiate de municipalitate anul acesta datorită volumului mare de lucrări care trebuie executate şi a termenului de predare extrem de restrâns. Pentru a putea lucra în paralel constructorii vor începe montarea reţelelor pornind de la capete diferite ale tronsoanelor de stradă, evitând astfel să se încurce reciproc. Reprezentanţii municipalităţii au avertizat constructorii că orice întârziere în predarea lucrărilor se va sancţiona cu penalităţi de 0,1% pe zi din valoarea lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON