URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2018, 15:14

Se aşterne covor asfaltic pe 50 de kilometri de drumuri judeţene

Se aşterne covor asfaltic pe 50 de kilometri de drumuri judeţene (foto: Consiliul Judeţean Bihor)

Mai multe porţiuni ale unor drumuri judeţene au intrat sau urmează să intre în reparaţii. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pe 50 de kilometri se va turna covor asfaltic. "Nu facem o peticire", a subliniat şeful CJ.

Lucrările sunt finanţate din bugetul Consiliului Judeţean, din banii alocaţi anul acesta pentru întreţinerea şi reparaţiile necesare pe drumurile judeţene.

"Prin buget am reuşit să împărţim banii astfel încât credem că prima dată 50 de kilometri de covor asfaltic nou se vor aşterne în aceste săptămâni în judeţul Bihor. În anii trecuţi, se aşterneau între 8 şi 12 kilometri, eu am verificat până în urmă cu 10 ani", a afirmat Pásztor în faţa jurnaliştilor.

Potrivit acestuia, cinci firme vor lucra în cele cinci zone ale judeţului. În zona Marghita, se fac asfaltări în Sâniob (lucrarea a fost terminată, fiind acoperit tot intravilanul localităţii), Tăuteu, Pădurea Neagră şi Balc.

În zona Beiuş se va lucra în localităţile Remetea, Meziad, Curăţele, Pocola şi Uileacu de Beiuş, în zona Oradea în Lăzăreni, Holod, Sânnicolau Român, Tileagd, Tilecuş, Ineu, Săcădat, în zona Aleşd în Chistag, Vadu Crişului, Bulz, Bratca şi Borod, iar în zona Salonta în Arpăşel, Ghiorac, Batăr, Holod, Căpâlna şi Salonta.

Investiţia va depăşi 9 milioane lei, lucrările urmând să fie finalizate pe 20 iulie. Potrivit directorului tehnic al CJ Bihor, Filip Cheşeli, un kilometru de asfalt costă în medie 180.000 lei fără TVA. "E vorba de asfalt pe o lăţime de 6 metri, cu o grosime de 4 centimetri. Unde e nevoie, se fac şi fundaţii sub covorul asfaltic", a spus Cheşeli.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, şi Adrian Merka, preşedintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, au vorbit despre colaborarea avută în 2017, mai precis despre investiţiile care s-au realizat cu ajutorul fondurilor redirecţionate de CJ către comune cu populaţie slovacă.

În 2017 s-au investit 600.000 lei în proiecte propuse de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România. Banii nu provin însă din veniturile proprii ale CJ Bihor, ci din cotele defalcate pe care Guvernul le alocă consiliilor judeţene, iar acestea din urmă le redistribuie în funcţie de anumite criterii, pe comune şi proiecte.

Între investiţiile care au fost realizate sau a căror execuţie a avansat în 2017 se numără construirea unui teren sintetic de fotbal la Şinteu, repararea toaletelor la şcoala din Şerani şi construirea de toalete la Liceul Teoretic Josef Kozacek din Budoi.

În 2018, Uniunea slovacilor a cerut sprijin pentru continuarea unor proiecte şi demararea altora, iar Pásztor spune că li se vor aloca finanţări de circa 300.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
și cit va ține?
șeful CJ nu s-a laudat cu garantia de buna execuție,care poate fi 1 an sau 5.
Postat 28 Iunie 2018, 12:43 de patriot
Drumul Tasad-Serghis lasat de izbeliste
Despre drumul Tasad-Serghis,lasat de izbeliste de vicele de la judet bodea, nu mai spune nimeni nimic.Lucrare facuta de mantuiala,vre-o 3-4 km lasat neasfaltat, banii incasati(sifonati).In alte cazuri similare, s-a lasat cu condamnari. Poate se sesizeaza totusi cineva...
Postat 27 Iunie 2018, 14:18 de neluhas
Interesant
Daca îl fac asemenea unor realități recente (turnat asfalt direct peste drumul vechi de piata, pus semne de stop la duleul dintre tarlale, realizat 2 benzi pe 4.5m lățime) mai bine sa le lase cum sunt. Nu tu acostament amenajat, nu inclinare pentru scurgerea apei, nimic gândit. Dar semnat de recepție
Postat 27 Iunie 2018, 12:09 de poiu
Re: detectiv
Gh. Doja a ajuns drum judetean? L-a predat edilul sef concurentei fara sa aflam din timp? Ce detectiv esti daca nu dai detalii pe tema asta?
Postat 27 Iunie 2018, 09:25 de CrisDumi
40.000 Euro kilometrul de asfalt pe drumurile județene.
În Oradea ajunge la peste 240.000 Euro kilometrul, pentru că dehhh, e candidat orașul la Top 20 cele mai "smart" orașe din România.
Postat 27 Iunie 2018, 09:23 de CrisDumi
RE: 40.000 Euro kilometrul de asfalt pe drumurile județene.
Uită-te şi la lucrare în sine. Una e să aşterni covor asfaltic şi alta să faci/reabilitezi un drum de la fundaţie.
Postat 27 Iunie 2018, 09:28 de Florin Ciucas
Chiar opusul
Ba chiar o MARE peticire fac de banii astia, si mai nimic lucrari la fundatie. Ca si cum ai construi un bloc fara fundatie pe plaja, atat va rezista o lucrare de mantuiala.
Postat 27 Iunie 2018, 01:58 de unu
bla bla bla
Pai pe G. Doja de ce nu mai asfaltati? Am fost recent la un priten si iti rupi masina pe unele zone. Mi-a spus ca nu este interes pt primarie sa asfalteze si nici reteaua de gaz nu e voie sa mearga mai sus de unde este acum. Asa ca lasati vrajala cu asfaltul pt ca vb de o distanta mica pe Doja unde este asfalt, mai putin decat pana in Nufarul, luand reper mag. Crisul de ex.
Postat 26 Iunie 2018, 16:10 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON