URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2010, 16:44

Scrisoarea unui deţinut închis în lagărul din Cetate, descoperită după 63 de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O scrisoare scrisă de un etnic german închis în Cetatea Oradea a fost descoperită întâmplător în cursul zilei de luni de către muncitorii care lucrau la refacerea corpului H din incinta monumentului. "Scrisoarea era ascunsă în tencuiala uneia dintre încăperile care înainte serveau ca magazie de făină pentru brutăria ce funcţiona în Cetate. Pare a fi biletul unui om care doreşte să lase o urmă pentru a putea fi găsit ulterior de familie", a declarat pentru BIHOREANUL Dumitru Noane, consilier în cadrul Compartimentului Tehnic Administrare Cetate.

Răvaşul, îngălbenit de vreme, este scris în limba germană, cu creion chimic, pe o foaie de carneţel. Pentru a fi ferit de intemperii, biletul a fost împăturat într-o bucată dintr-un ziar local de limbă maghiară. Viceprimarul Rozalia Biro a făcut o traducere aproximativă a mesajului care dezvăluie disperarea unui om închis care nu ştie ce se va întâmpla cu el.

"Mă numesc Andreas Diettrich, născut la 9 mai 1905 în Nagyzsam, lângă Timişoara. Am fost închis aici între 20 martie şi 21 august 1947. Sunt etnic german în vârstă de 42 ani, care am lucrat în acest lagăr", se menţionează în scrisoare. Viceprimarul a mai spus că municipalitatea va încerca să identifice familia deţinutului pentru a o informa că acesta a fost închis la Oradea şi a afla amănunte despre povestea lui. "Vom încerca să luăm legătura cu familia acestui om, care poate nici nu ştie ce s-a întâmplat cu el, iar scrisoarea va fi conservată, iar ulterior expusă în viitorul muzeu al Cetăţii", a promis Biro.

Dumitru Noane a declarat că începând cu iunie 1945 în incinta Cetăţii a funcţionat un lagăr de tranzit. "Lagărul a fost deschis de ruşi care, la început, au ţinut aici prizonierii de război germani, după care a fost preluat de români pentru deţinuţii politici. Primii erau deportaţi în Siberia, iar cei din urmă ajungeau la Sighet sau Poarta Albă", a spus Noane.

Lucrările de reabilitare a Cetăţii Oradea au demarat pe 15 martie şi se desfăşoară pe o perioadă de 72 de luni. Investiţia se ridică la 36,7 milioane de lei şi are ca scop revitalizarea Cetăţii în vederea reintroducerii ei în circuitul turistic şi amenajarea în corpurile de clădiri din incinta monumentului a unor funcţiuni compatibile cu acesta cum ar fi Biblioteca şi Muzeul Cetăţii, un Lapidarium, un Muzeu al Pâinii, dar şi spaţii expoziţionale şi centre de promovare a meşteşugurilor şi artei populare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON