URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2020, 10:59

Schimbare radicală în situaţia Corona în Oradea: Numărul bihorenilor internaţi s-a triplat într-o singură zi, depăşind 600 persoane, majoritatea din carantină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de miercuri dimineaţă, în Bihor sunt înregistrate nu mai puţin de 660 de persoane internate, depistate cu coronavirus sau suspecte, faţă de mai puţin de 200 în ziua precedentă.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, pacienţii noi sunt din centrele de carantină, unde numărul locatarilor a scăzut cu aproape două treimi. Numărul cazurilor de infectări confirmate de la începutul crizei este 456.

16 cazuri noi

"În urma testelor de ieri (n.r. – marţi) au fost depistate încă 16 persoane Covid pozitive", au informat surse medico-sanitare. Astfel, bilanţul cazurilor confirmate în Bihor, cumulat de la începutul crizei, a urcat miercuri dimineaţă de la 440 la 456.

Conform surselor, în ultimele 24 de ore a mai fost externat din Spitalul Municipal Oradea încă un pacient vindecat, aşa încât în prezent numărul total al vindecărilor este de 46 (faţă de 45, câte erau în ziua precedentă).

În unitatea medicală nu a mai survenit niciun deces (numărul acestora rămânând oficial la 8, cumulat de la începutul crizei, din care unul fusese eronat raportat, fiind al unei sătmărence).

Internaţi, nu "carantinaţi"

În schimb, noutatea spectaculoasă este că în Bihor s-a triplat numărul persoanelor internate, de la 152, câte erau marţi în Spitalul Municipal, la un total de 660 miercuri dimineaţă, ceea ce înseamnă un plus de 535.

"Internările în plus faţă de ieri se explică prin faptul că în mod oficial sunt considerate internate şi persoanele din centrele de carantină care au fost detectate cu coronavirus, dar care sunt asimptomatice ori au semne uşoare de boală, precum şi cele care au fost în contact direct cu aceste persoane. Practic, este vorba nu despre pacienţi noi în Spitalul Municipal, ci despre persoane din carantină care acum au statut de pacienţi, dar sunt îngrijite într-un centru anume amenajat, unde beneficiază permanent de supraveghere medicală şi de tratament", au explicat sursele BIHOREANULUI.

Să nu plece

Raportarea persoanelor provenite din centre de carantină ca persoane internate este o procedură nouă, pentru care autorităţile au optat în scopul ca acestea să fie considerate oficial pacienţi, chiar dacă au expirat cele 14 zile de carantină prevăzute de lege. Ei rămân, astfel, sub supraveghere, fiind eliminat riscul de a transmite boala în comunitate.

În hotelul Ceres, unde sunt internate aceste persoane, şi care a devenit, practic, o secţie exterioară a Spitalului Municipal din Oradea, erau miercuri dimineaţă 496 persoane, în trei corpuri de clădire. Din acest total, 287 persoane sunt diagnosticate cu coronavirus, iar celelalte au statut de suspect.

Cadrele medico-sanitare le prelevează zilnic probe biologice pentru testare şi retestare (procedură care nu poate fi făcută decât în a 10-a sau 11-a zi după diagnosticare), iar în funcţie de rezultate locatarii sunt "externaţi" sau nu. Persoanele cărora li se agravează starea de sănătate sunt transferate la Spitalul Municipal.

Trataţi şi acasă

Miercuri dimineaţă, în Spitalul Municipal erau internate 185 persoane (la un număr total de 450 paturi), faţă de 152 în ziua precedentă.

Pe de altă parte, sursele BIHOREANULUI au explicat că în Oradea sunt şi cazuri de Covid tratate la domiciliu, fiind vorba despre persoane cu forme uşoare de manifestare a bolii.

Miercuri dimineaţă, în carantină instituţionalizată mai erau doar 312 bihoreni, faţă de 825 în cursul zilei precedente. Aceştia sunt cazaţi în hotelurile Iris şi Magnific (din Şoseaua Borşului), Crişana şi Mureşul (din Băile Felix).

UPDATE:

Miercuri, la ora 13, Grupul de comunicare strategică format la nivelul naţional a transmis informaţii oficiale privind pandemia Covid-19 din România.

Potrivit informării, în Bihor sunt 449 de cazuri de îmbolnăvire confirmate. Diferenţa dintre numărul prezentat oficial şi cel prezentat de BIHOREANUL este dată cel mai probabil de ora raportării.

În ţară, miercuri erau confirmate 11.978 de cazuri de coronavirus. Dintre acestea, 3.569 de persoane s-au vindecat. În schimb, 675 de persoane confirmate cu acest virus şi-au pierdut viaţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Zorro
Dau o bere dupa ce se deschid terasele!
Postat 29 Aprilie 2020, 19:25 de Kid
Dilidumi
Ar trebui sa te tratezi..esti dus cu pluta delirezi nonstop...mai trebuie sa zici ca Bolojan a inventat covidu...mai fa o pauza..nu ai nici un pic de bun simt?
Postat 29 Aprilie 2020, 19:17 de zorro
CrisDumi
Absolut foarte bine a gestionat Bolojan și Carp situația. Iar măști la 0.85 nu mai găsești de 5 săptămâni. Dar găsești cu 8 lei dacă nu-ți place cu 3
Postat 29 Aprilie 2020, 14:28 de Sandu2100
Foarte bine a gestionat municipalitatea situația ...
... cu Bolojan și Carp mari "povestitori" de bine, care brusc nu mai comentează subiectul și au început să vândă la suprapreț "chinezăriile" achiziționate din bani publici, începând de la măștile de 3,00 lei bucata care fac fix 0,85 lei la producătorii din România !?!
Postat 29 Aprilie 2020, 11:12 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON