URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2014, 08:50

Scandalul parcărilor: Subprefectul felicită Primăria, dar o avertizează că e cu ochii pe ea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan şi subprefectul Cristian Bitea par aproape de a îngropa securea războiului. După ce municipalitatea a comunicat Prefecturii abrogarea dispoziţiei primarului nr. 1185 / 23.05.2014 în legătură cu parcările galbene din Parcul Traian, iar aleşii locali au adoptat luni o serie de hotărâri menite să stingă conflictul între instituţii, subprefectul Cristian Bitea a salutat atitudinea municipalităţii, însă cu rezerve.

După cum BIHOREANUL a mai scris, CL a abrogat luni taxa de 45 lei pentru staţionarea fără plată în locurile de parcare cu plată, a redenumit fosta taxă de 300 lei pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, ca fiind "contravaloare ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor", şi a decis desfiinţarea fondului de stimulente a angajaţilor Serviciului Parcări de 5% din amenzile încasate, toate fiind prevederi atacate în instanţă de Instituţia Prefectului ca fiind ilegale.

"Instituţia Prefectului Judeţului Bihor consideră atitudinea municipalităţii ca una proximă şi necesară pentru înlăturarea motivelor de nelegalitate semnalate, dar dezaprobă tertipurile colaterale extinse pe această temă", arată Bitea în comunicat, referindu-se la declaraţiile primarului Ilie Bolojan, care afirma săptămâna trecută că va aplica amenzile mai mari pentru contravenienţi, din Codul Rutier.

Edilul spunea atunci că, începând din 1 august, şoferii contravenienţi vor fi taxaţi cu 150 lei pentru parcarea neregulamentară (75 lei în 48 de ore), iar maşinile parcate neregulamentar (pe trecerea de pietoni sau care blochează tramvaiul) vor putea fi ridicate doar cu achitarea taxei de ridicare de 300 de lei, plus 6 puncte-amendă. De altfel, şi în şedinţa CL de luni, directorul AIO Cristian Beltechi a refuzat propunerea consilierilor UDMR de aducere a pragului noii amenzi de la 150 lei la 90 lei (deci tot 45 lei după 2 zile, precum vechea reglementare), susţinând că ar fi nevoie de o dezbatere publică prealabilă.

În contrapartidă, subprefectul Bitea susţine că municipalitatea poate stabili amenzi în cuantumuri mai mici, iar acesta este atributul consilierilor locali. "Cu privire la unele aspecte chestionabile apărute în mass-media locală referitoare la nivelul unor sancţiuni contravenţionale ce urmează a fi aplicate în cauză, facem precizarea că, potrivit legii, contravenţiile pot fi instituite numai de către autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, respectiv Consiliul Local, în sarcina acestuia rămânând şi stabilirea cuantumului amenzii pe baza propunerii primarului şi/sau a unor iniţiative/amendamente ale consilierilor locali, limita minimă prevăzută de lege pentru acest tip de contravenţii fiind de 25 lei. Factorii decizionali trebuie să acţioneze în acest sens cu responsabilitate publică şi cu respectarea principiilor legalităţii, oportunităţii, echilibrului şi proporţionalităţii pentru deciziile pe care le adoptă", zice Bitea.

În finalul comunicatului, subprefectul mai subliniază că "Instituţia Prefectului Judeţului Bihor va monitoriza cu atenţie, în continuare, aceste aspecte, în interesul cetăţenilor şi în scopul garantării respectării legalităţii actelor emise pentru reglementarea unor relaţii sociale privind colectivitatea locală".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Prefectura şi Primăria au intrat în război în urmă cu două săptămâni când subprefectul Cristian Bitea a atacat în instanţă dispoziţia primarului Ilie Bolojan privind transformarea în parcări de scurtă durată a 704 locuri din centru, inclusiv din Parcul Traian. Bitea acuză că amplasamentele nu corespund celor enumerate în HCL 640/2006, care inventaria parcările oraşului, fiind trasate în baza unei simple dispoziţii a primarului, care s-a substituit Consiliului Local, singurul cu atribuţii în domeniu.

Ce a urmat citiţi în articolul "Parcări pe lângă lege: Scandalul dintre Prefectură şi Primărie scoate la iveală nereguli în lanţ legate de parcările publice"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
pt. dl subprefect
Si cu celelalte parcari galbene trasate ilegal pe care a pretins dl Bitea ca le-a descoperit cum ramane ? S-a rezolvat cu Parcul Traian si gata s-au inteles ? Dar cu banii incasati ilegal pana acuma de primarie cum ramane ? Nici macar in perioada suspendarii primaria nu si-a oprit aparatele de taxare ! Si zice dl subprefect ca a ramas fara obiect ! Rusine !
Postat 24 Iulie 2014, 17:06 de Nelu
telefon 1
@Ca®p III am verificat, numarul este acela si e al persoanei! oricum nu am sa-l sun vreodata pentru ca eu sunt educat!
Postat 22 Iulie 2014, 14:08 de TDS
hotarari
Nu prea pricep cum se emite HCL peste OUG195?! Si nici de ce abonamentul de parcare pe toate strazile nu e valabil la domiciliu?! Strada de domiciliu o fi in afara municipiului!?!
Postat 22 Iulie 2014, 13:38 de biciclist
?
@gogu. dar de ce te deranjez atat de mult? eu am descris ceea ce am vazut cu ochii mei! PS mai bine pesedizat decat strutocamila pedelisto penelista!
Postat 22 Iulie 2014, 13:36 de TDS
re: Capitala
Si pe tine te cheama Bitea?
Postat 22 Iulie 2014, 13:20 de Fuel
EU CRED CA PE PAGINA ASTA COMENTEAZA DOAR BITEA ! :)))
EU CRED CA PE PAGINA ASTA COMENTEAZA DOAR BITEA ! :)))
Postat 22 Iulie 2014, 12:57 de Capitala
DOMNULE SUBPREFECT, VA RUGAM FACETI UN CONTROL SI LA PARCARILE DIN CARTIERUL PRIMA !!!
Domnule Subprefect, trebuie sa ne ajutati pe locuitorii din Cartierul Prima Casa din Nufaru! Patronul si-a rezolvat Autorizatia de Constructie cu MULT PREA PUTINE locuri de parcare la cati locuitori suntem in blocuri! Ne-a obligat sa platim 35.000 RON! pe un loc de parcare si acum in fiecare dimineata gasesc masina blocata de altii care nu au unde parca! ASA CEVA ESTE INADMISIBIL! VA RIGAM SA NE AJUTATI SI SA FACETI UN CONTROL SI AICI !!!! VA RUGAM !!!
Postat 22 Iulie 2014, 12:54 de Art
@TDS
...lasa-ne TDS comunist batran pesedizat........
Postat 22 Iulie 2014, 12:39 de gogu.
parcari
subscriu total la ceea ce a scris d-l dinaintea mea.
Postat 22 Iulie 2014, 12:10 de ganditorul
Cine ar fi crezut că diferenţa între Bitea şi Bolojan e ... !?!
Maturitatea pe care primarul nu o are încă, în timp ce subprefectul invizibil până acum începe să crească ca un biped, vorba uneia care se vrea ministru, urmare efectelor de natură personală !?!
Postat 22 Iulie 2014, 11:45 de Ca®p III
pret parcare
De acord cu d-l X,dar cu urmatoarea sugestie in plus: pretul parcarii sa fie 2 lei pe zi/loc...oricum nu folosim acel loc decat maxim 1-2 ore,el urmand sa fie folsit si de alte persoane in aceiasi zi....dar dispare frica de a fi amendat...stam tot timpul cu ochii pe ceas...deci....
Postat 22 Iulie 2014, 10:43 de parcagiul
erata
49 GXF
Postat 22 Iulie 2014, 09:33 de TDS
ce să vezi?
Sâmbătă 19 iulie 2014, ora 17,30. Acțiunea s-a petrecut în Piața Unirii. La ora menționată apare mașina cu numărul: 49 GFX. Din ea coboară țanțoș un personaj îmbrăcat în pantaloni negri cu cămașă albă, emanând din toți porii „ORADEA SUNT EU”! Personajul vorbea la telefon! Autoturismul rămâne staționat cu motorul pornit și farurile dreapta aprinse! Autoturismul bloca 3 alte autoturisme parcate regulamentar în Parcarea Băncii Transilvania. Personajul se îndreaptă spre Primărie și intră!(avea treabă acolo, un fel de "oficieri"). O fi trimis ulterior pe cineva să-i mute autoturismul sau nu, habar n-am(presupun totuși că da). Din păcate n-am putut imortaliza foto scena; în eventualitatea că personajul are demnitate va recunoaște ceea ce am descris eu. Dar din câte am început să observ de o bună bucată de vreme nu are așa ceva: „ ORADEA E EL”
Postat 22 Iulie 2014, 09:18 de TDS
parcare
cea mai eficienta solutie pentru populatie ar fi aceasta un abonament /luna sa fie 20 lei iar pentru parcarile din centru 30 lei/luna un tichet pentru una ora de parcare sa fie 1 leu masinile sa fie ridicate doar cele care blocheaza circulatia iar amenda pentru acestea sa fie de 100 lei cred ca sunt cele mai rezonabile sume iar cele pe care vor hotii sa le impuna sunt deja aberante si clar tintesc doar furtisagul
Postat 22 Iulie 2014, 09:18 de x
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON