URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2017, 11:43

Scandal: Un pastor adventist, fost candidat al ALDE Bihor, a fost pus director al Institutului Limbii Române

Scandal: Un pastor adventist, fost candidat al ALDE Bihor, a fost pus director al Institutului Limbii Române (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pastorul adventist George-Ovidiu Doca a candidat, fără succes, în 2016, primul pe lista ALDE Bihor pentru Camera Deputaţilor. Acum, însă, acesta a primit din senin postul de director al Institutului Limbii Române.

Membrii Consiliului de Coordonare al ILR îi cer ministrului Educaţiei, Liviu Pop, să readucă "normalitatea" şi să numească un director cu pregătire, căci actualul nu are "calificare filologică, experienţă managerială şi performanţe ştiinţifice".

Demascat pe Facebook

Despre George-Ovidiu Doca nu se ştiu prea multe. Acesta nu a fost un politician activ la nivelul judeţului Bihor. El este pastor adventist şi a avut o singură ieşire publică la evenimentul de prezentare a candidaţilor ALDE pentru alegerile parlamentare din 2016.

Numirea lui, făcută discret, a fost adusă în atenţia publicului de europarlamentarul Cristian Preda, profesor la Universitatea din Bucureşti.

"Aţi auzit de George-Ovidiu Doca? Eu nu ştiam nimic despre el, până să aflu că e noul director al Institutului Limbii Române. Dom’ director are un CV cam subţire. E doctorand în drept penal la un stabiliment privat. Îl recomandă asta pentru a conduce acest institut? Nu. Să fi fost atunci numit întrucât e predicator al Bibliei? Nici asta nu-l califică. Eu pun pariu că a primit poziţia fiindcă e membru ALDE Bihor. Tăriceanu pierde încă o şansă de a afla când se zice "care" şi când e musai să spui "pe care"", a scris Preda pe Facebook.

Specialiştii "îngrijoraţi"

Ulterior, membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Române i-au trimis o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Liviu Pop, pe care-l acuză că a făcut numirea fără concurs.

Scrisoarea a fost trimisă sub semnatura prorectorului Universitatii din Bucureşti, Liviu Papadima, presedintele Consiliului, şi a celorlalţi membri, profesori universitari de prestigiu.

Potrivit hotnews.ro, în scrisoarea deschisă, membrii Consiliului de Coordonare subliniază cî de la infiinţare, în 1999, şi până în prezent, ILR "a ajuns să coordoneze peste 40 de lectorate de limba şi literatura română in universităţi din cele mai diverse puncte ale globului şi să gestioneze un larg program de cursuri şcolare destinate copiilor de origine română din străinătate".

"Ne exprimăm ca atare nedumerirea şi îngrijorarea asupra modului în care a fost operată schimbarea conducerii ILR, fără asigurarea transparenţei, fără măcar o minimă consultare a Consiliului de Coordonare în privinta oportunităţii acestei schimbări. Informaţii despre noul Director al ILR, dl. George Ovidiu Doca, sunt foarte greu de găsit în spaţiul public. Întelegem, totuşi, că domnia sa nu are nici calificare filologică, nici experienţă managerială, nici performantţe ştiintifice sau didactice, condiţii indispensabile ocupării unui post care are, în actuala configuraţie a Institutului, atribuţii nu numai executive, ci şi decizionale", se arata în scrisoarea deschisă adresată Ministrului Educaţiei.

Numit pe lege? 

Mai mult, semnatarii îşi exprima "nedumerirea faţă de eludarea căilor legale de ocupare a postului de catre dl. George Ovidiu Doca".

"Dupa cum se ştie, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs. În calitatea pe care o avem, am urmărit îndeaproape activitatea Institutului şi nu vedem niciun motiv justificat de derogare în acest caz", spun membrii Consiliului de Coordonare al ILR.

Ca atare, ministrului Liviu Pop i se cere să readucă în "normalitate" ILR, "unul dintre principalii mesageri ai culturii române dincolo de graniţe".

De asemenea, ei spun că instituţia trebuie "condusă de o persoană de prestigiu, calificată în domeniu şi care să-şi fi obţinut postul prin indeplinirea riguroasă a cerinţelor legale şi profesionale".

Scrisoarea este semnata de toti membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Romane: Prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universitatii din Bucuresti - Presedinte, Prof. dr. Ioana Bican, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj; Ana Borca, Institutul Cultural Roman, Prof. dr. Alexandru Gafton, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Prof. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universitatii "Transilvania" din Brasov, Prof. dr. Otilia Hedesan, prorector al Universitatii de Vest din Timisoara, Prof. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Romane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da, dar e frumos!
si asortat si la mana are un ceas de masa!!!
Postat 21 Decembrie 2017, 13:14 de ADINA
Nu va mirati, in alde sunt cazuri mult mai grave!
Georgeta Gavris si Daniel Meze, Radio Transilvania, 27 iunie 2007, Georgeta Gavris: Cati regi a avut Romania si care au fost acestia? T.B.: Nu stiu sa va spun... Carol, Mihai... Daniel Meze: Au mai fost Carol II si Ferdinand... Georgeta Gavris: Ultima carte citita si autorul ei? T.B.: Eu de obicei citesc Biblia, va spun sincer. Indiciu ajutator pt. identificarea personajului: azi T.B. da ordine culturii bihorene!!!
Postat 21 Decembrie 2017, 12:42 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON