URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2012, 12:48

Scandal la Mănăstirea Voivozi: Demisă din funcţie, stareţa Teodora acuză că a fost bătută

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal de proporţii la Mănăstirea din Voivozi. Episcopia Ortodoxă a Oradiei a anunţat, vineri, că stareţa mănăstirii a fost destuită, iar mănăstirea se va transforma într-una pentru călugări.

Evacuare, furturi, blesteme...

"Pentru grave abateri, inclusiv de la disciplina economico-financiară, stareţa Mănăstirii Voivozi din judeţul Bihor, monaha Teodora, pe numele mirenesc Maria Dorohoi, a fost destituită din funcţie. La propunerea Chiriarhului locului, motivată, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a aprobat, în unanimitate, schimbarea statutului Mănăstirii Voivozi din mănăstire de călugăriţe în mănăstire de călugări, la fel cum a funcţionat în cursul evului mediu", se arată într-un comunicat transmis vineri.

Conform documentului, comisia specială de predare-primire, alcătuită din delegaţi de la Centrul Eparhial, Protopopiatul Marghita şi Mănăstirea Izbuc, "a fost împiedicată să îşi exercite atribuţiile, prin complicitatea dintre fosta stareţă a Mănăstirii Voivozi şi fostul duhovnic, singurii vieţuitori rămaşi în obşte, după ce fosta stareţă alungase, de multă vreme, pe celelalte vieţuitoare".

Reprezentanţii Episcopiei susţin că fostul duhovnic a părăsit mănăstirea "fără binecuvântare", înainte de sosirea comisiei, iar fosta stareţă a refuzat iniţial să predea cheile lăcaşului şi, mai mult decât atât, a şi sustras bunuri de valoare ale bisericii.

"De la biserica de lemn, monument istoric, au dispărut mai multe odoare, între care două icoane mari, îmbrăcate în întregime în argint masiv şi placate cu aur şi pietre preţioase de mari dimensiuni, şi racla cu sfinte moaşte; din chilii au dispărut icoane şi tablouri de pe pereţi, donate de credincioşi, precum şi toată lenjeria şi obiectele din dulapuri; din cămări au dispărut proviziile pentru iarnă, iar din gospodărie toate animalele", se mai arată în comunicat, care avertizează că "oricine îndrăzneşte să înstrăineze bunuri din averea unei mănăstiri încalcă grav sfintele canoane şi rânduielile vieţii călugăreşti, căzând sub incidenţa blestemului ctitoricesc".

"Cine are cunoştinţă de locul sau locurile în care sunt ascunse bunurile furate de la Mănăstirea Voivozi este îndatorat să ia toate măsurile ce se impun pentru ca acestea să se întoarcă la proprietarul de drept, Sfânta Mănăstire Voivozi din judeţul Bihor", atrage atenţia Episcopia Ortodoxă.

Bătaia ruptă din Rai

De cealaltă parte, stareţa Mănăstirii susţine că e nevinovată şi acuză că a fost agresată de călugării care se vor muta aici şi de mai mulţi mireni, aduşi ca forţă de presiune. Atât stareţa Teodora cât şi părintele Ioachim susţin că au fost bătuţi pentru a părăsi lăcaşul, ea săptămâna trecută, iar părintele chiar joi. "Vineri seară (16 noiembrie n.r.) au venit 8 maşini, din care două erau pline cu mireni. Noul stareţ a spus că dacă vreau să rămân în mănăstire o să fac ascultare la porci şi la vite şi să mă mut la poartă. Am refuzat, iar atunci mi-au zis că mâine seară (sâmbătă - n.r) să fiu deja plecată. M-am dus în cameră să-mi iau hainele şi au venit după mine şi m-au bătut acolo. Mi-au dat cu pumnii în cap", a declarat maica Teodora.

Pe de altă parte, înlocuirea acesteia din funcţie vine pe fondul unor scandaluri mai vechi. În trecut, stareţa mănăstirii a fost acuzată că le bate şi le umileşte pe măicuţe. Din acest motiv, două călugăriţe ar fi fugit de la lăcaşul de cult, ele fiind "vieţuitoarele" la care se referă comunicatul Episcopiei.

La rândul lor, mulţi dintre săteni sunt supăraţi pe decizia Episcopiei şi vor ca întemeietorii construcţiei să rămână la Voivozi, unde vin credincioşi din toată ţara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
padure fara uscaturi nu exista
ce este mai interesant, este faptul ca povestea este foarte vag redata. ce este si mai trist este faptul ca nimeni nu verifica procesele in care cuvioasa este implicata, cu satenii, cu cunoscutii, cu cei care indrazneau sa aiba alta parere decat ea. imi aduc aminte (acum cu amuzament) despre o intamplare provocata de cei doi din povestea de mai sus, care au provocat o bataie, apoi brusc au devenit victime. cuvioasa atunci a iesit in lume cu un cerificat medico legal cu "dubla comotie cerebrala" si multe vanatai si lovituri, certificat scos de la un medic obscur aflat la o distanta de 200 de km fata de locul intamplarii faptelor, desi conform hartiei trebuia sa fie cam moarta. totusi a reusit sa calatoreasca in pace, fara probleme. si manualul de istorie este plin de astfel de relatari nestiute. Doar ca Dumneze s-a hotarat sa nu mai suport nedreptatile.
Postat 04 Ianuarie 2013, 13:40 de un crestin
MANASTIREA VOIVOZI
nu ne ramane decat sa asteptam ca toti sa-si primeasca rasplata divina,dar pana acolo ,vorba proverbului ne bate Sofronie. Sa ne ajute dumnezeu dupa fapte,amin.
Postat 28 Noiembrie 2012, 19:40 de POP
satana in sutana
Sofronie,betiv,homosexual,si bolnav de cultul personalitatii care esti,nu ai nimic comun cu cele sfinte,vrei sa-ti faci loc de destrabalari si la Voivozi,nu-ti mai ajunge la Izbuc,o sa te bata Dumnezeu asa precum meriti,nemernic ce esti,ai pangarit si batjocorit sfanta noastra biserica ortodoxa !!!Pleaca de unde ai venit si ne lasa(nu te identifici cu Bihorul si Oradea si nici ele cu tine!)
Postat 25 Noiembrie 2012, 13:06 de un crestin ortodox
adevărata față!
FELICITĂRI AUTOAREI , Raluca Avram care a scris acest articol. Asemenea articole sunt absolut necesare. Obiectiv și frumos!
Postat 24 Noiembrie 2012, 12:12 de antonia
fără niciun Dumnezeu
Biserica, o afacere murdară, preoți avizi după bani, călugări și maici de cea mai joasă speță, hoți, foști și actuali securiști. Ar merita dezvăluite fostele colaborări securiste a celor care conduc, inclusiv școli și facultăți de teologie(vezi Oradea!). Acești inculți, bețivi, homosexuali profită de naivitatea și suferița oamenilor! Păcat că ceea ce reprezenta Biserica în trecut s-a transformat într-o afacere!
Postat 24 Noiembrie 2012, 12:01 de ionut
animal planet
chestia cu "vieţuitoarele" e de-a dreptul... bestială !
Postat 23 Noiembrie 2012, 15:47 de codru teodorescu
in numele lui Hristos?
actiuni securiste : noaptea,masini,batai...,comunicate...specifice lui Sofronie! asa a facut si cu staretul de la Huta,Eftimie,cu cel de la Stana,Macarie, cu Timotei la Izbuc,cu Iorest,in numele lui Mihail ! blestemul ctitoricesc a lui Sofronie cand ii batjocoreste pe calugari...ca-n evul mediu,in numele lui Hristos Cel Smerit !
Postat 23 Noiembrie 2012, 14:37 de teodor codrescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON