URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2014, 14:00

Scandal la licitaţia centralei pe gaz: Romelectro acuză Primăria că ar fi favorizat un concurent

În reacţie la decizia municipalităţii orădene de a atribui contractul de execuţie a viitoarei centrale pe gaz asocierii firmelor Elsaco Botoşani şi STC din Italia, compania Romelectro, care a participat la licitaţie în asociere cu firma slovacă Istroenergo Group şi a obţinut cel mai bun punctaj, dar a fost descalificată ca neavând experienţă suficientă, acuză Primăria de manevre neortodoxe.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, prin care îşi arată "surprinderea" cu privire la declararea firmei din Botoşani ca şi câştigătoare, Romelectro susţine că "foarte multe dintre "inabilităţi" sau "accidente" în coordonarea si desfasurarea procedurii conduc in mod direct si indubitabil la banuieli privind buna credinta a unor persoane care au avut responsabilitati in bunul mers al licitatiei".

Compania bucureşteană arată că argumentele care au stat la baza descalificării ei "denota clar, ori reaua credinta, ori interpretarea subiectiva a unor aspecte tehnice de catre comisia de evaluare", fiindcă, in urma evaluarii ofertelor, asocierea Romelectro-Istroenergo Group s-a situat pe primul loc, iar castigatoarea licitatiei abia pe poziţia a treia.

"Despre capacitatea tehnica si referintele societatii noastre se pot accesa toate informatiile de pe site-ul nostru www.romelectro.ro, in schimb despre societatea Elsaco Engineering srl nu am putut afla prea multe, intrucat aceasta societate a fost infiintata abia in anul 2013, pe data de 18 iulie, exact la data cand a fost publicat anuntul pentru aceasta licitatie", arată comunicatul.

Romelectro aminteşte, de altfel, că societatea mamă, Elsaco Electronic SA, nici n-a avut dreptul să participe la licitaţia de la Oradea, fiindcă îşi îndeplinise în mod defectuos obligaţiile în cadrul unui alt contract cu Primăria locală, tot în termoficare, astfel că a fost nevoită să înfiinţeze o nouă firmă, botezată Elsaco Engineering.

"Este curios de ce comisia de evaluare nu a tinut cont si de aceste amanunte, respectiv proasta reputatie a firmei mama, Elsaco Electronic, precum si lipsa totala de referinte a noii societati Elsaco Engineering si totala incapacitate financiara a acesteia", subliniază comunicatul, care enumeră, în final, câteva întrebări legate de corectitudinea procedurii de achiziţie.

Întrebările lasă să se înţeleagă - fără însă a intra în detalii - că, atât prin caietul de sarcini, cât şi prin felul în care a răspuns solicitărilor asocierii Elsaco-STC, modificând în timpul derulării procedurilor anumite condiţii, Primăria Oradea ar fi favorizat compania italiană. "Pe care din ofertanţi a încercat autoritatea contractantă sa avantajeze prin modificarea criteriilor de evaluare, chiar in perioada de evaluare?", se întreabă retoric semnatarii.

Firma Romelectro va contesta, atât la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi în justiţie, decizia municipalităţii orădene, convinsă că "rezultatul licitatiei va fi cu totul in favoarea noastră", se menţionează în final.

După cum se ştie, viceprimarul Mircea Mălan a anunţat, săptămâna trecută, că asocierea formată din firmele Elsaco şi STC a fost declarată câştigătoarea licitaţiei privind construirea noii centrale pe gaz a oraşului, în cadrul căreia municipalitatea a pus la bătaie nu mai puţin de 242,9 milioane lei, cu precizarea că "celelalte oferte depuse nu au îndeplinit condiţiile privind experienţa similară". Potrivit lui Mălan, oferta depusă de asocierea firmelor Romelectro şi Istroenergo Group (Slovacia) a fost descalificată fiindcă nu a putut demonstra că a derulat lucrări de o amploare similară.

Citeşte pe aceeaşi temă şi:

Există un câştigător! Primăria a atribuit construcţia noului CET pe gaz asocierii formate din Elsaco Engineering şi STC Italia

Bătălia pentru CET: Megalicitaţia pentru achiziţia noii centrale pe gaz, contestată şi suspendată

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
????????
Iar Elsaco,iar moldoveni?Ajunge,am ramas fara bani cu repartitorul Elsaco,moldovenii au belit jumate din Oradia!Acum vor sa beleasca tot orasul!Valea moldoveni cu bolovan ..cu tot!Valeaaaaaa!
Postat 14 Mai 2014, 07:55 de gheorghe@sandor
Autosesizeze
Domnul nostru primar are o "afectivitate" fata de firma ELSACO !
Postat 13 Mai 2014, 10:03 de DNA
dar vai, dar nu se poate, dle Malan, hai, action , e denigrare, cereti despagubiri :D
domnule vice, acu e momentul tau avocatzionalesc, hai, hai, da-i in judecata ca ti-au sifonat cravata de conducatori ai urbei imaculat, ingeras, curat, ca dupa un dush cu ariel si bonuxxx, Nu de alta, dar daca nu vei reactiona si castiga in instanta, inseamna ca au un adevar in ceea ce spun :) Talentul magic cu spaghete milanex sa fie cu voi (cu tine si prea iubitul conducator maxximos)
Postat 13 Mai 2014, 07:23 de Crinuletz Pontescu
Afacerea a pornit cu stângul încă de la anunţul ideii cu gazul la insolventul CET !?!
Şi nu se va finaliza până o să dispară din peisaj consecventul primar care habar nu are care e preţul gazului pe piaţa internaţională !?! Gaz din nor-vest nu va mai veni, cel de la vest e pentru alţii iar şistul produce doar rakat deocamdată !?! E clar că primarul ori e tembel ori e în cunoştinţă de cauză, iar în ultimul caz ar fi vorba de un parandărăt care să-l scoată om pe viaţă !?! Doar că nu e pentru cine se pregăteşte, dar nici pentru cine se nimereşte !?!
Postat 12 Mai 2014, 19:43 de Carp III
C(RA)P-ul şi BOLOVANUL
La fel s-a intâmplat si licitatia de la ONCOLOGIE când, pe parcursul evaluarii ofertelor s-au inlocuit actele firmei SELINA pentru ca "ofertaseră" un aparat pe care numai concurenţii lor il produceau FĂRĂ a avea ofertă de la ei!!! Apoi, drept răsplată pentru atribuire s-a suplimentat contractul cu 49,9,% şi s-au mai construit 2 (două) etaje deşi în anunţul publicat tema de proiectare preciza că spitalul va avea doar două etaje ŞI NU 4 etaje.
Postat 12 Mai 2014, 19:06 de ROENTGEN
da umflati-l odata ca sigur aveti pe ce
Puteam sa jur ca bolovan pune de-omnanarie...nu stiu ce dreac asteapta cine trebuie...de 6 ani numai si numai porcarii hotii si abuzuri...
Postat 12 Mai 2014, 17:01 de zoli
Castigator
Nu a fost favorizat nimeni, a castigat firma de la care se va putea lua comisionul de 20%, din care 10% va merge la partid (P,,). Aceasta este corectitudinea in Romania. Felictari castigatorului.
Postat 12 Mai 2014, 17:00 de Petru
PAGUBA
DIN CAUZA PRIMARULUI ORASUL A FOST PAGUBIT DE O FIRMA ITALIANA CA PODUL DRAGOS VODA ACUMA CIT VA FI PIERDEREA
Postat 12 Mai 2014, 16:06 de NICE
DEDICATIE
CE TE POTI ASTEPTA DE LA UN PRIMAR CARE DIN NEGLIJENTA IN VERIFICAREA CONDUCERII CET ORASUL A RAMAS SA PLATEASCA AMENDA DE 33 MILIOANE EU SI NE PUTEM ASTEPTA AMENDATII DE GARDA DE MEDIU PT.CA CET TREBUIA INCHIS 01.01.2014 OBLIGATIE SEMNATA PRIN ACTUL DE ADERARE LA UE.
Postat 12 Mai 2014, 15:49 de LAMP
era evident
era evidenta escrocheria
Postat 12 Mai 2014, 14:29 de someone
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON