URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2011, 14:04

Scandal la CJ: Partidele au desfiinţat Teatrul de Stat şi Teatrul Arcadia, înfiinţând instituţii pe criterii etnice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Prima reuniune din acest an a Consiliului Judeţean s-a lăsat, joi, cu un scandal uriaş, provocat de câteva proiecte de hotărâri vizând reorganizarea instituţiilor de cultură finanţate din bugetul judeţului. Motivul? Sub imperativul reducerii de personal din aceste instituţii, se produce, de fapt, segregarea etnică a celor două teatre din Oradea, Teatrul de Stat şi Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia.

Execuţie sumară

Scandalul de la reuniunea de joi a CJ a izbucnit în momentul când aleşii bihorenilor au fost chemaţi să voteze a patra hotărâre aflată pe ordinea de zi, şi anume aprobarea Regulamentului de reorganizare a instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean: Teatrul de Stat, Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia şi Filarmonica Oradea.

Deşi proiectul de hotărâre nu a fost dezbătut, ci doar s-a luat act că a fost avizat în prealabil de comisiile juridică şi economică a CJ, preşedintele Radu Ţîrle a intenţionat să-l supună votului consilierilor, moment în care managerul Teatrului Arcadia, Marius Aron, a cerut să ia cuvântul. Refuzat, în locul lui a vorbit consilierul judeţean Mihai Bar (PSD), care a încercat să "traducă" pe înţelesul celor prezenţi ceea ce se întâmpla.

"O să votez acest proiect, deşi sunt absolut împotrivă. Jurnaliştii o să spună că nu sunt vertical. Recunosc. Aşa este!", a spus Bar, dând de înţeles că în culise hotărârea era deja luată. "Jocurile se fac nu pentru actualul Consiliu, ci pentru cel viitor, iar cei ce sunt astăzi aici sunt simpli simbriaşi care asistă la execuţia lor", a mai spus Bar, adăugând: "Există aici un personaj (n.r. - şi, spunând acestea, Bar s-a uitat spre vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss) care îi face pe toţi să se bată cap în cap, şi în faţa căruia toţi stau în poziţie de drepţi".

Aluziile consilierului PSD nu puteau fi înţelese, însă, decât de cei - puţini la număr - care citiseră în prealabil textul ce trebuia votat.

Reorganizare prin desfiinţare

Practic, textul Regulamentului prevede, în esenţă, desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia, prin reorganizarea acestora şi a Filarmonicii. Concret, în urma reorganizării, se vor înfiinţa Instituţia Publică de Cultură Iosif Vulcan şi Instituţia Publică de Cultură Szigligeti Ede.

Prima, Iosif Vulcan, va prelua de la cele trei instituţii existente în prezent trupa română a Teatrului de Stat, trupa română a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Crişana al Filarmonicii, urmând să aibă în final 126 posturi.

Cea de-a doua nouă instituţie, Szigligeti Ede, va prelua trupa maghiară a Teatrului de Stat, secţia maghiară a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Nagyvarad al Filarmonicii, urmând să numere 125 posturi.

De asemenea, în urma reorganizării, Filarmonica ar urma să rămână doar cu Orchestra Simfonică, adică 111,5 posturi.

În concluzie, dacă în prezent cele trei instituţii au, în total, 391 posturi, prin reorganizare şi înfiinţarea celor două instituţii, Iosif Vulcan şi Szigligeti Ede, numărul posturilor va scădea, cu tot cu Filarmonica, la 362,5. Rezultând - aşadar - o economie modestă, de numai 29 de posturi.

În schimb, de observat este că noile instituţii Iosif Vulcan şi Szigligeti Ede vor avea aproape fix acelaşi număr de posturi (126, respectiv 125), în condiţiile în care, în prezent, numărul angajaţilor din secţiile maghiare ale Teatrului de Stat şi Teatrului Arcadia este mai mic.

Doar 2 contra

În ciuda faptului că, în cadrul discuţiilor, grupul PDL şi-a exprimat dezacordul faţă de reorganizarea celor două teatre existente şi faţă de crearea celor două instituţii pe criterii etnice, consilierii pedelişti s-au abţinut la vot, ştiind foarte bine că în acest fel proiectele vor deveni hotărâri cu valoare juridică. Doar doi membri ai grupului PDL au făcut excepţie, şi anume Marcel Tarţa şi Nicolae Aniş, care au votat contra tuturor proiectelor. În rest, PNL, PSD şi - fireşte - UDMR, au votat masiv în favoarea lor.

Urmarea este că a fost adoptat întâi Regulamentul de reorganizare, iar apoi, pe rând, reorganizarea Filarmonicii, înfiinţarea Instituţiei Publice de Cultură Iosif Vulcan (în fruntea căruia, ca manager interimar, va fi actorul Daniel Vulcu) şi înfiinţarea Instituţiei Publice de Cultură Szigligeti Ede (al cărei manager provizoriu va fi Czvikker Katalin - o apropiată a vicepreşedintelui Alexandru Kiss încă din vremea când acesta era preşedinte al CJ).

Trădare, vânzare!

Marius Aron 04.JPGActualul manager al Teatrului Arcadia, Marius Aron (foto), a obţinut de la preşedintele CJ Radu Ţîrle, în cele din urmă, dreptul de a vorbi, şi s-a adresat consilierilor amintind că, şi datorită lui, ca fost revoluţionar, aceştia se bucură de libertatea cuvântului. "Teatrul Arcadia nu poate fi desfiinţat de Consiliul Judeţean, pentru că a fost înfiinţat de Guvern în 1955, şi numai Guvernul îl poate desfiinţa acum", a spus Aron, invocând o chichiţă procedurală care, însă, nu mai contează de câţiva ani, deoarece bugetul Teatrului Arcadia este asigurat de CJ Bihor.

"Teatrul Arcadia este cel mai bun din ţară sub raportul veniturilor proprii, fiindcă anul trecut 11,2% din bugetul nostru a provenit din veniturile proprii", a mai spus Aron, fără să înduioşeze pe nimeni. "Voi cere prefectului să nu dea aviz de legalitate acestor hotărâri, pentru că ele sunt ilegale. Noi, ca manageri în funcţie, nu am fost consultaţi înainte de adoptarea acestor hotărâri", a mai afirmat Aron, încheind: "Eu am cu Consiliul Judeţean un contract de management semnat pe 5 ani în decembrie 2010. Nu vă jucaţi cu mine!".

Mult mai precis a fost liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, care a reproşat colegilor de la PNL şi PSD că "v-aţi vândut pe bani mărunţi", adică au executat voinţa UDMR, formaţiune interesată să se remarce în viitoarea campanie electorală cu faptul că a creat un teatru maghiar.

Avrigeanu a mai cerut, de asemenea, ca în procesul-verbal al şedinţei CJ să se consemneze cum a votat fiecare consilier, adică să fie evidenţiat că doi PDL-işti au votat contra (Marcel Tarţa şi Nicolae Aniş), în timp ce ceilalţi s-au abţinut (Avrigeanu însuşi, Dumitru Frese, Mihai Toderici, Florin Oros, Mircea Cristea şi Dorel Dume). "Mai devreme sau mai târziu va trebui să dăm socoteală, să plătească fiecare pentru faptele sale, şi trebuie să se ştie fiecare ce şi cum a votat", a explicat Avrigeanu.

Explicaţii din culise

BIHOREANUL a aflat, însă, că în ciuda gestului liderului PDL şi a voturilor contra sau de abţinere exprimate de consilierii pedelişti, toate hotărârile adoptate au fost în prealabil convenite de preşedinţii organizaţiilor judeţene ale tuturor celor patru partide reprezentate în CJ.

Concret, potrivit mai multor consilieri din toate cele patru partide, care au dorit să-şi păstreze anonimatul pentru a nu fi sancţionaţi pentru indisciplină, săptămâna trecută a avut loc o întâlnire între capii UDMR (Alexandru Kiss şi Szabo Odon), PNL (Cornel Popa şi Dumitru Voloşeniuc), PSD (Ioan Mang) şi PDL (Ştefan Seremi şi Ionel Avrigeanu), în care aceştia au convenit asupra segregării etnice a instituţiilor de cultură din Oradea, profitând că acestea trebuie reorganizate pentru economisirea banului public.

Complicaţii de viitor

În urma adoptării hotărârilor privind desfiinţarea Teatrului de Stat şi Teatrului Arcadia şi a înfiinţării Instituţiei Publice de Cultură Iosif Vulcan şi Instituţiei Publice de Cultură Szigligeti Ede, situaţia "structurilor culturale" subordonate CJ Bihor se complică foarte mult.

Pe de o parte, după cum au şi fost informaţi consilierii în şedinţa de joi, actriţa Elvira Platon Rîmbu a cerut oficial revocarea a două Hotărâri de anul trecut, prin care îi era desfiinţat postul de director artistic al trupei Iosif Vulcan, fiind înfiinţat, în schimb, postul de director de trupă atribuit actorului Daniel Vulcu, consilier local PNL. "Dacă doamna Rîmbu va obţine în justiţie revocarea celor două Hotărâri de anul trecut, Teatrul de Stat va trebui să revină la organigrama de atunci, ceea ce va avea efecte atât în ce priveşte concedierile făcute în baza organigramei pe care a atacat-o, cât şi asupra reorganizării hotărâte astăzi", a explicat una din juristele CJ în plină şedinţă.

Pe de altă parte, prin reorganizarea celor două teatre, în curând se vor ivi şi problemele legate de felul în care artiştii români şi cei maghiari îşi vor împărţi sediile şi birourile, căci - în hotărârile adoptate joi - nu se prevede unde va avea sediul Instituţia Iosif Vulcan şi unde Instituţia Szigligeti Ede, ci doar faptul că patrimoniul celor două foste teatre va fi împărţit de către o comisie specială a CJ, din care vor face parte managerii noilor structuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
44 Comentarii
replica la comentatorul Pavel Emilian alias PEPEa Homosexualul:))=))
Pavel Emilian alias PEPEa Homosexualul consilier judetean PSD tu sa taci,si sa nu scrii NIMIC NIMIC,nici un cuvint despre desfiintarea teatrului,pentru ca ai votat pentru desfiintare ,si acest lucru se vede si pe inregistrarea facuta de TTV despre teatrul oradean si de la secunda 53 pina la secunda 59 numai consilieri PSD sunt care voteaza pentru desfiintarea teatrului iar pe cealalta parte a mesei consilieri PDL care nu voteaza desfiintarea teatrului oradean .Emilian Pavel alias PEPEa homosexualul ti-au fost de folos cursurile de teatru pe care le-ai luat de la actritza oradeana Elvira Rambu la clubul Jailhaouse ,cursuri de teatru alaturi de Sebi Tont ,,nevasta ta`` de la zilele orasului Oradea ,o sa va puteti angaja ca si actori ambulanti , pentru ca viitorul tau politic in PSD Bihor este terminat ,asa ca si viitorul politic al tatalui tau Pavel Florian Emilian senior ex director DADR:))=)) Emilian Pavel alias PEPEa Homosexualul cind nu o sa mai fii consilier judetean, cere un post de actor gay in trupa de teatru la ,,directorul`` de trupa de teatru PeNaLul consilier local Daniel Vulcu ,vezi i-al si pe ,,nevasta ta`` Sebi Tont :))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 30 Ianuarie 2011, 19:29 de Romanul Simplu
e simplu
ungurii, minoritari, daca vor separatism si alte tampenii izolationiste sa o faca pe banii lor, nu pe banii nostri ai romanilor. pe vremea gunoiului de ungaria mare, romanilor le-a fost ingradit, accesul la cultura,
Postat 30 Ianuarie 2011, 17:15 de oradean
desfintarea istitutilor de cultura
domnilor din consiliu judetean fiti mai cu capul pe umerisi nu va bateti joc de acest judet si de aceste institutii decultura findca va veni timpul sa dati cu subsemnati pe undeva prin apropierea consiliului judetean si o sa facetiinfart la pronuntarea justitiei,nu va bateti joc de acest judet si acest oras oradea!!!!!?????!!!!!
Postat 30 Ianuarie 2011, 13:01 de pavel
desfintarea istitutilor de cultura
domnilor din consiliu judetean fiti mai cu capul pe umerisi nu va bateti joc de acest judet si de aceste institutii decultura findca va veni timpul sa dati cu subsemnati pe undeva prin apropierea consiliului judetean si o sa facetiinfart la pronuntarea justitiei,nu va bateti joc de acest judet si acest oras oradea!!!!!?????!!!!!
Postat 30 Ianuarie 2011, 13:01 de pavel
alb si negru
@spectator: ai dreptate, teatrul a fost construit in perioada 1899-1900(cine a intrat in aceasta cladire a vazut asta inscriptionat deasupra scenei). banuiesc ca el apartine comunitatii! nu inteleg insa de ce era nevoie de o "divizare" in doua institutii culturale. dimpotriva, spectatorii trebuie(ar trebui)sa interactioneze indiferent de etnie. eu unul am vazut spectacole si ale sectiei maghiare, e adevarat, in "epoca". Mi-a ramas intiparit in minte spectacolul "Yvonna, Principesa Burgundiei"(regia Laurian Oniga! deci un regizor roman putea foarte bine sa regizeze un spectacol al trupei maghiare)! Eu unul, in aceasta logica, propun ca si spectacolele Filarmonicii sa fie diferite:unlee pentru romani, altele pentru maghiari!
Postat 30 Ianuarie 2011, 08:58 de dan oradeanul
Sa judecam la rece
Dupa atatea cifre prezentate, ar fi interesant sa prezentati si EFICIENTA celor doua sectii (romana si maghiara), defalcat ca: nr de spectacole, nr. de spectatori (bilete vandute), incasari , etc intr-o stagiune si....de cate ori ati fost dvs, personal la teatru in ultimii 3 ani? FAPTE: Teatrul a fost construit intre anii 1898-1900 de Primaria Nagyvarad (Oradea Mare), ...si ce primar avea atuni Oradea....care a fost reales de 4 ori .... Sectia romana a luat fiinta in 1955... Istoria Teatrului se stie din documentele epocii si nu din documentul gasit in "capsula timpului"...Sunt orase din Ardeal, unde de mult exista alatur de Teatrul romanesc un Teatrul maghiar sau Teatrul german si nu se isterizeaza lumea ca la noi, cel putin la comenturi . Cuvantul "maghiar" sau "ungur" creaza deja in subconstientul unora adevarate fobii, Scenarii cu retrocedarea Teatrului , mutarea Teatrului Iosif Vulcan in alta cladire , etc. ma face sa cred, ca cineva incearca sa ne manipuleze. Pacat!
Postat 30 Ianuarie 2011, 08:35 de spectator
Teatru si circ pe considerente etnice
are dreptate. ungurii sa joace ,'bolnavul imaginar', cu doar doi actori sau sa joace altceva! de exemplu, ar putea sa invite actori de la teatrul romanesc si sa puna in scena un spectacol romanesc., ori restul acorilor unguri, de la doi in sus, sa faca voluntariat pt ca altfel, apar discriminari, ori tocmai de asta se plang ungurii! banii trebuie sa fie repartizati proportional cu ponderea etnica, altfel, romanii sunt discriminati!
Postat 29 Ianuarie 2011, 23:59 de Banul public
chiar asa?
Spune un destept, mai jos, ca ungurii ar trebui sa aiba acces la resurse (culturale) in procent de 20%, in functie de ponderea populatiei maghiare din oras (judet). Pai sa ne imaginam urmatoarea situatie: Cele doua teatre pun in scena, concomitent, o piesa de Molier, sa zicem Bolnavul imaginar. Oare piesa jucata in limba maghiara se poate realiza cu alocari de resurse de 20% in timp ce reprezentatiei in limba romana i s-ar aloca resurse de 80%? Este evident ca nu! Ambele teatre au nevoie de aceleasi alocari pentru realizarea acelorasi obiective. In consecinta infrastrucura teatrelor, numarul de actori, personalul auxiliar, etc. necesita alocarea de resurse egale din care rezulta in mod logic si o organigrama aproximativ egala.
Postat 29 Ianuarie 2011, 22:52 de agora
banii publici!
nu e normal ca ungurii (in institutii organizate pe criteriu etnic), sa aiba acelsi nr de angajati, la fel ca si romanii. ungurii reprezinta 20% din populatia acestui oras si a judetului!
Postat 29 Ianuarie 2011, 00:56 de institutii de stat
JOS BOLOJAN !
JOS bolojan si clientela udemerista!
Postat 29 Ianuarie 2011, 00:44 de kiss baaaci
"prietenia" romano-ungureasca
Rusine, udemeristilor! Rusine celor care ii voteaza pe acesti ticalosi! Separatisti cretini!
Postat 29 Ianuarie 2011, 00:38 de Separatism-fanatism
salvarea
Salvarea de aceasta rusine pentru romanii din Oradea se afla acum in mainile prefectului.Depinde de el daca aceasta hotarare va fi promulgata.dar si el e politician. Poate totusi se trezesc in ultimul ceas si nu vor admite sa se intample o asemenea ineptie, care va avea consecinte tragice...Mare pacat de acest oras care isi pierde treptat si putinele valori romanesti pe care le-a avut.De ce noi romanii trebuie sa distrugem ceea ce e bun? Si toti tacem ,fara sa facem nimic.Asteptam sa ne rezolve altii problemele?O sa ni le rezolve -ungurii!In alta parte intelectualii erau deja in strada,dar In Oradea e tacere...Intelectualul oradean doarme.Doarme si nimic nu-l scoate din starea asta.Treziti-va!!!!!
Postat 28 Ianuarie 2011, 21:57 de romanul
?????
de ce va mirati ? asta vor ungurii din Romania (vecinii si colegii nostri de munca, votantii udemeristilor)! altminteri, udemeristii nu ar exista!
Postat 28 Ianuarie 2011, 19:54 de ...
kkt
astia-s udemeristii! kiss, impreuna cu trupa lui, isi arata iar si iar adevarata fata!
Postat 28 Ianuarie 2011, 19:31 de observator
Segregare=fanatism si sovinism
@safe...au inceput cu scoala din Marghita (acolo se va infinta anul acest o scoala cu predare excusiv in limba maghiara...deci copii maghiari nu vor mai interactiona cu cei romani)...au continuat cu asta...ma intreb ce urmeaza?
Postat 28 Ianuarie 2011, 18:12 de cinevacuvalva
Trista realitate!
Incredibil,dar,din pacate,adevarat! Segregare in tot si-n toate.Partea proasta este aceea ca,romanii ies in pierdere,in tot si-ntoate.Am dus lucrurile prea departe. Sa ne fie de bine! Sa traim bine si sa muriti pe rand!
Postat 28 Ianuarie 2011, 16:28 de safe
dragostea de tara a romanilor este admirabila , sublima putem zice , dar lipseste cu desavarsire.
ma simt...deoarece asa sunt eu...mai simtita...si vin cu urmatoarea "explicatie" "domnule" dr. lucian munteanu...comentez sub "adapostul" acestui pseudonim deorece imi este "teama" de faptul ca vorbele imi vor fi judecate nu dupa insemnatatea lor ci dupa numele meu si ceea ce inseamna el...iar daca "societatea civilă orădeană este o... poiată" atunci dumeavoastra "domnule" ce sunteti? cred ca raspunsul la aceasta intrebare il putem da cu totii fara ajutor. Aaa, si sunt domnisoara....Multumesc!
Postat 28 Ianuarie 2011, 15:57 de cinevacuvalva
"Societate civilă, drepţi!"
"Românul s-a născut poet!?" dar societatea civilă orădeană este o... poiată. Altfel cum se explică anonimatul mânjit de laşitate al celor care, vezi doamnă(!), comentează... combativ, sub pseudonim? Parafrazându-l pe Vodă Lăpuşneanul: "Mulţi, dar, ignoraţi permanent de puternicii anti-culturali."
Postat 28 Ianuarie 2011, 12:08 de dr. lucian munteanu
una mie una tie
exact ca in urma cu 3 ani,cand cj era condus de kiss secondat de ghiocelul seremi -una mie,una tie.la o pondere a populatiei cu filet pe stanga de 26%[atat reprezinta dansii din populatia judetului bh],se creeaza aberante structuri la paritate.speram sa se puna capat grozaviei,de catre ghilea,in contencios.
Postat 28 Ianuarie 2011, 11:33 de iesim din criza
@cinevacuvalva
Ma inscriu si eu la protest. Haideti romani!
Postat 28 Ianuarie 2011, 11:22 de unu
sa ne miscam poponeturile...
daca as stii ca am cu cine...as propune sa iesim in strada...sa protestam impotriva "distrugerii" a 2 simboluri ale cuturii oradene...dar imi e frica ca m-as trezi singura cu parcada in mana, in fata consiliului judetean...
Postat 28 Ianuarie 2011, 09:00 de cinevacuvalva
dc si romanii ar fi tratati la fel de bine in ungaria..
mare greseala a politicienilot din C.J..si va mai intrebati dece nu va place electoratul. nici dintre maghiari cred ca nici macar jumatate nu sunt de`acord cu secesiunea institutiilor. mare grija la cum vor fi impartite activele si cladirile precum si la cum va fi facut bugetul. maghiarii in oras au 20%, dar dupa splitarea asta sunt la fel de multi angajati ca si romanii, asa ca probabil vor avea si 50% din buget. oh, de`ar avea si romanii din ungaria aceleasi privilegii...
Postat 28 Ianuarie 2011, 08:54 de unu
@oful meu
citez : "ipsa de patriotism patologica! dar nu e o problema, pt ca e genetic la romani." cind aud asa ceva imi vine sa pomenesc de mata, dar n-o fac tocmai sa nu le fac si eu jocul udemeristilor si a sefului lor eminenta cenusie, "black swan chis". iti readuc aminte ca si tu faci parte din ceea ce detesta bozgorii astia cel mai mult : Romania. totusi actiuni de tipul celei de acum, rodul caracatitei unguresti care deocamdata infesteaza consiliile locale, nu vor face altceva decit sa ne uneasca. fiti optimisti, nu are rost sa fim pesimisti, parca asa spunea un "cercetator britanic" @dan oradeanul: sa-si faca ei dar nu in oradea ci la "satunoudepebarcau". comunitatea locala suntem noi.....
Postat 28 Ianuarie 2011, 08:46 de vio
epistola:)
Fapt confirmat,ca aceasta panza de paianjen (de interes local) se \"croseteaza\" de multa vreme.Dmnul Bar se acuza scuzanduse.PDL-istii se abtin dar de fapt e un mod politic de da \"valoare juridica\" urzelii.Intrun cuvant,toti sunt constienti si partasi la o monstruozitate dar totusi isi pun votul oficial sau nu.Dnul Bolojan ca primar e mai important sa luati in serios pe cei ce vi se adreseaza totusi cu Dnul Bolojan nu cu un (cica) prietenesc Ilie.Dorinta dnlui Vulcu de a globaliza totul;,doar doar ii va creste valoarea si statutul public se va dovedi foarte paguboasa.Observ ca nu se descurca nici cu sectia romana in calitate de director al trupei de teatru,cum sa reuseasca dansul sa lucreze in 5 slujbe?????sef pe 3 institutii ,politician de cariera:)...si actor:)))???asta sa fie scuza cu economia de posturi?Mandria si hapsanismul de care da dovada (fara sa clipeasca) nu poate duce decat la o catasrtofa culturala de proportii. totul pentru29 de posturi.cunoasteti salariile acestor institutii?Se stie ca aveti si un proces in spate,care tocmai si dovedeste \"legalitatea\" Dnlui Vulcu in postul sau de director si de lansare a ideilor sale de economie.Doar se pricepe,..e Artist;)
Postat 27 Ianuarie 2011, 23:34 de EU
mizerii de oradea
ESTE CEVA INGROZITOR, CE SE POATE INTAMPLA DOAR IN ROMANIA! rusine "politicienilor" bihoreni pentru o asemenea monstruozitate si pt lipsa de patriotism patologica! dar nu e o problema, pt ca e genetic la romani. nu va rusine, voi cei care va vedeti numele in articolul de mai sus? ce le spuneti familiilor voastre? ca vindeti tara? ca plecati capul ? ca asta e politica, o curva? ca nu te poti pune cu udmr-ul? cine face politica in romania anilor acestia? cine are in cv cuvantul prostie, chiul, lene, minciuna, si iar prostie, coruptie, pupincurism, etc. ei sunt oamenii care ne ocupa posturile de conducere in institutiile publice, oameni care si aduc alti oameni alaturi, care nu au idee despre ce inseamna sistemul public dar in schimb, fac politica. si ce sa mai spunem sau scriem, nu le merge treaba??!! trist!
Postat 27 Ianuarie 2011, 21:22 de oful meu
mizerii de oradea
ESTE CEVA INGROZITOR, CE SE POATE INTAMPLA DOAR IN ROMANIA! rusine "politicienilor" bihoreni pentru o asemenea monstruozitate si pt lipsa de patriotism patologica! dar nu e o problema, pt ca e genetic la romani. nu va rusine, voi cei care va vedeti numele in articolul de mai sus? ce le spuneti familiilor voastre? ca vindeti tara? ca plecati capul ? ca asta e politica, o curva? ca nu te poti pune cu udmr-ul? cine face politica in romania anilor acestia? cine are in cv cuvantul prostie, chiul, lene, minciuna, si iar prostie, coruptie, pupincurism, etc. ei sunt oamenii care ne ocupa posturile de conducere in institutiile publice, oameni care si aduc alti oameni alaturi, care nu au idee despre ce inseamna sistemul public dar in schimb, fac politica. si ce sa mai spunem sau scriem, nu le merge treaba??!! trist!
Postat 27 Ianuarie 2011, 21:22 de oful meu
politicieni amatori
nu va e rusine, nenorocitilor? va bateti joc de tot doar pt ca crea o institutie pentru unguri? nu mai aveti nimic sfant, politicieni mizerabili si amatori ce sunteti! nu va e rusine sa mergeti la sedintele cj si cl si sa nu fiti in stare sa vorbiti liber? puteti merge acasa linistiti? va vindeti sufletul pentru ca sunteti politicieni amatori, de timp liber, precum vulcu, personajul care de ani si ani se invarte intre politica si teatru.noroc ca le face pe amandoua la fel de prost. iar acum va fi director! rusine! inscrieti-va in udmr toti!
Postat 27 Ianuarie 2011, 21:03 de ardeleanca
vuvuzela
vuvuzela asta de vulvu nu are pe nimeni la mana, el isi foloseste mana intr-un mod pasnic, pt satisfacerea propriilor traume si nevoi.gura insa este periculoasa pt ca asta o foloseste zilnic la a se milogi in stanga si in dreapta sa i se dea cate o jucarie.si bolojan, tarle si restul...s-au plictisit de miorlaiala lui zilnica si i-au dat.e un fenomen baiatul asta!o sa ajunga departe (speram cat mai departe de oradea).
Postat 27 Ianuarie 2011, 21:00 de vuvuzel
Halal...
Cum s-au adunat toate lichelele politice la un loc ca sa-i creeze lui Vulcu un imperiu pe masura \"ambitiilor\" sale.De 20 de ani individul asta vrea sa ajunga mare director.Si daca trebuie -ne vindem si tara , si teatrul, doar sa-l impacam pe Vulcu.Adica am avut un TEATRU si acum avem o institutie de cultura, adica casa de cultura.Rusine mare... \"Stimati politicieni\" bihoreni ,cu ce va are Vulcu la mana de v-ati facut pres in fata dorintelor lui?Halal Bolojane!Nu mai pupi tu voturile noastre!
Postat 27 Ianuarie 2011, 20:33 de adi
uraaa
Uraaaaa, am scapat de Crisana! Vulcu sa te speli pe cap cu ei, grea viata vei avea, o sa ai bufoni nu gluma.
Postat 27 Ianuarie 2011, 20:23 de meloman
altul mai trainic si mai frumos
@ILDIKO: pai cladirea teatrului cam atunci a fost construita(1899-1900)dar banuiesc ca o fi fost finantata de comunitatea locala! eu sper ca totusi cele doua trupe vor ramane in aceeasi cladire. daca totusi nu, ar trebui construita o cladire noua pentru un teatru nou, NATIONAL, o cladire moderna, bine pusa la punct si NUMAII pentru trupa romaneasca!
Postat 27 Ianuarie 2011, 19:38 de dan oradeanul
honvezi
avem aici inca o mostra a nesimtirii specifice lui swani chis si implicit al conationalilor lor care ii voteaza. mi-e frica ca din aceasta cauza pina la urma tot vom fi nevoiti sa punem mina pe lopeti si sa reglam lucrurile. ar trebui sa le dam autonomie de 30 % ca atitia ne mai zgindaresc prin Oradea si Bihor. Dar pocaitii astia de la penele (ilie & tirle), cu mitocanii de la pedele au dat-o la pace cu penalii de unguri. sa vedem pe cine mai votam data viitoare.....
Postat 27 Ianuarie 2011, 19:16 de vio
rusine!!
daca vor scoate trupa romaneasca din cladirea teatrului, vulvu se poate spanzura de grinda iar bolojan si tarle isi pot da demisia. Nu se poate domnilor ca pentru ambitiile lui kiss, odon si vulcu sa ne intoarcem in timp cu cel putin o suta de ani!
Postat 27 Ianuarie 2011, 18:58 de cristi
se pregateste
Actorii romani vor fi mutati in cladirea Teatrului Arcadia, iar cei maghiari vor ramane in cladirea TSO, daca n-ati aflat inca ;) La Centrul Judetean pt. Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor se vorbeste deja numai cu "frate Gogule" si "sora Kati" :))))))
Postat 27 Ianuarie 2011, 18:49 de un fin cunoscator
Erata
Dintre cei doi de la PD care au votat contra vintului ... nu este vorba de Nicolae Anis de la Stei ci de Florian Oros de la Alesd.
Postat 27 Ianuarie 2011, 18:31 de Adrian Cris
paiate
oare cine o sa -i mai ajunga acum cu prajina la nas lui vulcu?sigur, daca cseke a ajuns ministru, de ce nu ar putea fi si el ministru, nu? :)
Postat 27 Ianuarie 2011, 17:07 de vulgu
1+1 fac 2...dar nu pentru toti!
Inca odata nedovediti ca jurnalismul de investigatie este un concept abstract pentru dumneavoastra...in caz contrat ati fi verificat veridicitatea informatiilor si nu ati fi trecut pe foaie niste barfe, cum ar fi urmatoarea: "săptămâna trecută a avut loc o întâlnire între capii UDMR (Alexandru Kiss şi Szabo Odon), PNL (Cornel Popa şi Dumitru Voloşeniuc), PSD (Ioan Mang) şi PDL (Ştefan Seremi şi Ionel Avrigeanu), în care aceştia au convenit asupra segregării etnice a instituţiilor de cultură din Oradea". O astfel de intalnire nu a avut loc...in schimb a avut loc o intalnire mult mai restransa cu scopul de a santaja anumite persoane pentru a vota cum doresc UDMR-isti (a se citi Kiss si Odon)...in plus...in prima faza tuturor membrilor li s-a spus ca aceste institutii vor fi reorganizate si nicidecum desfintate, lucru pe care l-au aflat doar cu o zi inainte de vot. "Doar 2 contra" - domnule Chis...dumneavoastra cum vedeti abtinerea? ca pe un vot pentru sau ca unul impotriva? va rog sa mai cugetati la acest lucru...abtinerea NU este un vot PENTRU. Acestea fiind spuse...TRAIASCA UNGURII care fac din noi ce vor... in curand nu se va mai numi Oradea Mare ci Ungurimea Mare...sa traiti bine!
Postat 27 Ianuarie 2011, 17:00 de cinevacuvalva
Scursuri...
Scursuri sunt cei mai multi dintre politicienii romani din Bihor. Isi vind si nevasta, d'apoi tara, pentru un ciolanel, pesches, ceva acolo. Ungurii fac ce e de asteptat sa faca. Fura si pentru ei (sub poala analfabetului penal Kiss si a pupilului smecheras penal Szabo), dar misca si pentru "cauzele comunitare"( = iredentiste). Nu se vor vindeca in veci de frustrarea Trianonului si de resentimentul anti-romanesc. Citi erau aici acum o suta de ani, si citi mai sunt acum... In veci nu le va trece... Incearca deci, visind, sperind, inchipuindu-si, sa faca cite ceva pentru a mai repara situatia, cu pasi mici,mici. Iata ca le reuseste pina acum. Dar acesti indivizi nevertebrati care s-au cocotat pe scaunele consilierilor judeteni sunt niste impostori ordinari, penali si gretosi. Bar, Avrigeanu, Voloseniuc, Ghilea... grotesc, sinistru. Niste lichele sunteti, oameni buni, si nici macar nu vedeti vreo problema in asta. @pokok: invata sa scrii corect romaneste; te stradui, ce-i drept, dar se vad stingaciile de exprimare specifice unui ungur. Si ma tem ca segregarea care a inceput azi n-o sa te ajute sa progresezi.
Postat 27 Ianuarie 2011, 16:33 de lino
Scandal la CJ: Partidele au desfiinţat Teatrul de Stat şi Teatrul Arcadia, înfiinţând instituţii pe
DOAMNE BAT-O DE TREABA...DACA ERA CEVA CU GERMANII SAU RROMI nici nu se observa sau trecea in tacere,asa de nationalisti ne-au facut politicienii!!!cind se aduce vorba de unguri deobicei vor sa ascunda ceva..ca in momentul actual ca au disparur o gramada de bani europeni,si ca prostimea (ca nu ii pot numi altfel)sa nu prea ii deranjeze pina ce se impart UNII PE BANI ALTII PE INCHISOARE...au aparut ungurii,care vor sa ne omoare ,vor sa fure tara vor sa.....CITI PRESEDINTI UNGURI AM AVUT?????NO DE LA CAP PUTE SI PESTELE...ADICA DE LA CONDUCEREA TARII.dar prostimea e multa....in oc sa ii scalpeze pe cei vinovati sta prostimea crede toate prostiile ce scuipa un politician ....SIDUPA SE DUCE LA ABATOR...
Postat 27 Ianuarie 2011, 16:05 de pocok
unguri
Muzeul ,Teatrul, ce mai urmeaza? PRIMARIA ?
Postat 27 Ianuarie 2011, 16:04 de oradean
TREZITI-VA ROMANI
De fapt se urmareste pe viitor ca Instituţia Publică de Cultură Szigligeti Ede.sa-si desfasoare activitatea in actuala cladire a Teatrului de Stat, pe care vor s-o revendice in baza unui document care a fost gasit in pardoseala teatrului in perioada renovarii cladii, documentul chipurile nu s-a putut citi in Romania ci a fost trimis la Budapesta pentu a fi citit acolo. Conform acestui document spun ei ceiace nu este adavarat cladirea Teatrului de Stat a fost construita in perioada dominatiei Austroungare si ca le/ar apaprtine, deci acest UDMR se considera stapan pe caladirile acestui oras , in curand vor cere si teritorii TREZITI-VA ROMANI , Se subintelege care va fi urmatoarea miscare a UDMR
Postat 27 Ianuarie 2011, 15:50 de ILDIKO
multumesc, Meloman
Multumesc, Meloman, ca ai semnalat greseala. Intr-adevar, economia de posturi e mult mai mica decat, in mod eronat, am calculat eu initial. De aceea am si facut rectificarea cuvenita.
Postat 27 Ianuarie 2011, 15:43 de adrian cris
de ce tinem mortis ca Romania este tara in care vrem sa traim!
Un viermisor care iesea dintr-un cacat o intreba pe maica-sa: -Mama, noi putem trai intr-un mar? -Da, puiule! -Dar intr-o banana? -Da puiule! -Pai, si-atunci de ce stam intr-un cacat? -Pentru ca asta e tara noastra, puiule!
Postat 27 Ianuarie 2011, 14:59 de ha, ha, ha
Socoteala gresita
Cred ca ati gresit ceva la socoteala. Daca Iosif Vulcan va avea 126 de posturi, Szigligeti 125 iar Filarmonica ramane cu 111,5, acestea insumeaza 362,5 in loc de 311,5 cat ati calculat dvs. Ceva pute in Danemarca...
Postat 27 Ianuarie 2011, 14:52 de meloman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON