URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2010, 18:04

SCANDAL: Comuna Biharia a ieşit din proiectul Aparegio!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna Biharia a ieşit din proiectul Aparegio renunţând în ultima clipă la finanţări europene de circa 5,8 milioane euro pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. "Consiliul Local a hotărât săptămâna trecută cu unanimitate de voturi retragerea din acest proiect. Vocea poporului ne-a cerut acest lucru. Circa 800 de oameni au semnat că nu vor canalizare", a declarat marţi pentru BIHOREANUL, Nagy Gizela, primarul comunei Biharia.

Locuitorii comunei Biharia s-au revoltat la mijlocul lunii decembrie, când au primit prin poştă primele facturi pentru apă trimise de Compania de Apă Oradea (CAO), operatorul regional care a preluat începând cu 1 octombrie reţelele de utilităţi ale comunei. Sătenii au avut surpriza să constate că preţul metrului cub de apă a fost majorat de la 1,1 lei la 3,17 lei şi urmează să crească la 3,31 de la 1 ianuarie 2011. Mai mult, consumul de apă a fost facturat în pauşal pe ultimele două luni, oamenii având de plătit, ca niciodată, facturi de apă de peste 100 lei.

Poziţia locuitorilor comunei l-a luat prin surprindere pe primarul Oradiei Ilie Bolojan, promotorul proiectului Aparegio. "Au mai fost două localităţi care au ieşit din proiect. Nucet şi Vaşcău au părăsit Aparegio pentru că nu se aflau în primul val de finanţare a lucrărilor, dar să fii în primul val şi să părăseşti proiectul, tocmai când urmează să primeşi 5,8 milioane euro pentru refacerea şi extinderea reţelelor, mi se pare discutabil", a declarat Bolojan.

Primarul de Oradea nu exclude faptul ca locuitorii comunei Biharia să se răzgândească cu privire la ieşirea din asociere văzând finanţările pe care le pierde localitatea. "Deocamdată nu am primit nicio înştiinţare oficială, aşa că sunt încă şanse de remediere a situaţiei", a spus Bolojan.

Primarul a afirmat că retragerea comunei din asociere nu periclitează cu nimic proiectul de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare în valoare de 83 milioane euro, finanţat din fonduri europene. "Proiectul a primit săptămâna trecută undă verde de la minister după ce a fost verificat de reprezentanţii Comunităţii Europene şi este doar o chestiune de o lună de zile ca să se semneze contractul de finanţare", a declarat edilul.

Ilie Bolojan a luat apărarea CAO în disputa cu locuitorii comunei Biharia. "Dacă e vorba de un operator regional atunci e limpede că tariful este unitar. Nu poţi avea un preţ al apei la Oradea, altul la Sântandrei şi altul la Biharia. Nu ar fi corect!", a spus Bolojan, adăugând că localnicii sunt singurii vinovaţi pentru faptul că apa consumată le-a fost facturată în sistem pauşal. "Dacă oamenii nu i-au lăsat pe angajaţii CAO să citească contoarele, ce putea face compania mai mult? A facturat pauşal! La fel se întâmplă şi atunci când proprietarul casei nu este acasă pentru citirea contorului. Se taxează un consum mediu după care, în luna următoare, se face regularizarea", a declarat primarul.

Proiectul Aparegio prevede extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bihor, prin transfomarea CAO în operator regional şi este evaluat la 83 milioane euro. Din aceste fonduri 74 milioane euro o reprezintă finanţările europene iar diferenţa este acoperită din fonduri guvernamentale şi contribuţia autorităţilor locale.

Deşi iniţial exista zvonul că şi comuna Sântandrei ar dori să renunţe la proiectul Aparegio, primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş, a negat. "Nu este adevărat că Sântandreiul ar dori să iasă din Aparegio. Ar fi şi păcat să ieşim din asociere acum că suntem aproape de final", a spus Mărcuş.

În prima etapă de implementare a proiectului care urmează să se desfăşoare în perioada 2009 - 2013, au fost prinse localităţile Oradea, Beiuş, Tinca şi cele din Zona Metropolitană Oradea: Biharia, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu. Acum că Biharia s-a retras, cele 5,8 milioane de fonduri destinate pentru extinderea şi refacerea reţelelor din această localitate se vor pierde.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
D-le primar ori nu stiti ori nu vreti sa stiti...
Nu e adevarat nimic din ce se zice. In octombrie contoarele au fost citite stiu sigur ca parintii mei stau in Biharia. Dar sa iti vina factura de 180 RON e enorm.Erau trecute servicii pe care comuna Biharia nu le are. Cum poti sa platesti ceva ce nu ai?Ti se pare normal d-le Bolojan sa ti se ceara bani pe ceva ce nu ai?Sau sa fiu mai explicit,platesti un zbor pe luna ca intr-o zi o sa-l faci?Nu cred ca cineva poate fi asa de cretin sa plateasca asa ceva,ma refer un serviciu pe care nu il ai. Iar in decembrie au venit din ce stiu eu,sa se semneze un contract cum ca ar fi de acord locuitorii din Biharia sa fie platitori ai apei in Oradea. Sunt de acord sa se plateasca in Oradea,dar nu la preturi exagerate,si prima data creati conditii. Astea sunt frectii la un picior de lemn ca o sa aveti.Suntem linistiti de minciunile conducerii acestei tari Asa ca prima data atrageti fondurile,construiti canalizarea si apoi mai vb. @ oradeanul-lasa tu satele din Marea Britanie ca aia nu au platit ceva ce nu au,canalizare dela apa de ploaie,ca in facturile din Biharia,Intelegi? Prima data au avut serviciile apoi le-au platit si nu invers.
Postat 06 Ianuarie 2011, 20:45 de mti_calin
MInte de ingheata apele
Bolojan nu este promotorul proiectului APAREGIO, pentru ca el a mostenit tot proiectul de regionalizare pentru apa si apa uzata inca din prima zi de mandat. Ca dovada ca nu este ce se crede, mai uitati-va la ce prevedea programul respectiv la inceputul lui 2008, adica 1,2 lei/mc in rural pentru 2009, 1,7 pe 2010, 2,1 pe 2011, 2,7 pe 2012 si 3,00 pe 2013. APAREGIO a fost fraudat printr-o politica financiara dezastruoasa si nu va ajunge la final. Asa ca Biharia a inteles foarte bine ca drumul pe care se mergea era gresit si infundat.
Postat 06 Ianuarie 2011, 16:04 de Hope
@oradean
Dar nici nu trebuie sa intre banii in buzunarul tau. Ce ridicol! Dar mai bine fara canalizare? Mi se pare absolut ridicol. Na! Stati ca la tara daca asa va e mai bine. Ati vazut sate in Marea Britanie? Bijuterii. Uitati-va aici imprejur: gunoi!
Postat 05 Ianuarie 2011, 12:56 de denky
vinovatzi in lantz
A gresit primarita si adjunctu viceprimar: INFORMARE ZERRO despre ce anume contine / va contine acel contract; acum vor sa pare mare aparatori ai "cetatii" - domnisoara primar nici macar nu participase la acea sedinta extraordinara. Primaru de Oradea.... vaaaaaaaaai, citeam niste declaratii de toata jena a dansului, urat !! E un pretz unitar si cu asta basta ... HAI SA NU !!! Sa isi incerce alegatorii, pt apa cu noroi, cine si-ar dori sa plateasca pretzul acesta ?! Si e dezinformare ca cei din Biharia nu i-au lasat pe cei de la APA CANAL sa citeasca acele contoare: in decembrie intr-adevar NU, dupa facturile minune, dar in octombrie unii chiar s-au buurat ca vom avea, candva , apa cat-de-cat ... DAR NIMENI nu se gandise ca vor incepe cu triplarea pretzului. Domn Bolojan: ori dumneata ai fost dezinformat, ori dezinformezi voit. Si inca ceva: in aceasta ecuatie Bolojan e sef al APAREGIO...cine l-a auzit pe dansu sa vorbeasca ca in Biharia sau celelalte comune cand va fi imbunatatzit serviciul ??!! Nimeni, nicicand. Ca doar is nishte tzarani aia acolo, daa--ii in masa... mare gandire de filozof liberal !!! scarbos !!!!!
Postat 31 Decembrie 2010, 08:04 de Cetatea Biharia
sa bea ei apa pe care o factureaza triplat
ar fi in regula sa fie acelasi pret daca ar fi aceeasi apa. atata timp cat nu e potabila apa nu vorbim de acelasi produs asa ca nu poate avea acelasi pret. dar sigur ca le convine sa incaseze pretul de oradea. pai atunci sa fie obligati sa bea apa pe care o taxeaza la pret triplat.
Postat 31 Decembrie 2010, 06:53 de unul
udemeristi...
la biharia ca la nimeni. ce mai vor ? pretul la apa este unitar. asa iti trebuie bolojan! astia iti sunt aliatii!
Postat 30 Decembrie 2010, 17:13 de fost liberal
Sa ramana cum a fost
Domnule Primar ! Atunci sa fie si apa limpede! Apa din Biharia nu este buna pentru baut, dar la pretul actual ne convine. Vreti sa ne vindeti aceeasi apa la pret triplat. HOTIE CURATA. VA BATETI JOC DE NOI PE BANII NOSTRII
Postat 30 Decembrie 2010, 15:57 de localnic
Cumpatare.
Cu siguranta, adevarul este la mijloc. Dupa sarbatori, cand toata lumea va avea capul mai limpede lucrurile pot fi reanalizate, iar ce care sunt invatati cu furatul sa fie intarcati si locuitorii comunei Biharia sa-si utilizeze fondurile aferente programului Aparegio. sarbatori fericite! An nou cu sanatate la toata lumea!
Postat 30 Decembrie 2010, 14:42 de safe
Comentariu
Mai tovarasu ,,oradean„ poate pt. tine e super o.k. sa platesti de pe o zi pe alta mc de apa de aceeasi calitate(adica calcaroasa si cu mare indulgenta definita ca fiind potabila) la un pret triplu si cu estimari de genul 25 mc consum/luna de parca toata Biharia ar fi vreun aquaparc sau SeaWorld-ul din Florida iar atunci cind nu ai argumente sa arunci sopirle incitante de natura etnica ca un demn si silitor pui de napirca securist-national-comunista!Pentru ,,iluminarea,, umbrelei tale, desi nu face tema cestor rinduri, afla ca si cetatenii din Biharia sunt cetateni romani ca si tine, ba chiar sunt multi dintre ei de etnie romana asa ca lasa vrajeala sovinista si comenteaza la obiect sau nu mai comenta de loc.
Postat 30 Decembrie 2010, 11:58 de Menumorut
banii intra unde trebuie
oradean cu Iuliu Maniu, "banii nu intra in buzunarele noastre"" atata stiti, mai bine nu se face nimic nu ?, da fa-ti si tu o firma si lucra ceva nu sta la miloaga...
Postat 30 Decembrie 2010, 11:21 de maniu
vor cu alta companie
poate vor si ei ca Salonta, Valea lui Mihai sa se infrateasca cu firme din Ungaria..., ca-i apa mai dulce atunci ...
Postat 30 Decembrie 2010, 11:13 de oradean
bravo
bravo biharia. decat lucrari ca pe strada iuliu maniu din oradea mai bine deloc. banii astia nu intra in buzunarul nostru. in buzunarul nostru intra numai belele care le lasa in urma marii ingineri de la apa-canal. niste incompetenti care ne inunda beciurile si ne distrug casele. inca odata, bravo biharia.
Postat 29 Decembrie 2010, 15:09 de oradean
normal sau nu?
dar sa platesti apa nepotabila din Nojorid la pret de apa potabila e normal domnu' primar? e normal nu? mai lasa-ne cu ineptiile debitate.
Postat 29 Decembrie 2010, 07:03 de unul
out
bolo a spus ca apa are acelasi pret peste tot dar ce poti sa astepti de la niste udemeristi ?
Postat 29 Decembrie 2010, 01:55 de H2O
WOW
Cei din Biharia nu cred ca sunt pe spate ca "ar primi 5,8 milioane euro". Banii astia vor merge la firma care face lucrarea (a lui Beni? a lui Ghilea?). Poate va fi calitate mai mare. Poate. Sigur e ca deja pretul e de 3 ori mai mare.
Postat 28 Decembrie 2010, 20:46 de Pancu
apa
ACELASI LUCRU S-A INTAMPLAT SI LA BEIUS, AIUREA CEI DE LA CASE PLATESC APA RECE LA UN PRET LA CARE CEI DE LA BLOC AU SI APA CALDA! JENANT.
Postat 28 Decembrie 2010, 20:13 de Beiusanu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON