URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2013, 15:18

Sătenii de pe platoul Vaşcău se tem că liliecii sunt mai importanţi decât ei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii din localităţile Cărpinet, Vaşcău şi Sălişte de Vaşcău au participat, la finele săptămânii trecute, la mai multe seminarii de informare organizate de o echipă de specialişti ai Universităţii Babeş-Bolyai, echipă ce întocmeşte acum planul de management pentru situl Natura 2000 Platoul Vaşcău.

Fără a avea un custode, situl este deocamdată în grija Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, care este obligată de lege să-i întocmească un plan de management în care să inventarize toate speciile şi habitatele din sit ce trebuie protejate şi în care să stabilească regulile de dezvoltare a zonei, astfel încât aceste specii să nu aibă de suferit. Platoul Vaşcău este protejat pentru peşterile şi avenele sale, pentru pădurile de fag, dar şi pentru patru specii de liliac şi trei specii de amfibieni ce trăiesc aici.

Potrivit unui comunicat de presă al echipei de proiect, concluzia principală a întâlnirilor cu localnicii din jurul Vaşcăului este că aceştia se tem de restricţiile datorate regulilor de mediu. "S-au adus în discuţie efectele viitoare ale existenţei acestui sit protejat asupra activităţilor economice din zonă. Autorităţile publice locale şi populaţia se tem de faptul că vecinătatea cu zona naturală le va aduce mai multe probleme decât beneficii", se arată în comunicatul semnat de sociologul Mihai Deac.

Mai precis, localnicii se tem că în zonă nu se va mai putea extrage piatră şi nu se vor mai putea expoata păduri. "În sit există comunităţi care depind de exploatarea de piatră de construcţii, activitate fără de care aceste comunităţi ar putea chiar să dispară. (...) Tuturor ne place natura şi ne dorim să o protejăm, dar dacă mă puneţi să aleg între lilieci şi oameni, o să aleg oamenii", a spus la dezbatere Gheorghe Ienciu, primarul din Cărpinet.

Întâlnind acelaşi tip de temeri în majoritatea satelor de pe Platoul Vaşcău, inclusiv în cele din judeţul Arad, reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai i-au asigurat pe localnici că, deocamdată, ei doar evaluează potenţialele ameninţări pentru speciile din sit, ceea ce nu înseamnă şi că acestea sunt în prezent în pericol. De asemenea, le-au promis că planul de management le va fi supus consultării. "Desigur, ne dorim cu toţii ca activităţile umane şi mediul natural să co-existe fără a fi afectate nici unele, nici altele. Pentru ca acest lucru să fie posibil pe termen lung, este nevoie să fie stabilite de comun acord unele reguli de conduită, sub forma unui plan de management conservativ al sitului", a precizat Mihai Deac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
snowdewesm
dar de cainii liberi pe strazi , care trebuie sa nasca cati mai multi pui care apoi sunt trimisi la laboratoare cosmetice din vest sau la laboratoare ale industriei farmaceutice tot din vest ce ziceti ? Nu este o scorneala . Ne bucuram ca pleaca din tara prin asa zisa adoptie , dar de fapt o parte din banii pe care laboratoarele-i ofera fundatiilor de protectie a animalelor sunt tocmai pentru a intimida guverne , institutii ale statului sa nu-si faca treaba , strazile sa ramana pline de caini . Ia ganditi-va la initiativa cui Curtea Constitutionala a blocat articolul din legea speciala care prevedea eutanasia cainilor ?
Postat 07 August 2013, 20:34 de snowden
.......
La fel se intimpla si pe platoul Padis, unde din cauza protectiei parsilor(un fel de sobolani de munte) nu se pot construi hoteluri si partii de ski, pt ca aceste activitati turistice ar afecta libidoul acestor sobolani, care nu s-ar mai acupla si care astfel s-ar imputina!
Postat 07 August 2013, 16:52 de ........
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON