URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2019, 14:53

Şantiere fără final: ABA Crişuri se chinuie să termine investiţii începute în 1998!

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri are bani cam de orice, dar nu şi pentru lucrări.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat recent, instituţia a cheltuit anul trecut zeci de milioane de lei pe felurite mofturi, inclusiv telefoane scumpe şi asigurări de viaţă pentru toţi angajaţii, însă nu găseşte fondurile necesare pentru a finaliza investiţii începute chiar şi în urmă cu 21 de ani.

În şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri, şeful serviciului Investiţii din cadrul instituţiei, Stelian Petrilă (care i-a ţinut loc directorului Sorin Guler, chemat de urgenţă în Hunedoara) a făcut un bilanţ al investiţiilor pe care ABA le are în derulare, dezvăluind astfel că sunt două şantiere deschise încă din 1998. Şi tot aşa vor rămâne...

Şantiere "îmbătrânite"

Unul dintre cele două şantiere "antice" este pe Crişul Negru, investiţia intitulându-se "Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităţilor produse în Bihor, Crişul Negru" şi presupunând reprofilări de albii pe o lungime de 15,2 km, ridicarea de diguri de apărare (24 km), supraînălţări de diguri (4,5 km), apărări de mal (18,9 km) şi construirea de parapeţi de beton (5,2 km), respectiv a 38 de subtraversări, 3 poduri şi un canton.

Lucrările au o valoare totală de 279 milioane de lei, din care au mai rămas de făcut investiţii de 201 milioane lei. Totuşi, bani nu sunt. "Este o investiţie foarte veche, din 1998, şi are alocare de la bugetul de stat de 10 milioane lei, din care se vor executa consolidări de maluri şi supraînălţări de diguri", a declarat Stelian Petrilă (foto). Restul, în 2020, dacă vor fi bani.

Din 1998 este deschis şi un şantier la Barcău, tot pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi, mai precis a inundaţiilor devastatoare din 14-16 iunie 1997. Proiectul prevede construirea unei acumulări permanente de 15,2 milioane mc şi a uneia nepermanente de 0,25 milioane mc, consolidări de maluri, construiri de diguri, amenajarea unui canal de dirijare şi ridicarea de două poduri. Aici lucrurile stau ceva mai bine decât pe Crişul Negru: din valoarea totală a investiţiei, de 236 milioane lei, au mai rămas de făcut lucrări de 13 milioane lei.

Culmea este însă că pentru această investiţie nu s-a alocat în acest an niciun leu. "Cu siguranţă veţi primi bani la rectificarea bugetară", a declarat prefectul Ioan Mihaiu, bazându-se pe nişte promisiuni pe care ministrul Apelor, Ioan Deneş, le-ar fi făcut.

Nu sunt bani!

ABA Crişuri mai are şi alte investiţii vechi, însă "doar" de 11-15 ani. De pildă, amenajarea de acumulări nepermanente pe Valea Ginta (începută în 2002 şi unde mai sunt de făcut lucrări de 9,2 milioane lei, dar totuşi alocarea bugetară este de doar 105.000 lei), pe Valea Poiana (începută în 2006, unde mai sunt lucrări de executat în valoare de 8,4 milioane lei şi nu s-a alocat niciun leu), respectiv pe Valea Corbeşti (unde investiţia începută în 2008 mai necesită 4,5 milioane lei şi, la fel, n-are deloc finanţare alocată).

De asemenea, nu s-au alocat bani pentru amenajarea malurilor Crişului Repede în Oradea şi în aval de municipiu, unde ABA Crişuri are şantiere deschise de mai bine de 15 ani. Şi în privinţa acestor investiţii, atât Mihaiu, cât şi Petrilă şi-au exprimat certitudinea că vor avea finanţare după rectificarea bugetară.

Lista investiţiilor nefinalizate mai cuprinde lucrări începute în anul 2008 pe văile Dobricioneşti, Izvor, Bistra, Crăiasa, în 2009 pe Valea Nimăieşti şi în 2017 pe Valea lui Vasile.

Leşu, în lucru

Singura veste bună pe care Petrilă a putut să o prezinte este că ABA Crişuri are 10 milioane de lei alocaţi pentru lucrările la barajul Leşu, golit de apă deja de ani buni.

"În acest moment, la Leşu se lucrează la forajele pentru consolidare, adânci de 15 metri", a spus el. După finalizarea acestor elemente, se vor face noi foraje, de 50 de metri adâncime, iar apoi lucrările vor stagna. Asta pentru că abia anul viitor se va achiziţiona membrana de etanşare, necesară pentru această acumulare.

În total, a mai spus Petrilă, ABA Crişuri are alocaţi pentru investiţii, în acest an, 45 de milioane de lei. Pe lângă investiţiile deja menţionate, s-au mai alocat bani pentru Valea Izvor (10,3 milioane lei), Valea Dobricioneşti (5,3 milioane lei), Valea Nimăieşti (5,7 milioane lei) şi Valea lui Vasile (3,4 milioane lei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON