URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2017, 13:44

Salvatori made in Bihor: Centrul de prim-ajutor al ISU Crişana a pregătit, în nouă ani, peste o mie de pompieri

Salvatori made in Bihor: Centrul de prim-ajutor al ISU Crişana a pregătit, în nouă ani, peste o mie de pompieri Voluntarii ISU Crişana, printre cursanţii pregătiţi în centrul de la Sântion
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cei nouă ani trecuţi de la înfiinţarea Centrului de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori (CIDAS) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, unde angajaţii MAI învaţă tehnici de prim-ajutor, peste o mie de pompieri din toată ţara au fost şcoliţi şi au devenit paramedici.

"Este o latură care nu este atât de evidenţiată, dar este foarte importantă", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, inspectorul şef al ISU Crişana, colonel Sorin Caba. În acest centru sunt şcoliţi, gratuit, angajaţii şi voluntarii SMURD, dar şi pompieri şi alţi angajaţi ai instituţiilor Ministerului Afacerilor de Interne care vor să dobândească o calificare în acordarea ajutorului medical de urgenţă.

Potrivit lui Caba, din 2008, anul în care s-a înfiinţat CIDAS, au fost instruiţi, în total, 1.159 de cursanţi din 15 judeţe, dintre care 451 de pompieri militari din judeţul Bihor şi 616 din alte judeţe. Iniţial, centrul a funcţionat în cadrul Inspectoratului, dar din 2010 s-a mutat într-un sediu propriu, ridicat în Sântion de Fundaţia SARTISS, şi unde sunt angajaţi patru formatori.

"Ne dorim ca acest centru să fie dezvoltat, suntem în derulare cu acel proiect european de la care noi avem aşteptări foarte mari", a precizat Caba. Proiectul la care face referire inspectorul şef, depus spre finanţare pe axa Ro-Hu, are o valoare de 500.000 de euro şi prevede construirea unui centru de pregătire a pompierilor, adică a persoanelor calificate să intervină în situaţii de urgenţă, nu doar medicale.

Salvatori din pasiune

Tot în cadrul centrului din Sântion sunt instruiţi şi voluntarii ISU Crişana. Patru din cei cinci voluntari care activează acum în cadrul Inspectoratului au fost prezentaţi marţi jurnaliştilor orădeni. Doi dintre aceştia, Alexandra Mihuţ şi Mihai Carciuc, sunt studenţi orădeni, Andreea Mihuţ este elevă la Liceul Aurel Lazăr, iar Mihai Tonţ este inginer silvic, pur şi simplu pasionat de intervenţiile de urgenţă. Pe lângă aceştia, mai este voluntar al ISU un elev de clasa a XII-a de la Liceul Roman Ciorogariu, Sergiu Sălăgean.

"Mi-aş fi dorit să pot să mă încadrez la ISU din sursă externă, dar din păcate am depăşit vârsta de 27 de ani", a explicat Mihai Tonţ motivul pentru care s-a făcut voluntar. Toţi cei patru au spus că, între şcoală sau job-uri îşi găsesc mereu timp pentru misiunile cu echipajele SMURD sau de pompieri. "Noi facem timpul, nu timpul ne face pe noi. Eu vreau să fac bine, să ajut şi cred că asta ar trebui să ne lege ca români", a mai spus Tonţ.

De cealaltă parte, Alexandra Mihuţ le-a povestit jurnaliştilor că îşi doreşte ca, după ce va termina facultatea, să lucreze în medicina de urgenţă, astfel că este convinsă că stagiul de voluntar îi va fi folositor. Totodată, cei doi elevi voluntari ISU au precizat că au văzut situaţii în care cei dragi lor, părinţi sau bunici, au avut nevoie de prim-ajutor calificat, şi îşi doresc ca pe viitor şi ei să poată fi de folos.

În cadrul programului "Salvator din pasiune", orice bihorean cu vârstă între 16 şi 65 de ani poate face voluntariat la ISU Crişana. Candidaţii mai trebuie să fie apţi din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni cu intenţie şi să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar ISU.

În 2017, la ISU Crişana s-au înscris 9 voluntari, dar după absolvirea cursurilor introductive şi parcurgerea celor 240 de ore de pregătire, cinci au ajuns efectiv să meargă în misiuni cu echipajele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON