URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2011, 16:56

Salvamont Bihor: 15 ani de existenţă şi 1.500 de persoane salvate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul judeţean de salvare montană Salvamont-Salvaspeo, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Bihor, a sărbătorit miercuri 15 ani de la reorganizarea de după '89. După Revoluţie, o mână de tineri pasionaţi de munte şi de căţărări au început să practice şi salvarea montană, însă abia în 1996 a existat o hotărâre de Guvern astfel încât serviciul să aibă un cadru legal de funcţionare, iar salvatorii să nu fie doar voluntari.

"Locaţii am avut foarte multe, de la Casa Armatei, la holuri, beciuri, chiar şi antecamera vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, până să ajungem la un sediu fix", a povestit şeful serviciului, Pinter Istvan, despre greutăţile întâmpinate de-a lungul anului. "În primii ani am mers cu maşinile noastre, echipamentele noastre, banii noştri", a punctat şi Adi Marin, vicepreşedinte Salvamont. În final, însă, lucrurile s-au aşezat, Consiliul Judeţean finanţând activitatea salvatorilor montani. "Această activitate fără susţinere substanţială nu poate funcţiona", a precizat Pinter.

În prezent, la Salvamont-Salvaspeo sunt 25 de salvatori montani atestaţi, 20 de salvatori speologic atestaţi, iar 9 din aceştia au ambele atestate. Serviciul mai are 24 de paramedici pregătiţi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, 6 scafandri, 4 medici specializaţi în cazuri montane, dar şi 16 cursanţi.

"Ca şi cazuistică, în aceşti 15 ani am avut cam 1.500 de victime cărora li s-a asigurat asistenţă, plus aproximativ 5.300 de persoane supravegheate la manifestările de masă, precum concursurile", a mai spus şeful serviciului. Pe lângă colaborarea cu CJ, serviciul mai are strânse legături cu ISU Crişana, SMURD şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

Cele mai dificile salvări sunt, fără îndoială, cele din peşteri, întrucât coborârea în subteran necesită mai mult personal, mai multe materiale şi mai multă atenţie, mai cu seamă că uneori evacuarea victimelor se face prin locuri strâmte şi periculoase. Cu toate acestea, în cei 15 ani nicio victimă şi niciun salvator nu au decedat în timpul unei acţiuni de salvare. Totuşi, un salvator bihorean a decedat, chiar dacă nu în timpul acţiunilor. Zoltan Buzasi a murit în 2004, îngropat de o avalanşă în timpul unui concurs de schi-alpin. Zoli era şi el unul din membrii fondatori ai Serviciului Salvamont.

Deşi invitaseră mai mulţi şefi de instituţii la conferinţa de presă menită să sărbătorească aniversarea serviciului, salvamontiştilor le-a răspuns doar vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc. Acesta a asigurat serviciul de sprijinul său, mai cu seamă că el a înţeles pe viu ce înseamnă să depinzi de salvatorii montani, la o coborâre făcută într-o peşteră împreună cu ei. "E adevărat că n-am dat importanţă acestui serviciu când eram consilier judeţean, dar când am stat atârnat de o frânghie la 46 de metri înălţime, mi-am dat seama că băieţilor ăştia le trebuie bani, pentru că ori mă scot afară, ori mă lasă acolo atârnat", a spus, glumind, Voloşeniuc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
astia sunt valori sociale
trebuiesc pretuiti si tineri pregatiti deoarece ei au sansa sa mai supravietuiasca noi ceilalti suntem carpele unui sistem corcitura comunista democratica in speranta ca vom face copii nenascuti scalvi supusi, viata in padure, muntii e mult mai sanatoasa decat in conserve care an de an se naruie si sunt focar de boli.
Postat 17 August 2011, 22:19 de astea sunt valori s
..
Vedeti oameni buni nimeni nu te apreciaza pana nu are nevoie de tine. Iar dupa aceea is foarte putini pe care te poti baza dintre cei pe care i-ai ajutat.
Postat 17 August 2011, 18:32 de Andrei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON