URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2010, 18:15

S-au intoxicat, după ce au mâncat prăjituri din Ungaria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit unui comunicat trimis miercuri de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, marţi, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie au fost internate trei persoane din Suplacu de Barcău cu simptome de greaţă, vărsături, febră, diaree şi ameţeli.

În urma anchetei epidemiologice iniţiate de o echipă a DSVSA, la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică, s-a descoperit că, la apariţia primelor simptome, pacienţii consumaseră cremeş, doboş, îngheţată şi pogăci cu jumări în Ungaria. Inspectorii au anunţat prin sistemul rapid de alertă Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, cerându-le să anunţe la rândul lor autoritatea competentă din Ungaria.

În zilele următoare, DSP Bihor va supune unor analize probele colectate de la pacienţi, care vor releva cauza exactă a toxiinfecţiei.

Tot pe 1 iunie, la Spitalul de Pneumoftiziologie, secţia de Infecţioase, s-a prezentat o femeie din Suplacu de Barcău, care prezenta simptome de enterocolită. Pacienta consumase legume, ouă şi caş, cumpărate din piaţa agroalimentară din localitate, care nu este autorizată.

Inspectorii DSVSA suspectează că alimentul care a provocat toxiinfecţia este caşul de oaie, provenit dintr-o gospodărie privată din Sălaj, dar cauza toxiinfecţiei femeii va fi stabilită în laboratoarele Direcţiei Sanitar-Veterinare, care efectuează o analiză asupra caşului consumat de aceasta. În plus, şi instituţia omoloagă din Sălaj va desfăşura propria anchetă.

"În urma ultimelor informaţii, starea pacienţilor se ameliorează, aceştia răspunzând pozitiv la terapia recomandată, dar vor mai rămâne sub supraveghere medicală încă câteva zile", se arată în comunicatul DSVSA.

Cazul vine la o săptămână după ce 11 orădeni au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat prăjitură de casă făcută cu ouă infectate cu Salmonella. Printre ele se afla şi Patricia, fetiţa de 5 ani, care a murit luni, 24 mai, în urma unor complicaţii, la secţia de boli infecţioase a Spitalului TBC.

DSVSA îi sfătuieşte pe toţi bihorenii să nu consume alimente cumpărate din zone sau de la persoane neautorizate, reprezentanţii DSVSA avertizează că în special în sezonul de vară, consumul unor alimente precum lapte, ouă şi alte produse lactate, cumpărate din locuri neautorizate, le poate afecta grav starea sănătăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ff frumos
apropo dar capsunii in piata cine ii verifica cine stie ce mai mancam? le verificati sau va luati bagajul si om vedea ce va fi......ha, ha, ha toate sunt stricate in piata romanul cumpara stricaciuni si cu tupeu iti dau peste nas....ce faceti ,ce pazitii ? oile de la bicicleta iesiti si verificati marfa TRANTORIILOR! ca ne mancati banii degeaba si mor oamenii din cauza voastra pe cei din controale at trebui sa i pedepsim in plus si evaziune se dezvolta in floare.....dar conteaza!
Postat 04 Iunie 2010, 14:28 de apropo
curios
pe vremuri numai alimente autorizate mancam................eu cred ca stresul e de vina, criza asta economica.....nu mai mancati nimic apa si paine daca nu e si aia infectata, a stiu MAMALIGA am scos comlpet din alimentatie..........la Mamaliga, pofta mare! acum vedem randamentul bugetariilor in ce priveste verificariile, cresc toxiinfectile asa cum creste si saracia in buzunarul nostru........
Postat 03 Iunie 2010, 09:31 de anca
DSVSA Bihor, "alergia" la onoarea nemteasca si aditivii (E-uri)
I. Pentru afirmațiile prezentate în comentariul anterior, în tari ca Germania, cei în cauza, ori și-ar fi dat demisia, ori ar fi fost demiși! Rog a fi contrazis, dacă nu am dreptate, cu baza legala "beton"! II. "Numiții politic", sau (și) cu "Ștefan Gheorghiu" la CV, ce măsuri preventive CONCRETE au luat, în cazul produselor de cofetărie/patiserie/panificație, cu termene de valabilitate (mai) mari, de la instalarea actualei conduceri DSVSA Bihor? Ma refer (și) la aditivi (e-uri). Cu simpatie!
Postat 03 Iunie 2010, 08:32 de stefan
Unde e riscul mare, de ce nu controlam/monitorizam/acționăm conform, dlor "numiti politic"?
I. "Medicii sanitar veterinari spun ca aceasta piață nu este autorizata și ca orice produse de origine animala, comercializate în aceasta piață, nu sunt supuse supravegherii sanitar veterinare" (din Jurnal bihorean). 1. Daca piața nu este autorizata, de ce funcționează? 2. Daca piața funcționează (deci nu este închisă de către DSVSA+DSP), atunci DSVSA Bihor nu are nici o responsabilitate în a verifica produsele alimentare comercializate, totuși, acolo? 3. Cate controale au făcut Siguranța alimentelor și CSVSA-ul zonal, de la numirea dvoastra în funcție și pana în prezent, dle Budau? Pentru ce le-au făcut? Doar pentru statistica? II. In loc de concluzii: Rugam mărire urgenta număr de paturi, la Spitalul de boli infecțioase Oradea!
Postat 03 Iunie 2010, 01:03 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON