URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2012, 16:55

S-a scumpit apa de ploaie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Consilierii locali au hotărât marţi, în ultima întâlnire de lucru din an, ajustarea cu inflaţia a tarifelor de canalizare pluvială. Astfel, începând cu 31 decembrie orădenii vor plăti pentru metrul cub de apă transportată 0,50 lei cu TVA inclus în loc de 0,48 lei, cât plăteau până prezent.

Măsura actualizării tarifelor cu inflaţia este prevăzută în mod expres în contractul de împrumut semnat de companie cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi are ca scop conservarea puterii financiare a CAO astfel încât să îşi poată plăti ratele.

Impozitare mai mare

În cadrul aceleiaşi întâlniri, aleşii orădenilor au mai aprobat la propunerea Direcţiei Economice rezonarea fiscală a unui număr de 50 de străzi orădene. Măsura a fost luată ca urmare a investiţiilor în infrastructură făcute de municipalitate precum extinderi de utilităţi tehnico-edilitare de apă, canal menajer şi pluvial sau asfaltări şi va avea ca efect creşterea impozitului pe proprietate datorat locuitorilor din zonă.

Printre străzile care îşi vor schimba începând de anul viitor încadrarea zonală, parţial sau doar pe tronsoanele modernizate, se numără: Academiei, Ady Endre, Biruinţei, Clujului, Episcop Mihai Pavel, Gheorghe Doja, Independenţei, Lacul Roşu, Meşteşugarilor, Oneştilor, Porumbelului, Roman Ciorogariu, Salcâmilor, Sfântul Apostol Andrei, Traian Lalescu, Uzinelor, Vasile Alecsandri şi Zidarilor.

Facilităţi pentru investitori

Pentru a încuraja atragerea de investiţii în Oradea, consilierii locali au mai hotărât marţi prelungirea cu încă un an, până la 31 decembrie 2013, a schemei de ajutor fiscal pentru firmele care fac investiţii mai mari de 500.000 euro în Oradea. De aceste facilităţi pot beneficia inclusiv persoanele juridice care investesc peste o jumătate de milion de euro în construcţia de locuinţe.

Schema de ajutor fiscal prevede, printre altele, reducerea impozitului pe clădiri pe o perioadă de cinci ani în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 200.000 euro, respectiv, în cazul constructorilor de locuinţe, până la vânzarea acestora, dar nu mai mult de trei ani, în limita sumei de 200.000 euro.

Conform evidenţelor municipalităţii anul acesta au beneficiat de schema de ajutor peste 20 de firme orădene, valoarea totală a facilităţilor acordate acordate ridicându-se la 1,5 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Studiu de caz : apa de ploaie
Potrivit normelor în vigoare, nivelul taxei se stabileşte prin decizia consiliului local al primăriilor, la care se adaugă un algoritm stabilit în funcţie de datele furnizate de meteorologi privind precipitaţiile. Asta înseamnă că, cu cât plouă mai mult, cu atât facturile la apă sunt mai mari. Reglementarea acestei taxe conţine atâtea inadvertenţe, încât cu greu poate fi considerată legală. Pentru că orice lege sau hotărâre se bazează pe certitudini, or, acestei taxe îi lipseşte orice logică. Ciudat este faptul că de pe site-ul Guvernului lipseşte tocmai HG 23/ 1993, prin care a fost reglementată, pentru prima dată după 1990, taxa pe apa meteorică. Pe pagina de Internet a Executivului pot fi consultate HG 22 şi HG 24/ 1993, însă HG 23 nu mai există. Din păcate, nu poţi avea o iniţiativă legislativă pentru desfiinţarea acestei taxe, deoarece este adoptată prin iniţiativa consiliilor locale. Dacă consiliile locale decid că trebuie să-şi taxeze cetăţenii, atunci aceştia sunt taxaţi, aşa că aici nu este vorba de o iniţiativă legislativă a Parlamentului, ci ţine de administraţiile locale. Din păcate, în România, majoritatea consiliilor locale sunt incapabile să managerieze unităţile administrativ-teritoriale pe care le conduc. De aceea nu au scos această taxă, pentru că nu sunt capabilile să facă bani din altceva, ci din taxe stupide, precum taxa pe apa de ploaie. Asta este explicaţia pentru care nu va fi scoasă de nimeni. Dar atâta timp cât cetăţeanul e mulţumit şi fericit şi-i votează pe cei care i-a băgat taxa asta pe gât, nu este nimic de făcut, pentru că românul consideră normală această taxă. La asta se reduce totul. Atâta timp cât nu ne interesează, nu este nimic de făcut.Dar adevărul este altul. Povara acestei taxe cade cel mai mult pe companii, care sub presiunea administraţiilor locale şi a fiscului, o plătesc majorată.
Postat 19 Decembrie 2012, 09:47 de altul
Investim cu 200.000 euro mai puţin la fiecare Tarzan în parte ?
La investitorii cărora li se acordă facilităţi, ar trebui mai multă atenţie pentru că asta înseamnă subvenţie mascată, ceea ce este nelegal. Adică arăt 500.000 euro, după care cer înapoi 200.000. Cine şi cum aprobă şi monitorizează criteriile şi, mai ales, pentru cine !?! Apoi, după ce fac profit destul, firmele îşi fac bagajele, dau afară muncitorimea şi se duc în altă parte, unde e loc de încă o fraiereală. Cu Tarzan la cîrmă, toate aceste avantaje date investitorilor se numesc bani pierduţi de contribuabilii orădeni pe tot felul de facilităţi fără rost. Cu banii aceia, întorşi la şemecheri, s-ar putea face şi canalizarea pe strada mea, apa pe strada ta sau asfaltarea pe strada lui/ei.
Postat 18 Decembrie 2012, 19:00 de Carp III
BERD
Chiar aşa ? Acordul cu BERD prevede că apa de ploaie se va scumpi ? Ia luaţi acordul cu pricina şi o să vedeţi că alinierea tarifelor nu are legătură cu inflaţia ci cu nişte criterii de performanţă şi aşezarea costurilor la cheltuielile reale. Cu alte cuvinte, la CAO a venit jena de a spune că e o firmă ineficientă, făcută cu incapabili, aşa că unde nu-i cap e vai de picioare, dacă nu poţi spune că unde e secetă vine preţul la ploaia care va veni cândva.
Postat 18 Decembrie 2012, 18:48 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON