URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2012, 13:00

România, condamnată la CEDO pentru interceptarea ilegală a fostei judecătoare Elena Pop Blaga

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statul român a fost condamnat la CEDO pentru încălcarea dreptului la respectarea vieţii private şi de familie a fostei judecatoare Elena Pop Blaga de la Tribunalul Bihor, în prezent pensionară şi candidată la funcţia de senator din partea PPDD.

Condamnarea priveşte interceptările telefonice solicitate de procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie în perioada 1999-2005, în timpul anchetei şi ulterior a procesului demarat pe numele fostei judecătoare, pentru fapte de corupţie.

Magistraţii europeni au stabilit că Elena Pop Blaga a fost ascultată ilegal de SRI, la cererea PNA, în baza unor mandate ale Înaltei Curţi date în timpul anchetei penale dar şi ulterior, în tot timpul procesului, când s-a invocat pericolul pe care îl reprezenta pentru siguranţa naţională, fiindu-i încălcate dreptul la viaţă privată şi de familie, deoarece autorizarea legală a interceptărilor nu a putut fi dovedită de către autorităţile judiciare din România.

În plus, CEDO a mai reţinut şi expunerea fostei judecătoare la rele tratamente pe perioada cât a fost ţinută în arest, deoarece ar fi stat 30 de zile într-o celulă de 3,5 pe 5 metri, laolaltă cu alte şase femei, din care unele bolnave de sifilis, trebuind să suporte şi mirosurile closetului din celulă. De asemenea, Pop Blaga a reclamat şi faptul că pentru două zile, în vederea audierii sale la Înalta Culte de Justiţie, a fost transportată la Bucureşti cu cătuşe la mâini, iar în arestul Poliţiei Bucureşti a fost ţinută, până la întocmirea formalităţilor, timp de două ore, închisă într-un WC.

Odată cu condamnarea României, CEDO a acordat şi daune, însă acestea sunt simbolice, pe considerentul că simpla recunoaştere a dreptului încălcat constituie o reparare a prejudiciului.

Astfel, România a fost obligată la plata a 4.900 euro, cu titlu de daune, sumă care se adaugă la cei 20.000 euro, obţinuţi tot ca daune morale în 2007 ca urmare a unei sentinţe date de Curtea de Apel Timişoara, unde Elena Pop Blaga a deschis proces tot împotriva Statului român, pentru relele tratamente pe care le-a suportat în timpul anchetei şi a procesului său.

Judecătoarea solicitase Curţii Europene 112.000 euro daune materiale şi un milion euro daune morale. În plângerea înaintată CEDO, Elena Pop Blaga a acuzat faptul că i-au fost interceptate ilegal până şi convorbirile pe care le purta cu soţul ei, iar procurorul care o ancheta, Dan Chirculescu, ar fi făcut presiuni asupra soţului ei, ca să divorţeze. De asemenea, judecătoarea se plângea de condiţiile în care a fost cazată în arestul Poliţiei, împreună cu cinci ţigănci şi prostituate cu boli venerice, care ar fi fost folosite de ofiţerul anchetator al Parchetului Naţional Anticorupţie, Traian Surducan, ca mijloc de presiune asupra ei.

În 2002, Blaga a fost arestată în urma unui controversat flagrant de luare de mită organizat de procurorii DNA Oradea. Judecătoarea a fost denunţată atunci de un expert tehnic, Corneliu Huplea, care susţinea că femeia i-ar fi cerut 100 de milioane de lei vechi pentru a aproba un decont supraevaluat al unei expertize într-un dosar de faliment.

Judecătoarea a negat de la început acuzaţiile, declaraţiile fiind susţinute şi de lipsa probelor, deoarece, în urma flagrantului, pe mâinile femeii nu au fost descoperite urme fluorescente şi nici nu a fost acasă în momentul în care expertul a lăsat banii în locuinţă.

Elena Pop Blaga a fost totuşi arestată şi trimisă în judecată, însă trei ani mai târziu, în 2005, a fost exonerată şi repusă în drepturi, moment în care ea a dat statul român în judecată şi a solicitat despăgubiri pentru arestarea sa ilegală şi "relele tratamente la care a fost supusă in timpul arestului preventiv".

În urma procesului, Elena Pop Blaga a obţinut daune morale în valoare de 20.000 de euro, precum şi plata retroactivă a drepturilor salariale pe care le-a pierdut până la finalizarea procesului de corupţie.

În 2011, judecătoarea s-a pensionat, iar în acest an a intrat în politică, fiind desemnată candidat la Senatul României din partea PPDD pe Colegiul 4 Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
bravo
bravo elena pop blaga,eti cea mai tare ai dovedit inca odata abuzurile facute de procurori si modalitatile comuniste folosite de acestea ,din pacate in romania se poate trezi oricine an orice moment arestat pe manevrele si inscenarile altora.......
Postat 29 Noiembrie 2012, 21:33 de alex
Pt Anton
Se scrie, pt situatia folosita de tine asa > o data > adica separat, agramatule !!!!!!!!
Postat 29 Noiembrie 2012, 13:15 de Aurica
Coruptie
Problema e ca cei de la cedo nu au auzit de justitia din Oradea , de grupul infractional organizat al familiilor . Daca cedo ar stii ce e la Oradea , altfel ar fi tratat dosarul. Clientul plateste la avocat pentru hotararea emisa de sotul sau sotia avocatului , care e magistrat. Cam asta e justitia de la Oradea. Pentru a descoperii nucleele de trafic de influenta si de coruptie , Bihoreanul de ce nu cerceteaza un pic cam cati avocati din Baroul Bihor au soti , sotii , parinti , frati sau surori printre judecatorii si procurorii din justitia bihoreana. Deoarece aici se realizeaza adevarata coruptie care a distrus si distruge vietile oamenilor , dar care face sa infloreasca vietile hotilor , a criminalilor , a smecherilor , a camatarilor etc.
Postat 29 Noiembrie 2012, 00:48 de Coruptia de Oradea
Romania condamnata la cedo...
FELICITARI D-NEI BLAGA,COLEGA MEA DIN PPDD,CANDIDATA LA COLEGIUL4 SENAT PENTRU ORADEA///SE DOVEDESTE INCA ODATA ,DACA MAI ERA NEVOIE , CA AVEM IN PARTID OAMENI CARE AU SUFERIT CA SA-SI DEMONSTREZE NEVINOVATIA ,CARE VOR LUPTA ALATURI DE POPOR PENTRU A FACE SCHIMBAREA DE CARE AVEM NEVOIE..VENITI LA VOT SI VOTATI CANDIDATII PPDD(DAN DIACONESCU) LA ALEGERILE DIN 9 DEC.2012...SUCCES..!!
Postat 28 Noiembrie 2012, 22:01 de Anton
Mult a fost, putin a ramas
Dupa logica instantei europene, nimeni nu poate fi ascultat de SRI. Nu conteza ca esti infractor de talie mondiala, conteza dreptul la intimitate.
Postat 28 Noiembrie 2012, 19:03 de Carp III
o mu ie și de la CEDO
Cât a cerut și cât i-au dat ... Si instanțele române, și CEDO, și-au bătut joc de ea ... Explicația: toți judecătorii care i-au judecat cauza știu că Pop Plaga a făcut fapta pentru care a fost arestată și trimisă în judecată, doar că proștii de Chirculescu și Moldovan au greșit pe proceduri. Mai bine s-ar apuca să crescă găini decât să se dea în stambă și în politică, unde, oricum, nu are nici o șansă ...
Postat 28 Noiembrie 2012, 18:47 de trăienuț și dănuț
noi cetatenii platim daunele nu Bill Clinton 1
ROMANIA nu respecta nimic in frunte cu mass media , scriu orice porcari ca sa straneasc furia poporului ca justitia doarme, oricare roman catiga la CEDO :))))) daune daca da in judecata STATUL adica pe voi care votati prost :))))) noi cetatenii platim daunele nu Bill Clinton !
Postat 28 Noiembrie 2012, 16:26 de noi cetatenii plati
vrea senator??????????/
PAI SI CE PSIHIC INTREG SANATOS ARE DACA N-A PRIMIT DESPAGUBIRI, DECAT SIMBOLICE?POATE E FRUSTRATA !!! SI RENUNTA LA PENSIE?????
Postat 28 Noiembrie 2012, 15:55 de aurica
pt oradean
Agent 007 lucrurile astea se intampla in orice REGIM, inca n-ai aflat?
Postat 28 Noiembrie 2012, 15:25 de aurica
Precizari
De ce nu spuneti ca toate astea s-au intamplat in guvernarea detinutului 0049, cunoscut ca nascase ? Ca sef al corpului de control al guvernului era pontone, copy-lotul ? Scriet cine era director la sri, cine era procuror general, ca dna era pna.... sau nu va lasa sponsorii usl-isti ?
Postat 28 Noiembrie 2012, 13:16 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON