URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2012, 16:51

Rezervaţia din Băile 1 Mai, distrusă de hoţii de apă geotermală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nivelul şi temperatura apei au scăzut dramatic în lacul cu nuferi din Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, Băile 1 Mai, singurul habitat acvatic termal din România, cauza fiind forajele ilegal făcute pentru alimentarea cu apă geotermală a piscinelor aparţinând vilelor şi pensiunilor din staţiunile Băile 1 Mai şi Băile Felix.

Pericol de dispariţie

"Lacul nu a mai avut aport de apă geotermală, temperatura apei oscilând între 10-11 grade Celsius, situaţie în care fauna şi flora erau în pericol de dispariţie", se arată într-un comunicat date publicităţii marţi de specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor.

Lipsa apei geotermale în lacul cu nuferi din Băile 1 Mai a determinat instituţia, care este custode al rezervaţiei, să ceară o întrunire de criză la care au participat reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, CJ Bihor, Primăriei Sânmartin, APM Bihor, Gărzii de Mediu, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, ai Universităţii, SC Turism Felix şi SC Transgex.

În urma întâlnirii desfăşurate pe 11 ianuarie, specialiştii au atenţionat că habitatul acvatic termal este dependent de exploatările de apă geotermală din zona comunei Sânmartin, care au scăpat de sub control.

100 de foraje ilegale

"După anul 1990, monitorizarea exploatării apei geotermale în zona comunei Sânmartin a scăpat total de sub control, realizându-se, după estimările noastre, peste 100 de foraje ilegale pentru a deservi unele dintre vilele şi pensiunile cu piscine construite în staţiunile Băile 1 Mai şi Băile Felix. Aceste foraje ilegale influenţează atât exploatarea zăcământului de către concesionar (SC Turism Felix), cât şi funcţionarea ecosistemului termal din aria naturală protejată", se precizează în comunicatul MŢC.

Până acum, nivelul apei în lacul cu nuferi a scăzut cu aproape 1 metru, iar temperatura lacului cu 20 de grade Celsius, din cauza secării izvoarelor termale sublacustre determinată de furtul de apă geotermală.

Cu degetul spre ABA şi Primărie

Specialiştii susţin că, dacă furtul de apă geotermală va continua, ar putea provoca dispariţia completă, "în scurt timp, a unicului habitat acvatic termal din România", declarat rezervaţie naturală în 1932.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, MŢC cere "identificarea şi sancţionarea celor care au executat foraje fără permis sau licenţă". În acest scop, Muzeul recomandă Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale să apeleze la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, care "a avizat executarea unor foraje de apă rece într-o zonă în care se ştia că există doar ape geotermale" şi la Primăria Sânmartin, care "a avizat construcţiile cu piscine şi răspunde de toate lucrările ce se execută în perimetrul comunei".

"Aplicarea legii ar duce la stoparea furtului de apă geotermală, început în anii ‘90, şi la reducerea presiunii antropice asupra zăcământului geotermal, prin cimentarea forajelor ilegale şi sancţionarea celor depistaţi că au încălcat legea", se mai arată în comunicatul MŢC.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
prof.univ
Exact ca si comentariul de mai sus de aceasi parere sunt si eu caci lacul din 1 MAI nu la-u secat oameni din imprejurul statiunilor eu cred ca putul are si el un debit limitat de apa sau nu face fata la piscinele mari ale hotelelor din Baile Felix si complexul 1 MAI acolo se foloseste 99,99% din apa geotermala
Postat 27 Noiembrie 2013, 09:33 de bily
REZERVATIE
INCA ODATA DOVEDIM CA SUNTEM NISTE BARBARI.DISTRUGEM TOT CE AVEM BUN.CU UN ASEMENEA PRIMAR (RUDIMENTAR DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE)VOM AJUNGE CU CELE DOUA STATIUNI DIN SINMARTIN IN COLAPS.PE POPUS IL INTERESEAZA DOAR INTERESUL PERSONAL.O COMUNA SUPER BOGATA A PRIMIT REVERSUL MEDALIEI...UN PRIMAR DE RAHAT
Postat 08 Februarie 2012, 10:29 de POPUSAR
Adevarul e, ca de obicei, pe la mijloc - contiunare
Necazul e ca in aceste imobile nou aparute in zona, dupa 1990, apa termala nu este utilizata numai la piscine, ci si la incalzirea imobilului. nu neaparat in toate cazurile dar fenomenul exista. Exploatarea excasiva a acestor foraje combinata cu succesiunea de ani secetosi din perioada 2005 - 2011 a pus practic in pericol ecosistemul unic existent in "Ochiul Petei" care a reusit sa "supravietuiasca" mii de ani in fata capriciilor naturii. Din pacate, nu a rezistat la asaltul "civilizatiei" secolului 20 / 21. Tare ma tem ca betinarea / sigilarera forajelor ilegale si chiar si a celor legale, nu va avea un efect reversibil pozitiv..... Cu durere in suflet, am pus deja cruce acestui ecosistem.Chiar daca se vor face eforturi uriase de salvare a acestui ecosistem, nu va mai reveni la starea initiala decat cu un sistem artificial de sustinere. Si atunci s-a pierdut naturaletea si ar intra in categoria obiectivelor care incearca sa redea un crampei de natura intretinut artificial (gen acvaparc, acvariul Miami etc)
Postat 08 Februarie 2012, 10:17 de HighlanderRo
Adevarul e, ca de obicei, pe la mijloc
Personal am efectuat scufundari in "Ochiu Petei" - rezervatia de la Baile 1 Mai, in scop de cercetare -documentare, inca din 1985.Am avut ocazia sa constat modul in care a fost afectata rezervatia. in timp. Primul act criminal a fost forajul efectuat prin 1986-1987 la cateva sute de metrii de rezervatie, in perimetrul pepenierei de arboret localizata in partea stanga a drumului care ducea la cabana silvica din varful dealului. Atunci a fost scurt-circuitat izvorul Petei si prin '86 - '87, a fost prima iarna cand pe lac s-a semnalat inghet la mal, dar pe pana la circa 1-1,5 de la mal. Ulterior lui 1989 lacul a fost agresat de localnici prin aruncarea de gunoaie, permiterea pasunatului (cai si vaci) a vegetatiei acvatice din zonele de mica adancime ale rezervatiei. Asa au aparut specii de alge si plante acvatice care nu au existat anteriror in acest ecosistem, fiind purtate pe picioarele animalelor care frecventau lacul. Debitul izvorului Petei, izvor situat la circa 4-5 metrii adancime a inceput sa scada anual, inclusiv pe fondul forajelor si captarilor mai mult sau mai ptin legale, efectuate de proprietarii puzderiei de casute, casoaie, viloaie de vacanta si pensiuni aparute
Postat 08 Februarie 2012, 10:06 de HighlanderRo
BUGETARII SUNT VINOVATII !!!
Nici un zacamant de apa geotermal in RRomanica nu se exploateaza legal cu toate obligatiile de mediu!! Toti nu exploateaza ci usuca zacamintele si in scurt tip apa geotermalav-a fi o amintire in zona !!! Nesimtirea si lipsa de respect a unora , indiferenta autoritatilor ( bugetarii, iarasi bugetarii ) care ar trebui sa monitorizeze si sa aduca in legalitate toate exploatarile fac ca aceasta apa termala sa dispara repede si sigur din zona !!!
Postat 07 Februarie 2012, 22:08 de scortosul
Da
Sa o spuneti lui Mutu ....adica apa termala curge garla la strandurile termale din Felix si 1 Mai ( firme private ) iar niste amarate de piscine au secat izvoarele ....Ne credeti prosti ?
Postat 07 Februarie 2012, 18:48 de Sandu
singurul..
"singurul habitat acvatic termal din România" ..... se sa zic?..... jurnalisti bihoreni....
Postat 07 Februarie 2012, 17:53 de bio
gh
cei care au spus ca nu este apa ca se fura sunt niste ipocriti "identificarea şi sancţionarea celor care au executat foraje fără permis sau licenţă" ce legatura are permisu sau licentza cu lipsa de apa ...legatura defapt o are ca nu se poate lua spaga si nu se poate lua taxe si impozite pentru a te racorda la apa si pt a te taxa...asa ca cei de la MŢC ar fi trebuib sa i lase pe oameni sa se racordeze fara atatea spagi si taxe si sa i taxeze pe cei care folosesc apa pt a beneficia de venituri,gen piscini si spa-uri ca pana la urma apa termala e un bun al bihoreanului,oradeanului nu doar a strandurilor si bla bla bla
Postat 07 Februarie 2012, 17:48 de gh
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON