URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2019, 10:38

„Revoluția” Foncea: Managerul vrea să desfiinţeze posturile de asistente şefe de secţii de la Spitalul Municipal, pe motiv că... nu le prevede legea

Managerul Spitalului Municipal din Oradea, Dacian Foncea, a pus gând rău celor 25 de asistente şefe de secţie: pe motiv că legislaţia în vigoare nu prevede posturi de asistente şefe la nivel de secţie, ci doar la nivelul unităţilor spitaliceşti cu peste 400 paturi, vrea să desfiinţeze toate aceste posturi, 25 la număr, din unitatea pe care o conduce.

Foncea nu şi-a exprimat intenţia, aşa cum ar fi fost normal, în cadrul unei conferinţe de presă ori printr-un comunicat care să fi fost transmis întregii mass media, dat fiind faptul că aceasta este o informaţie de interes public larg, ci printr-o declaraţie ambigură oferită cotidianului Jurnal bihorean, care, însă, a prezentat-o, vineri, la fel de vag şi fără a-i cere explicaţii concrete.

BIHOREANUL a făcut acest lucru, solicitându-i managerului să lămurească de ce a luat această decizie, de când şi cum o va aplica.

Mazilite "cu acordul dumnealor"

Contactat telefonic, managerul a afirmat că a "descoperit de câteva luni" că legislaţia actuală nu prevede posturi de asistente şefe de secţie, iar "vinerea trecută" a cerut Primăriei Oradea, ca ordonator principal de credite, aprobarea pentru desfiinţarea a 5 sau 7 din cele 25 de posturi existente cu presupusa încălcare a legii.

"Aceste posturi, în Spitalul Municipal din Oradea, constatându-se că nu sunt legal constituite şi ocupate, ele nu vor mai funcţiona. Le luăm pe rând, de când vom avea şi aprobări, pentru că în fiecare lună sunt modificări în structura spitalului, pe care le aprobă Primăria Municipiului Oradea. Mai întâi trebuie să-mi vină aprobarea, dar persoanele care au ocupat acele posturi nu vor fi date afară, vor intra la patul bolnavului, vor lucra pe ture", a spus Foncea.

El a adăugat că "cele 5 asistente pe care le-am cerut la domnul primar pentru a le aproba desfiinţarea au dat concurs, 4 din ele acum 10 ani şi 3 din ele acum 30 de ani (în total ar fi vorba de 7 - n.r.), deci sunt asistente şefe de secţie de 30 de ani pe o legislaţie care s-a schimbat, nu mai trebuiau să fie asistente". Mai mult, a zis el, deja toate "aceste colege foste asistente şefe de secţie şi-au dat acordul olograf pentru a nu mai ocupa posturi de asistente şefe de secţie".

Comunicat cu trimiteri "pe lege"

După discuţia cu reporterul BIHOREANULUI, Foncea a emis şi un comunicat de presă, trimis de data aceasta pe adresele de e-mail ale tuturor redacţiilor locale, în care, motivând că a constatat "interesul mass-media", a precizat care ar fi, în opinia sa, legislaţia încălcată până în prezent de spital, inclusiv sub conducerea sa, prin finanţarea şi plata posturilor de asistent şef de secţie.

Conform celor arătate în comunicat, funcţia de asistent medical şef prevăzută de articolul 185 al Legii 95/2006 (Legea sănătăţii) "se referă la funcţia de asistent medical şef pe unitate" în cazul spitalelor care au între 301 şi 399 paturi, în timp ce "pentru spitalele publice care au peste 400 paturi" actul normativ prevede funcţia de director de îngrijiri (adică asistent şef al spitalului). "Nu se face niciunde vorbire de asistentul şef secţie ca funcţie distinctă de conducere, cu post administrativ normat la 8 ore de conducere", arată comunicatul, subliniind că secţiile de spital au doar medici şefi de secţie, nu şi asistente şefe de secţie.

La patul bolnavului

Potrivit managerului, alte acte legislative, referitoare la salarizarea personalului din spitalele publice, ar prevedea că postul de asistent şef pe spital (director de îngrijiri) face parte din categoria funcţiilor de conducere, "pe când asistentul medical şef de secţie are doar o indemnizaţie la salariul de bază aferent funcţiei de asistent medical principal".

Foncea a conchis că, pe viitor, dacă propunerile sale vor fi aprobate de Primărie, sarcinile şi responsabilităţile de asistent şef de secţie vor fi exercitate de un asistent medical principal, care va primi o indemnizaţie pe lângă salariul de bază, dar nu va mai fi propriu-zis asistent şef de secţie: "Activitatea principală a acestuia va fi de îngrijire a pacientului şi secundar activitate administrativă pe secţie".

Avocaţi în loc de jurişti

Întrucât pentru Jurnal bihorean managerul Spitalului Municipal a afirmat că pentru a face aceste demersuri s-a consultat şi cu "firma de avocatură" care asigură servicii juridice unităţii, spunând că decizia desfiinţării posturilor de asistente şefe de secţie "concordă cu punctul de vedere al casei de avocatură Golea & Domocoş", BIHOREANULUI l-a întrebat pe Foncea şi dacă ia hotărârile de management prin consilierea unor avocaţi, nu a juriştilor Spitalului.

Cu această ocazie, managerul a dezvăluit o altă surpriză, şi anume că a desfiinţat "încă de acum un an şi jumătate" Serviciul Juridic al unităţii, angajând în locul juriştilor diverşi avocaţi, fapt ce ar aduce spitalului o economie de... 100 de lei lunar, dar mai ales îi asigură reprezentarea în diverse procese pe care le-a intentat ori i-au fost intentate de foşti angajaţi despre care, de-a lungul ultimului an şi jumătate, a afirmat că au contribuit la "fraudarea" spitalului.

"Serviciul Juridic al spitalului a fost desfiinţat în anul 2018. În baza prevederilor legale s-au încheiat contracte de consultanţă şi reprezentare juridică cu avocaţi membri ai Baroului Bihor, tocmai pentru că speţele constatate acum un an, apărute din nelegalităţile perpetuate ani de-a rândul la nivelul unităţii spitaliceşti publice, recomandau implicarea unor avocaţi pledanţi faţă de un serviciu juridic propriu", arată comunicatul trimis mai târziu de managerul Spitalului Municipal.

Pe toate fronturile

După cum BIHOREANUL a mai scris, Foncea a desfăcut contractele de muncă ale mai multor angajaţi, între care şi pe cel al unui fost predecesor, dr. Ovidiu Laurean Pop, acuzat de "trânteli" cu analizoare de laborator şi reactivi de laborator care au prejudiciat bugetul spitalului, acesta acuzându-l, la rându-i, de abuz în serviciu.

Pe de altă parte, tot Foncea a reziliat un contract cu firma Helion, pentru mentenanţa unor servicii informatice, despre care a susţinut că nici nu existau, firma acuzându-l şi ea tot de abuz în serviciu, în timp ce managerul se consideră "şantajat" prin presiuni făcute de fostul manager Pop, acum membru al Consiliului de Administraţie al spitalului ca reprezentant al Ministerului Sănătăţii, pentru a aproba plata serviciilor inexistente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sistem criminal condus de pnl
..ce continua crima inceputa de pdl(aia macar au desfiintat spitale ca sa ne iasa bolile din cap astia le largesc),cei doi una sunt,o salvare vine alta pleaca,nu vad oamenii ca sunt imbolnaviti de cei cu fata murdara ca cel din poza?Acum 20 ani un singur medic rezolva garda de noapte la judetean,acum nici 20 nu fac fata desi populatia a scazut,despre ce vorbim?Medici nevinovati condamnati de sistem dintre care dr.Scridon a si murit de suparare,apoi dr.Calinescu ce si dadea propria viata pentru pacienti,primar ce merge la judecatori sa si schimbe practicile judiciare ca sa poata da terenuri dintre care numai ala al armatei peste 20 ha de pe centura au ajuns la clientela sa politica,fosti ofiteri dna cum e ogbarski pentru al proteja de adevarata coruptie ajunsa la un alt nivel de cand au pris putere astia ce ne fura copii,organele,sanatatea trimitandu ne de la un medic la altul ca sa ti sporeasca afectiunile si asi umple buzunarele cu bani dupa consultatii criminale...
Postat 05 Octombrie 2019, 15:09 de User anonimizat
@qqq
Daca reclamatiile tale sunt adevarate (cei drept conform datelor pulice pe mfinante.ro sunt adevarate) se pune retoric intrebarea: Cu cat a sponsorizat si inca sponsorizeaza Dacian Foncea Partidul National Liberal ca sa il mentina in functie?
Postat 05 Octombrie 2019, 13:29 de oradearosie
UITE CORUPTUL: FAUR PETRU SRL - A PRIMIT DONATII DE 500.000 RON IN ULTIMII 3 ANI !!!
Mai mult, in reclamatia asistentilor este mentionat faptul ca cele doua societati administrate in drept de catre FAUR PETRU, dar in fapt de FONCEA DACIAN - Managerul Spitalului Municipal Oradea, SC SOCIALMED SRL si SI MEDCAMP SRL, AU PRIMIT IN PEROADA 2016-2019 DONATII DE APROXIMATIV 500.000 LEI de la diferite firme si persoane fizice !!!!
Postat 05 Octombrie 2019, 13:23 de QpqDornq
FAUR PETRU SRL
Dacian Foncea se razbuna pentru ca asistentii sefi, condusi in trecut de Calin Barabas care a fost concediat chiar de Sarbatorile de Craciun, l-au reclamat la DNA pentru ca Preacinsititul FONCEA isi ascunde din declaratia de avere o avere de aproape 1 MILION DE LEI prin firmele SC SOCIALMED SRL si SI MEDCAMP SRL, ambele administrate de FAUR PETRU, avand ca asociati pe Faur Petru si SURPRIZA pe SOTIA LUI FONCEA (!), ambele firme (desi proprietate a lui Faur Petru) au sediul social unde vin adresele de la ANAF, ITM, etc. la Dacian Foncea ACASA (!), si au ca si numar de contact la ANAF numarul de telefon a lui DACIAN FONCEA !!
Postat 05 Octombrie 2019, 13:20 de QpqDornq
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON