URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2010, 13:30

Regulamentul de organizare a concursului pentru postul de manager al Spitalului Judeţean a fost aprobat

La o lună după ce Spitalul Clinic Judeţean Oradea a fost preluat de Consiliul Judeţean Bihor, iar în locul managerului Florian Bodog preşedintele Radu Ţîrle a numit un interimar în persoana doctoriţei Carmen Pantiş, coordonatoarea Programului de Transplant în Bihor, Consiliul de Administraţie al unităţii a elaborat un proiect de Regulament pentru concursul pe post, însuşit prin vot unanim de consilierii judeţeni. Ultimul cuvânt îl are, însă, preşedintele CJ, deoarece potrivit legii regulamentul trebuie decis de acesta, prin dispoziţie. la fel cum tot prin dispoziţie, dar semnată de primar, se întocmeşte regulamentul de concurs pentru spitalele municipalităţii.

În condiţiile în care managerii puşi în 2009 de PDL şi PSD au declarat că succesorii lor numiţi de primarul Ilie Bolojan şi de preşedintele CJ Radu Ţîrle nu ar îndeplini o condiţie obligatorie prin lege, şi anume absolvirea unor cursuri de management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii, Regulamentul adoptat luni a înlăturat această ambiguitate.

Astfel, la articolul 9, documentul prevede că "la concursul de selecţie se pot înscrie candidaţii care îndeplinesc, cumulativ, următoarele criterii: a) sunt absolvenţi de învăţământ universitar de lungă durată cu diplomă de licenţă sau echivalentă; b) sunt absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, ori sunt absolvenţi ai unui master sau doctorat în management sanitar economic ori administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată potrivit legii; c) pentru spitalele clinice candidatul trebuie să fie cadru universitar sau medic primar şi să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii".

Regulamentul prevede că viitorul concurs va fi organizat de o comisie numită de Consiliul de Administraţie al spitalului (formată dintr-un preşedinte şi doi membri, din care unul din partea Facultăţii de Medicină şi celălalt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor), şi se va desfăşura în două etape, prima fiind verificarea îndeplinirii de către candidaţi a condiţiilor, iar a doua susţinerea probelor de evaluare. Aceasta va consta într-o probă scrisă (test-grilă), o probă de susţinere a proiectului de management şi un interviu.

Candidatul care va obţine cea mai mare medie la concurs va deveni manager şi va încheia un contract de management cu Consiliul Judeţean, valabil pe trei ani, dar care va putea fi reziliat înainte de termen în cazul în care nu îşi va îndeplini obligaţiile asumate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
MINISTRUL CSEKE A DAT UN ORDIN CORECT
Ministrul Cseke este un om corect,un profesionist desavirsit si un elegant diplomat,a dat clar un ordin de ministru prin care Consiliu de Administratie a spitalului organizeaza concursul,adica pregateste sala,da hartie candidatilor,secretizeaza lucrarile...etc Metodologia de concurs se da prin act administrativ,dispozitie a primarului sau a presedintelui CJ Ce faceau atunci toti consilierii cu maiinile pe sus ??????? Rusine pentru toti aceia care nu inteleg nimic din ceea ce se intampla in jurul lor si sunt cu manipulati cu o abilitate care l-ar face pe Mihai Viteazul sa se rasuceasca in mormint............
Postat 19 August 2010, 01:08 de MIRCEA
Da nevestelor!
Toti politicienii romani au angajate amante pe post de secretare.Numai moralul Tirle si-a angajat nevasta sa nu fie suspectat ca are amanta.Prin urmare, domnilor sefi de institutii(desigur cei ce aveti neveste fara calificare ce nu pot fi angajate altfel) angajati-va toti nevestele la institutia pe care o conduceti!Altfel veti fi acuzati de Tirle ca aveti amante.
Postat 17 August 2010, 14:37 de jianca
IMORALITATEA LUI TIRLE!!!
Are Tirle vreo fata? Eu stiam ca are doar baieti. Probabil ca sunt discutii in privinta moralitatii lui Tirle pt ca si-a angajat nevasta ca secretara la cabinetul lui pt ca de obicei trebuie sa-ti angajezi amanta , NU? Iar in privinta regulamentului, acesta trebuie facut in baza Ordinului Ministru Sanatatii, adica aprobat prin Dispozitia Presedintelui. Asa este legal. Deci intrebati ministru de ce l-a facut asa! Teapa UDMR! dE DATA ASTA V-A FACUT-O CHIAR MINISTRUL VOSTRU!
Postat 17 August 2010, 13:59 de BIANCA
@bihorean
Criticile nu sunt jigniri,stimate domn.Cine intra in viata politica trebuie sa-si asume si asemenea critici.Daca ramanea "domnisoara de pension", adica daca ramanea la amvon,nu-l mai critica nimeni.Iar cel ce isi angajeaza si nevasta si fata si rudele la institutia pe care o conduce ridica mici semne de intrebare in privinta moralitatii.Chiar daca n-a incalcat nici o lege.Apoi acela care nu are incredere decat in rudele sau coreligionarii sai(care sunt minoritari) nu merita sa conduca un judet.Dealtfel chiar PNL-ul ,partidul care l-a promovat in actualul mandat, a realizat ca a facut o greseala sustinandu-l, si i-a taiat multe din atributii.
Postat 17 August 2010, 13:24 de oradean
Da,regulament gresit
Este o greseala lasarea numirii sau organizarii regulamentului unui concurs pt postul de director de spital la indemana unui primar sau presedinte de CJ,care poate fi un simplu muncitor, sau un om fara nici o calificare concreta in domeniul material(cazul actualului presedinte al CJ Bihor)
Postat 17 August 2010, 11:29 de Adi
Regulament gresit
DOMNILOR, ATENTIE! ACEST REGULAMENT ESTE DOAR UN MODEL DE REGULAMENT PE CARE CONSILIERII L-AU PROPUS LUI TIRLE DUPA CE TIRLE A APROBAT DEJA UN ALT REGULAMENT DE CONCURS. CONFORM LEGII, PRESEDINTELE CONSILIULUI JUDETEAN PRIN DISPOZITIE APROBA REGULAMENTUL SI NU CONSILIUL JUDETEAN PRIN HOTARARE. In consecinta, cei care vreti sa participati la concurs ar fi bine sa va interesati de REGULAMENTUL CORECT, si nu acesta! Acest regulament publicat aici, este o alta tentativa a lui Kiss si Oden de a incalca legea!
Postat 17 August 2010, 10:18 de Ada
Vai de Bihor!
Atatea jigniri la adresa lui Tirle! Stati linistiti ca in curand o sa aveti din nou , presedintele pe care il meritati cu totii. Pe KISS. La asa oameni, asa sef! A venit omul asta corect sa faca ceva pt voi si nu faceti altceva decat sa-l improscati cu noroi! Nu stiu ce va deranjeaza mai mult, faptul ca e pocait sau faptul ca nu fura cum o facea predecesorul sau?
Postat 17 August 2010, 10:08 de bihorean
Tarle are numai legea lui
Din pacate Bihorul n-are la ora actuala presedinte de CJ.Acest traseist politic nu are nici o doctrina politica decat capatuirea familiei sale si expansiunea sectei pe care o slujeste.
Postat 16 August 2010, 22:13 de Andreea
@GILDA
Pentru ca presedintele CJ Bihor nu mai reprezinta pe nimeni, decat doar o parte din penticostalii lui si ai d-nei Pantis, consilierii judeteni in unanimitate(deci inclusiv consilierii PNL care sunt cei mai multi)au votat acest regulament, care avand girul tuturor partidelor nu mai conteaza parerea pocaitului.Pacat de membrul din CA al spitalului care il reprezinta pe Tarle,care este un om de onoare dar care probabil nu stie ca cel ce l-a numit este o nulitate politica, care n-a facut altceva decat scandaluri in CJ si a umplut toate posturile din CJ cu membri ai familiei si a sectei sale.
Postat 16 August 2010, 20:59 de GILDU
CONSILIERII NU CUNOSC LEGEA
LEGEA 95/2006 completata cu OG 48/2010 arata foarte clar ca organizarea concursului de manager se face de Consiliul de Administratie al spitalului pe baza regulamentului si a normelor metodologice stabilite de ministru,primar sau presedintele Consiliului Judetean si atunci ma intreb de ce mai pierd vremea consilierii alesi ai judetului sa ridice mina pentru un regulament facut de dna Zvikker , sefa de CA care n-avea de ce sa-l faca ,pentru ca nu intra in atributiile ei...... nu era mai util sa discute problemele grave din spital si sa ia masuri pentru ameliorarea actului medical ???
Postat 16 August 2010, 20:02 de GILDA
@TARLEA
Numirile dupa criterii politice le mai accepti,pina la urma asa e peste tot,la niveluri desigur diferite, dar numirea pe criterii religioase la conducerea unei institutii laice cum e spitalul jud.,este o intoarcere inapoi cu sute de ani,chiar daca numirea s-ar face dupa criteriul religiei majoritare.(ceea ce desigur nu este cazul sectei minuscule penticostale a fratelui Tarlea)
Postat 16 August 2010, 17:13 de Crestin pur si simpl
Fara penticostali-sefi
Lipseste un criteriu esential:religia musai penticostala.Atunci ar fi insemnat intr-adevar ceva predicatorul Tarle dpdv politic.
Postat 16 August 2010, 14:26 de olimpiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON