URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2017, 15:06

Rectorul Bungău, despre ideea mutării Universităţii lui Soros la Oradea: „Nu are performanţe”

Rectorul Bungău, despre ideea mutării Universităţii lui Soros la Oradea: „Nu are performanţe” foto: hungarianfreepress.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, consideră că primarul Oradiei, Ilie Bolojan, s-a gândit la binele oraşului când a pus în discuţie posibilitatea mutării de la Budapesta a Central European University (foto), finanţată de George Soros, ca urmare a schimbării legislaţiei din Ungaria.

"Nu cred că domnul primar îşi doreşte să facă ceva rău pentru oraş, de aceea eu cred că dacă îl vom informa mai bine probabil şi-ar schimba cuvintele", a răspuns rectorul marți, la finalul unei conferinţe de presă, când a fost întrebat ce atitudine are despre ideea lansată public de primarul Ilie Bolojan, săptămâna trecută, pe propriul cont de Facebook.

Bungău a afirmat chiar că Universitatea din Oradea ar fi pe o poziţie de superioritate faţă de CEU, spunând că aceasta "nu este o universitate cu care să te poţi compara la nivel naţional şi internaţional", deoarece "nu este o universitate care are performanţe". "Cred că lumea din afara mediului universitar este complet dezinformată cu privire la această universitate", a adăugat Bungău.

Acesta a mai afirmat că este "foarte, foarte mic procentul domeniilor de studii gestionate de Universitatea Central-Europeană" care să se suprapună celor de la Oradea, întrucât "în ştiinţele exacte au foarte puţină activitate", peste 80% din profilul acesteia vizând domenii umaniste, care în Oradea se studiază şi la universităţile Emanuel, Partium şi Agora, şi care "au aceleaşi dimensiuni".

Citiți pe această temă și editorialul Şcoala lui Soros, de Mircea Chirilă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
bolovan cu doua fete
Pana mai ieri era in stare sa inchida universiatatea si liceele din Oradea, ca "la ce ne trebuie atatia absolventi cu diploma?"..
Postat 12 Aprilie 2017, 06:59 de User anonimizat
Chiar că n-avem noi atâta baftă...
Dacă nu vine CEO la Oradea, poate se simte mediul de afaceri și pune de-o universitate privată axată pe umanioare, științe care pe nedrept în ultimii ani și-au pierdut din impactul asupra publicului mai ales de când Băsescu - un nenea cu o cultură până la genunchiul amibei - anunța în urmă cu ceva vreme că patria-mumă n-are nevoie de filozofi (literați și teologi, istorici și diplomați), ci de tinichigii și mecanici... Ei, dacă tinichigii și mecanicii își au rostul lor la îndoit și dezdoit de fiare, filozofii explică ce rost are viața dincolo de îndoit și dezdoit fiare. Cea mai mare tâmpenie pe care o poate face țara asta e să-și îngroape oamenii care știu să gândească (și) dincolo de ce se vede, dar și dincolo de cum se zice/obișnuiește.
Postat 11 Aprilie 2017, 18:52 de Shogun
Bungau e un prostalau ...
... si trebuia sa fie ultimul care sa pronunte cuvantul performanta!
Postat 11 Aprilie 2017, 18:05 de WinDos
:-)
...auzi domle...daca ar sti Bolojan cat "de slaba" e CEU ar aloca sediul unui nou cazino sau ar mai construi o parcare doar exista in Oradea universitati cu "aceleasi dimensiuni Agora, Emanuel, Partium"...PENIBIL, GROTESC...nici nu mai am cuvinte...
Postat 11 Aprilie 2017, 18:03 de Cleopard
Stati linistiti
...Bungau are motive sa se teama, ipotetica mutare a CEU la Oradea ar pune pe butuci umanioarele din Sorbonica. Oricum CEU la Oradea e un scenariu SF...alungat din Budapesta Soros si-ar muta institutia la Praga, Cracovia sau macar Bratislava...de unde atata noroc si vizibilitate pt urbea de pe Cris.
Postat 11 Aprilie 2017, 17:44 de Cleopard
!?
Bungău e un amețit. CEU este o universitate de științe umaniste cu performanțe excepționale. UO o să crape la capitolul umanioare dacă apare CEU la Oradea. Sau îi dă afară pe făcătorii de nimic de la Litere, Istorie și Științe Politice - atenție, nu pe toți, ci doar pe putori - și se rezolvă problema.
Postat 11 Aprilie 2017, 17:24 de Shogun
@unu
pentru asta exista universitatile tehnice
Postat 11 Aprilie 2017, 17:15 de AlumniCEU
Unii fac studii de licenta in "istoria cinematografiei in Franta" si dupa ce 200 studenti termina, urla ca e statul de vina ca ei nu isi gasesc de lucru.
Din anumite puncte de vedere, are dreptate dl. Bungau, care de profesie e inginer si are o anumita perspectiva. In toata lumea se pune accent pe dezvoltarea viitoarelor generatii de tineri in domeniile STEM (stiinte, tehnolgoie, (e)inginerie, matematici) pentru progres stiintific-tehnologic si noi inventii, brevete, industrii creative, valoare adaugata si o crestere a productivitatii. A fi C.E.U. pe locul 30 in lume la filozofie, dar cu ce ajuta asta economia? Nu isi face Boeing fabrica de avioane in Oradea ca stie angajatu filozofa! Stiintele sociale nu pot creste economia or bunastarea.. Pot fi unii fericiti ca avanpostul libertinismului moral relativ vine in orar (se presupune), dar nu e cu nimic mai de valoare pentru economie decat o alta facultate ce sa fie tot in top 30 mondial dar in teologie.
Postat 11 Aprilie 2017, 17:02 de unu
What?
Sorbonelul traieste in lumea lui mica si prafuita ca si un invatator din Baragan. A ajuns UO singurul motiv de rusine pentru Oradea (ca salariile mici tot de la sorbonica ni se trage).
Postat 11 Aprilie 2017, 16:49 de alexcuce
CEU Ranks #39 Among Best Young Universities Worldwide, According to THE
Adevarat ca CEU nu formeaza ingineri in industria textila si mediu. Pentru asta va exista UO in continuare. CEU are alta adresabilitate si nu va corespunde nevoii actuale a orasului, insa ipoteza unei astfel de universitati in Oradea schimba si nevoile orasului. Limitarea dlui Bungau este atat de mare incat nu face diferenta dintre UO si CEU, care atat de lipsita de performanta este incat este a 39 Universitate din lume intr-un top al universitatilor tinere https://www.ceu.edu/article/2017-04-05/ceu-ranks-39-among-best-young-universities-worldwide-according
Postat 11 Aprilie 2017, 16:05 de AlumniCEU
proverbe pentru sefu
"Rade harb de oala sparta" sau "prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul"? "Daca taceai filosof ramaneai!"
Postat 11 Aprilie 2017, 15:40 de radu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON