URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2020, 16:28

Reclami? Plătești! Amendă uriaşă pentru firma care a dezvăluit că VIP-urile din Paleu aruncă dejecţii în lac, sancţiune simbolică pentru un făptaş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întorsătură spectaculoasă după articolul "Rahat de VIP-uri", publicat de BIHOREANUL la începutul acestei săptămâni, în urma unei reclamaţii depuse atât la Garda de Mediu Bihor, cât şi la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, de către firma care administrează lacul din Paleu, cu privire la poluarea acestuia de către proprietarii caselor construite pe malul apei şi respectiv la scăderea volumului de apă din lac ca urmare a unei fisuri în barajul acestuia.

În urma unui control desfăşurat luni la Paleu, Garda de Mediu a sancţionat firma pe motiv că îi lipsea un act, şi anume autorizaţia de mediu, dându-i o amendă usturătoare, de minimum 30.000 lei.

Scade apa, cresc dejecţiile

Aşa cum BIHOREANUL a relatat la începutul acestei săptămâni, în 2018 orădeanca Loredana Coman a cumpărat împreună cu soţul său o firmă, SC Auto PDM SRL, care în 2016 încheiase cu Administraţia Bazinală de Ape Crişuri un contract de administrare a lacului din Paleu, valabil până în anul 2026.

În primii doi ani de activitate, însă, în 2018 şi în 2019, administratoarea a constatat pe de o parte că nivelul apei din lac scade constant din cauza unei spărturi în baraj, fapt pe care l-a sesizat ABA Crişuri, dar şi că proprietarii vilelor construite în ultimele două decenii pe malul drept al lacului - politicieni, foşti şefi de instituţii şi oameni de afaceri - deversează în apă dejecţii din propriile fose, prin conducte trase până în lac, aspect reclamat Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu.

În cei doi ani, din cauza poluării apei, firma a înregistrat moartea a peste 2,3 tone de peşte.

Cu fosa-n stradă

În urma publicării articolului „Rahat de VIP-uri”, lunea aceasta la Paleu au descins în controale reprezentanţii Primăriei Paleu, ai GM Bihor şi ai ABA Crişuri, doar că deznodământul e, cel puțin până acum, devastator pentru reclamantul neregulilor, nu pentru cei care le-au săvârşit.

„La faţa locului s-au constatat două scurgeri de ape uzate, dar nu prin conducte, ci la sol. Pentru una s-a identificat proprietarul, care a fost sancţionat de Primăria Paleu, iar pentru cealaltă scurgere s-a impus măsură Primăriei să identifice proprietarul şi să ne comunice realizarea acestei măsuri”, a declarat joi, pentru BIHOREANUL, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Mihai Togor.

Pe de altă parte, Mircea Mustaţă, funcţionar la compartimentul de Urbanism al Primăriei, a precizat BIHOREANULUI că în cazul proprietarului identificat a fost dată o amendă de... 100 lei. „Din fosa pe care a construit-o în stradă se scurgeau dejecţii”, a afirmat funcţionarul, precizând că urmează să fie identificat şi un al doilea proprietar de casă vinovat de aceeaşi „abatere”.

Blindarea ţevilor

Pe de altă parte, şeful GM Bihor, Mihai Togor, a spus că reprezentanţii instituţiei au mai impus Primăriei Paleu şi „cadastrarea drumului dintre case şi lac, dat în sarcina Primăriei pentru a se executa un şanţ pentru scurgerea apelor pluviale”, iar Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri i s-a impus „măsura de a blinda evacuările de apă fecaloid-menajeră” prin care proprietarii caselor scurgeau dejecţiile în lac.

Togor a explicat, însă, că în ziua controlului, deşi s-a observat existenţa mai multor conducte de scurgere dinspre case până în apa lacului, construite pe sub dig, în niciuna dintre ele nu s-a constatat vreo scurgere, pentru a se putea confirma deversarea de dejecţii.

Dura lex, sed lex!

Dacă proprietarii caselor ale căror fose se scurg în apă scapă cu amenzi derizorii, în schimb firma care a reclamat poluarea a fost sancţionată exemplar de Garda de Mediu.

„S-a făcut un control şi la firmă, şi s-a constatat că nu deţine autorizaţie de mediu şi licenţă pentru acvacultură. Pentru prima problemă, sancţiunea este cuprinsă între 30.000 - 60.000 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate. Pentru a doua problemă, sancţiunea nu o dăm noi, ci altă instituţie”, a spus Mihai Togor.

Acesta a afirmat că ambele acte sunt „elementare” pentru ca firma să funcţioneze legal şi că nu poate explica faptul că societatea are un contract cu ABA Crişuri fără să deţină avizul şi licenţa.

O nedreptate

Contactată de BIHOREANUL, administratoarea SC Auto PDM SRL, Loredana Coman, a declarat că a intrat în posesia procesului-verbal de amendă de la Garda de Mediu, cuantumul acesteia fiind de 31.300 lei. Ea a spus, însă, că va contesta sancţiunea.

„Nu am ştiut că firma pe care am cumpărat-o nu avea aviz de mediu, ştiam că are contractul cu ABA Crişuri, de aceea am şi cumpărat-o”, a spus Coman, adăugând că va contesta amenda: „Garda de Mediu putea să-mi dea un avertisment, ca să intru în legalitate cu hârtiile, dar au vrut să mă amendeze”.

De asemenea, Coman acuză faptul că i s-a făcut o nedreptate, Garda de Mediu arătându-se dură cu ea, dar blândă cu proprietarii caselor de pe malul lacului care poluează apa. „Garda de Mediu nu a vrut să amendeze proprietarii pentru poluare, ci a lăsat Primăria să dea amenda, tocmai pentru că este mică”, a afirmat femeia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Văd că insiști, domn' jurnalist ... cu același mod de manipulare !?!
Din prima clipă când a apărut primul articol pe subiect, am atras atenția că firma Loredanei Coman e "problema" !?! Că d.p.v. cadastral, între casele dinspre sat și lac este un drum care nu are îngropate sub el conducte de canalizare menajeră, ci doar supraplinuri pentru apa pluvială !?! Că pe partea opusă a lacului, unde este și casa Loredanei, se scurg spe menajere la nivelul luciului apei !?! Că deșeurile la "vilele baștanilor" se colectează cu contract de către operatorul de salubritate Rosal SA, în timp ce în "cartierul" Loredanei nu există acces total pentru acest demers, nefiind acolo drum de acces la toate proprietățile !?! Acum se dovedește că Lordana e "infractoare" și exploatează ilegal lacul ... în "ignoranța" ei spunând că nu a știut că-i trebuie avize și acorduri pentru asta !?! Iar mătăluță, domn' jurnalist ... faci pe ziaristul imparțial, nu-i așa ?!? Trebuie să fi tare frustrat, că cei de la casele dinspre sat nici nu te bagă-n seamă !?!
Postat 20 Februarie 2020, 09:10 de CrisDumi
"Specialistii"de la Garda de Mediu Bihor,....la datorie !!??
"Togor(seful al mare) a explicat, însă, că în ziua controlului .......nu s-a constatat vreo scurgere, pentru a se putea confirma deversarea de dejecţii".Cata competenta,cata seriozitate si cat profesionalism putem regasi la aceasta institutie de control a protectiei mediului.Problema a fost rezolvata rapid si eficient....mare noroc...Au fost cazuri mult mai comlicate,cand investigatiile au necesitat o munca titanica,desfasuratatimp de mai bine de un an de zile ! Ba mai mult,s-a apelat si la concursul specialistilor de la Politia Locala Oradea,a specialistilor de la AIO....Dragi bihoreni si oradeni, putem mandri cu asemenea specialisti ! Cinste lor!
Postat 20 Februarie 2020, 01:58 de platona
Aviz de mediu
In atentia peoprietarilor lacului, in luna ianuarie cand am sunat pentru înnoirea avizului se mediu, cei de la garda de mediu au raspuns sec: inca nu avem procedura pe anul 2020,reveniti
Postat 19 Februarie 2020, 22:20 de Jancsy
Secretul dezvoltarii economice
Aparatul bugetar este supereficient.30.000 lei ca n-ai avut o hirtie e un randament foarte bun.Totusi,sa ne bucuram pentru pestii din balta,ca daca era in oradea,primeau si amenda si le demola lacul...
Postat 19 Februarie 2020, 20:31 de excalibur
Institutii de r.a.h.a.t
E diar o confirmare ca r.a.h.a.t.i sunt bugetarii de la garda de mediu aba si primarie, acolo e rahatul cat casa si in plus mai iau si salarii nesimtite jefurile
Postat 19 Februarie 2020, 19:45 de Traian
Vai si amar
Se știe de mult timp că , parveniții aia de la Paleu își varsă căcatul in lac. Probabil cu apa aia își spală vesela, hainele și fac duș, acesta este rezultatul de a fi deștept precum ei. Garda de mediu nu e pe comanda politica, e pe comanda de relații.
Postat 19 Februarie 2020, 17:05 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON