URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2017, 17:43

Război între şefii CJ şi secretarul judeţului, Carmen Soltănel. Mang: "Să ne ferească Dumnezeu de aşa funcţionari publici!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă certurile între şefii CJ Bihor, Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea, şi cei ai opoziţiei liberale sunt obişnuite, şedinţa de joi a deliberativului judeţean a scos la iveală şi un alt "război" intern din instituţie, cu secretarul judeţului, Carmen Soltănel. Motivul? Numărul de posturi şi, implicit, de angajaţi pe instituţia ar trebui să-i aibă. Disputele au fost aprige, întinzându-se pe mai bine de jumătate de oră.

Posturi în plus

Controversa a început după ce consilierii liberali - 17 la număr, egali acum cu cei ai UDMR, PSD şi ALDE la un loc - au trântit un proiect pentru modificarea organigramei la Teatrul Szigligeti, prin transformarea unor posturi, iar pe ordinea de zi urma un proiect similar, pentru Filarmonică.

În acel moment, vicepreşedintele Ioan Mang a intervenit pentru a arăta că în prealabil secretarul judeţului, Carmen Soltănel, dăduse avize de nelegalitate ambelor proiecte ale conducerii CJ, dar şi pentru a explica în ce context. Concret, a arătat Mang, CJ are dreptul - potrivit unei formule stabilite prin lege - la un anumit număr de posturi, pe care însă îl depăşeşte de 7 ani cu câteva sute de posturi, deoarece are în subordine şi instituţiile de cultură, între care teatrele Regina Maria şi Szigligeti şi Filarmonica.

"Situaţia este aceeaşi de 7 ani. De atunci, niciodată nu s-a dat aviz de nelegalitate că sub tutela CJ nu se află 580 de angajaţi, ci cu vreo 320 mai mult. Dacă astăzi doamna secretar constată că este nelegal acest lucru, întrebarea noastră este de ce n-a constatat şi în ceilalţi 6 ani acest lucru? Lucrurile sunt foarte grave. Asta înseamnă că 6 ani de zile cineva menit să supravegheze legalitatea actelor a constatat că sunt legale şi în al şaptelea an constată că este ilegal să fim atâţia…", a spus Ioan Mang, acuzând-o practic pe Soltănel.

Aprobare de la Minister

Din 2010, organigramele şi statele de funcţii au fost votate în fiecare an pe baza unei adrese de derogare de la Ministerul Culturii, conform căreia în cazul judeţului Bihor posturile de la Teatru şi Filarmonică nu se socotesc laolaltă cu celelalte ale CJ, aşadar limita maximă legală nu ar fi depăşită.

Mang a spus că în această vară CJ a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene să lămurească situaţia. "Ne-a venit un răspuns cum că, întrucât suntem un caz unic în ţară, căci avem toate instituţiile de cultură în subordine, numărul de angajaţi de la teatre şi de la Filarmonică nu intră în calculul celor aproximativ celor 580 pe care ni-i dă Prefectura (n.r. – ca reprezentant al Guvernului) în fiecare an pe bază de formulă", a spus Mang. În fine, a punctat acesta, dacă "avizul de nelegalitate (n.r. – dat de Soltănel) este valabil, atunci CJ a greşit timp de 7 ani, dar a greşit şi cine a dat avizul".

Problema cu răspunderea

Pe de altă parte, secretarul judeţului a arătat că nu există nicio lege sau vreo anexă a unei legi care să confere CJ Bihor mai multe posturi decât cele alocate prin formula legală. În loc să se concentreze să argumenteze acest lucru, Soltănel a explicat că a decis să taxeze brusc această nelegalitate, pentru că răspunderea pentru asemenea decizii îi revine în totalitate, din cauza modificării legii.

"Din iunie 2017, întreaga responsabilitate nu revine nici domnului preşedinte şi nici consilierilor judeţeni, ci funcţionarilor publici", a arătat Soltănel. Aceasta a împărţit şefilor CJ şi consilierilor judeţeni declaraţii printate, făcute de Kelemen Hunor în 2010 despre angajaţii instituţiilor de cultură, fără a reuşi totuşi să-şi expună clar argumentele.

De asemenea, Soltănel a arătat că în calitatea sa de secretar al judeţului, are obligaţia să indice unde nu se respectă legea, fără a putea opri consilierii să voteze cum vor. "Acel referat de nelegalitate pe care îl aveţi în faţă nu vă împiedică să votaţi, pentru că legea spune că dumneavoastră sunteţi suverani pe politicile judeţului. Eu doar trebuie să vă aduc la cunoştinţă legea", a spus Soltănel.

"Să ne ferească Dumnezeu…"

Discuţiile în contradictoriu au durat mai bine de jumătate de oră. După replica lui Soltănel, Mang a taxat-o sugerând că până acum nu i-ar fi păsat de legalitate, fiindcă nu era trasă la răspundere.

"Eu am tras următoarea concluzie: 7 ani n-am răspuns eu, ca urmare am tăcut din gură. Să ne ferească Dumnezeu de asemenea funcţionari publici, care ne lasă să facem ce vrem noi, atâta timp cât ei nu răspund legal, iar când răspund ne opresc pe toate căile", a spus Mang, ignorând şi el detaliul că, totuşi, a avut libertatea să voteze cum vrea, fapt subliniat de altfel de secretarul judeţului.

Întrebată şi de Pásztor dacă în cei 6 ani a mai dat pe această temă referat de nelegalitate, Soltănel a trebuit să admită că nu, dar a susţinut că mereu a cerut lămuriri şi şi-a exprimat întrebările şi îndoielile cu privire la acest subiect. "Vă rog să întrebaţi colegii mei funcţionari publici, pe doamna Gabriela Plugar, să vedeţi adresa pe care am trimis-o în 2011 la Ministerul Culturii", a enumerat Soltănel.

Amânare fără rezolvare

În timpul discuţiei, Soltănel a cerut de mai multe ori cuvântul pentru a-şi întări afirmaţiile, dar Pásztor i l-a acordat abia la final, după ce toţi consilierii au spus ce au avut de spus.

Şefii CJ au atras atenţia că, dacă numărul mare de posturi este nelegal, nu există altă soluţie decât desfiinţarea instituţiilor. Or, "nimeni nu îşi doreşte asta", a spus Mang.

Au urmat schimburi de replici între aleşii judeţeni, unii pledând pentru aprobarea organigramelor chiar şi cu referatul de nelegalitate al secretarului judeţului, pentru a lăsa la aprecierea Prefecturii dacă este legală sau nu.

În intervenţia sa, Ionel Avrigeanu a cerut amânarea celui de-al doilea proiect, privind modificarea organigramei Filarmonicii în contextul polemicilor despre legalitatea acestuia. "Pentru noi, ca şi consilieri judeţeni, situaţia este jenantă. Asistăm la o spălare de rufe a conducerii şi executivului. Puteaţi clarifica asta într-o cameră cu câteva zile înainte. Nici nu mai ştiu ce să înţelegem", a spus Avrigeanu.

Până la urmă, proiectul a fost amânat, dar conflictul dintre secretarul judeţului şi şefii CJ are toate şansele să continue...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nebunia angajarii la CJ este contagioasa.
Soltanel are dreptate, legea fiind clara indiferent ce derogari are CJ de la diverse ministere, iar Mang care provine din privat ar trebui sa lase socialismul in seama celor ce inteleg. Cum naiba au putut creste numarul de angajati la 900 (580+320), in conditiile in care erau cel mult 500 (170+330) in urma cu un deceniu, la acelasi volum inutil de activitate.
Postat 17 Noiembrie 2017, 23:25 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON