URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2018, 15:30

Război în declaraţii pe tema zborurilor de la Oradea: Ioan Mang susţine că Ilie Bolojan e "politruc"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a ieşit marţi într-o conferinţă de presă pe tema Aeroportului Internaţional din Oradea, dar nu a anunţat noi zboruri, ci s-a concentrat pe a răspunde, cu o întârziere de cinci zile, criticilor dure făcute de primarul Ilie Bolojan la adresa conducerii CJ Bihor, pe care a acuzat-o de mediocritate şi de transformarea Aeroportului într-o "frână" pentru dezvoltarea municipiului.

Adversari politici de ani de zile, Mang a spus despre Bolojan că este "politruc" şi a încercat să-i demonteze acuzaţiile.

Mai ieftin ca la alţii

"Vreau să explic prin intermediul dumneavoastră pentru bihoreni neadevărurile spuse de Ilie Bolojan săptămâna trecută. Domnul Ilie Bolojan şi-a amintit că este un politruc şi s-a comportat ca un politruc…", a început Mang.

În primul rând, vicepreşedintele CJ a vorbit despre tarifele de operare pe Aeroportul din Oradea în contextul în care Bolojan a susţinut că ele ar trebui reduse chiar şi cu riscul funcţionării în pierdere pentru atragerea companiilor aeriene.

Mang a spus că tarifele sunt mai mici decât cele de pe alte "aeropoarte"(!) din ţară. Acesta a exemplificat că taxa de aterizare este de 3,5 euro/tonă la Oradea, în timp ce la Timişoara aceasta creşte la 5,5 euro, la Cluj 6 euro, iar la Sibiu la 6,3 euro. În ceea ce priveşte serviciile pentru pasageri, acestea sunt taxate cu 3,5 euro la Oradea, 6 euro la Cluj şi 8 euro la Timişoara. Mang a precizat că există şi tarife apropiate, spre exemplu cel pentru balizaj: 2,5 euro/tonă/oră la Oradea, 2,55 la Cluj şi 2,1 la Timişoara.

De asemenea, Mang a amintit că în Consiliul Judeţean s-au aprobat şi facilităţi pentru tarifele de aterizare, care scad între 5 şi 50%, proporţional cu creşterea numărului de aterizări lunare efectuate de orice companie aeriană la Oradea.

În acelaşi context, el a precizat că Ryanair, prima companie care a operat zboruri externe de la Oradea, a beneficiat de avantajele schemei ex-ante, plătind la jumătate aproape toate taxele aeroportuare.

Mang a mai adăugat că CJ Bihor ar putea revizui tarifele, dar că "nu ele sunt problema". "La Satu Mare sunt cele mai mici tarife din ţară şi au o singură cursă externă", a spus vicepreşedintele.

Subvenţiile ar fi… nelegale

Tot în ceea ce priveşte politica de atragere a companiilor aeriene, Mang a afirmat că legal Consiliul Judeţean şi, de altfel, nicio entitate publică nu poate subvenţiona reducerea biletelor pentru pasageri nici pentru companiile aeriene de stat nici pentru cele private. "Domnul Bolojan ştie asta, de aceea spun că este politruc. (…) Nicio instituţie, niciun consiliu judeţean sau local, nu poate sponsoriza firmele de stat sau private şi să subvenţioneze tarifele pentru călători. Nu este legal!", a spus acesta, amintind că pe vremea lui Cornel Popa s-au aprobat anumite subvenţii, anulate ulterior şi schimbate cu schema ex-ante de reducere a tarifelor aeroportuare pentru destinaţii noi, aprobată la nivel european.

Vicepreşedintele CJ a făcut şi afirmaţii contradictorii. Pe de o parte, el a susţinut că e posibil ca Oradea să nu fie atrăgătoare pentru companiile aeriene fiindcă orădenii nu-şi permit să zboare căci au printre salariile cele mai mici din ţară, în timp ce, pe de alta, a admis, la intervenţia BIHOREANULUI, că zborurile Ryanair spre cinci destinaţii europene au fost ocupate în procent de 95%, lucru cu care şefii CJ s-au lăudat de-a lungul timpului.

Low cost vs Tarom

În aceeaşi conferinţă de presă, Mang a spus că zborurile internaţionale Tarom, anunţate să înceapă din decembrie la Oradea, ar trebui încurajate şi promovate şi nu criticate, aşa cum a făcut-o primarul Ilie Bolojan, care a susţinut că aici ar trebui să opereze o companie low cost.

Vicepreşedintele CJ a spus că s-au făcut rezervări de test pentru curse low cost din Cluj şi Timişoara spre destinaţii europene, iar costurile – la bilete cu bagaj de cală inclus – nu sunt nicidecum mici.

"S-au făcut rezervări cu o lună înainte de data zborului, să nu fie de pe o zi pe alta, şi un zbor dus întors de la Timişoara la Milano – Bergamo, deci nu aeroportul principal, cu Ryanair, deci companie low cost, este 133,68 euro cu bagaj de cală. Tarom a anunţat că preţurile dus-întors spre Italia vor începe de la 99 euro", a spus Mang încercând astfel să demonstreze că Tarom va opera la preţuri competitive.

El a mai dat exemplul unui zbor de Cluj – Barcelona, cu Wizz Air, care ar costa cu bagaj 235 euro, în timp ce preţurile Tarom vor începe de la 150 euro.

Merită subliniat, însă, că tarifele anunţate de Tarom sunt cele de pornire, în realitate fiind de aşteptat ca zborurile să fie operate cu tarife mai mari, lucru pe care Ioan Mang a preferat să-l scape din vedere.

Bimbó e "bun manager"

În ceea ce-l priveşte pe  Bimbó Szuhai Tibor, fostul şef al Zoo Oradea, care conduce acum Consiliul de Administraţie al Aeroportului, Mang a spus că acesta este un "bun manager" în ciuda criticilor şi ironiilor aduse acestuia de primarul Bolojan.

Întrebat de BIHOREANUL ce-l califică totuşi pe Bimbó pentru această funcţie, Mang a spus că nu trebuie să fie pilot pentru a-şi face treaba în Consiliul de Administraţie: "Nu este directorul Aeroportului, este în CA, unde trebuie să-ţi pui oamenii de întrecere şi care se apleacă asupra subiectului, iar dânsul a dovedit că a făcut faţă. Nu el negociază cursele, ci doar supraveghează activitatea la Aeroport".

Vicepreşedintele CJ a spus apoi că primarul Oradiei îl critică pe Bimbó doar pentru faptul că acesta a câştigat un proces cu ADP, societate din subordinea Primăriei, care l-a dat afară nelegal de la Zoo şi trebuie să-i plătească despăgubiri.

Totuşi, la întrebarea cea mai importantă, şi anume din ce motive Aeroportul Oradea nu reuşeşte să atragă companii care să opereze mai multe zboruri internaţionale, inclusiv low cost, având în vedere că - după spusele lui Mang - nu tarifele sunt problema, iar statisticile arată că există pasageri, vicepreşedintele CJ Bihor n-a avut răspuns. "Întrebaţi-i pe ei (n.r. – reprezentanţii companiilor aeriene)…", i-a spus el reporterului BIHOREANULUI. Doar că "ei" nu sunt plătiţi din bani publici să administreze judeţul...

Citeşte şi:

Bolojan desfiinţează conducerea CJ şi managementul Aeroportului din Oradea: Aeroportul este balast, frână pentru dezvoltarea oraşului

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Bolojan e politruc iar Mang e tehnocrat !?!
Steaua lui Mang apune azi-mâine ... când i se va face o evaluare și se va constata, de la nivelul PSD, că e cel mai slab "vice" de consiliu județean din România, vândut Statului Paralel condus în Bihor de indivizi precum Blaga, Bolojan, Micula și încă vreo 5-6 "politruci" de orientare "tehnocrată" !?!
Postat 31 Octombrie 2018, 08:25 de CrisDumi
Nesimțitule
Nesimțitule, lasă tu primarul in pace, ca de când e Bolojan primar, ne mândrim și noi cu orașul asta. Nu ca nu ai sti, dar probabil e cel mai bun primar din România, nici într-un caz politruc. Politruc ești tu nesimtitule, care după ce ai luat 25%, l-ai pus președinte pe ăla cu 18%. Un gram de bun-simț dacă ai avea...
Postat 30 Octombrie 2018, 23:44 de User anonimizat
.
nesimtit gras si prost. Pe langa ca nu face nimic la CJ Bihor, are tupeu sa isi arate fata de plagiator corupt. Mizerie de om si el si tot neamul lui de spagari
Postat 30 Octombrie 2018, 23:12 de David
De cand se ocupa de parasute, viseaza si avioane ieftine!
...Aterizarea insa, va fi dezastruoasa! Esti o catastrofa low-cost! Cine se aseamana, se aduna!
Postat 30 Octombrie 2018, 20:25 de vineri
....
Penibilul asta ar trebui sa aibă ciocul mic ca e si prost si de rea credinta
Postat 30 Octombrie 2018, 19:24 de Robert
o nulitate absoluta
mangalaule, tu ce activitati si rezultate personale ai de când esti in consiliul judetean? cum anume iti justifici salariul din banii nostri?
Postat 30 Octombrie 2018, 18:00 de roger
Mang mang mang
Inca a iesit sampania pe sughit de la botez. Sa te afisezi cu oameni ca aia, sa te bagi in familiile lor si cercurile lor si apoi sa iesi sa faci pe altii politruci, e ceva inventat de tine. In dex la minciuna încet incet o sa fie referinta la tine, la fel la butaforie. Esti pe alta planeta, oamenii nu mai sunt prosti ca in vremurile tale de glorie. Taci ca nu ai nimic de zis, doar flatulezi ca un caine turbat cand e incoltit si da sa muste. Ghinion, hingherii au tranchilizante si o iei oricum. Esti ultimul om, cea mai joasa speta, credibilitate identica unei mizerii ce plutește pe apa. Abia astept sa iti vad ejectarea din orice structura
Postat 30 Octombrie 2018, 15:59 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON