URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2018, 15:10

Raport îngrijorător: firmele din Bihor nu mai au de unde să facă angajări!

Şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Bekesi Csaba, a prezentat vineri raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut, la finele căruia s-a constatat o scădere în acelaşi timp spectaculoasă şi îngrijorătoare a ratei şomajului.

Potrivit raportului, în decembrie 2017 erau înregistraţi în Bihor doar 6.497 şomeri, faţă de 8.155 în aceeaşi perioadă a anului 2016.

„Scăderea ratei şomajului la doar 2,43% la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, cu 0,56% mai mică decât la finele lunii decembrie a anului 2016, confirmă o tendinţă care se manifestă de câţiva ani”, a precizat şeful AJOFM. Situaţia nu este însă neapărat sau numai pozitivă, deoarece, potrivit explicaţiilor lui Bekesi, angajatorii locali nu găsesc forţa de muncă de care au nevoie.

Pe de altă parte, din totalul celor 6.479 persoane înregistrate în şomaj, aproape trei sferturi (mai exact 71%) sunt neîndemnizate, fiind persoane asistate social, care beneficiază nu de ajutoare de şomaj, ci de venitul minim garantat.

La bilanţ, directorul executiv al AJOFM Bihor a prezentat şi alte cifre care reflectă activitatea instituţiei din anul trecut, când au fost oferite servicii de informare şi consiliere profesională pentru 8.100 persoane, din care 3.894 au fost încadrate în muncă (3.039 cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi 687 cu contracte pe perioadă determinată).

Tot anul trecut, AJOFM a oferit cursuri de formare profesională pentru 586 persoane, a acordat 78 de prime de încadrare pentru absolvenţi şi a organizat trei târguri şi opt mini-burse ale locurilor de muncă, având parteneriate cu zeci de companii locale, dar şi cu Asociaţia Don Orione, cu Fundaţia Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar şi cu Primăria Municipiului Oradea.

De asemenea, şeful AJOFM a anunţat că în acest an va fi construit la Sânmartin, cu fonduri nerambursabile, un Centru de metodică, cercetare şi formare profesională, în baza unui proiect derulat împreună cu Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România, Primăria comunei Sânmartin, Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Hajdu Bihar şi Agenţia de Dezvoltare a Judeţului Hajdu Bihar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
evident
Cine vrea sa munceasca pleaca in Europa, ca nu degeaba am intrat in UE. Avem drept de munca pe salarii decente.
Postat 03 Februarie 2018, 00:50 de cantacucu
@ anti
Noa hai n zău :) Mai făcut curios așa că m-am uitat peste statistici: Neamt, Vâlcea, Harghita și Covasna sunt sub noi, adică suntem locul cinci de la coada. Asta e "surpriza" de care vorbești?
Postat 02 Februarie 2018, 22:56 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Cand ai consultat ultima data statisticile oficiale privind topul salariilor pe judete? Ai avea "neste" surprize, tinand seama cat pari de neinformat! :)
Postat 02 Februarie 2018, 22:34 de User anonimizat
Arbeit macht frei
In momentul aderarii la UE ne-am angajat sa aliniem pretul la carburanti,energie,gaze.Concomitent ne-au impus privatizarea companiilor energetice, ca sa nu ajunga profitul la bugetul statului roman ci in conturile omv,enel,eon, cez etc.Romania nu mai avea de vindut decit forta de munca ieftina.Pentru care s-au facut citeva parcuri industriale pe ici pe colo.Intre timp nu mai avem siderurgie si alte industrii energofage.Avem la schimb oferta olgutei de 1900 lei/luna impozabili. 20% preturi mai mici in Romania la combustibili,energie si gaze ar fi atras industrie occidentala chiar si fara autostrazi.Care in mod cert ar fi adus o oferta salariala mai buna decit cea psd, de 1 la 12, unu noua 12 lor.
Postat 02 Februarie 2018, 20:03 de excalibur
Cerere vs. oferta
Presupunand că salariile orădenilor au ajuns până la cer, bunăstarea la cote maxime iar șomajul la zero, ar fi de înțeles situația. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa. Cu toate astea firmele orădene prefera să-i țină captivi pe orădeni la coada topului salarizării pe tara, ceea ce e de neînțeles. Orădenii si bihorenii in general, au ajuns să emigreze precum cei din Moldova, și să spele wc-uri sau să culeaga căpșuni in occident. Mai e o problema și lipsa locurilor de muncă din județ iar nivelul salarizării și costul vieții în Oradea nu-i încurajează pe prea multi sa aleagă din job-ul disponibile. Excepția pentru cei din mediul rural sunt locurile de munca necalificate pentru care multinaționalele ofer transport in județ (la salarii de 1500 - 1800 Ron + bonuri de masa și transport din fata casei se merita sa stai la tara dar sa muncești în oraș)
Postat 02 Februarie 2018, 18:40 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON