URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 APRILIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum se ştie deja, Parchetul Oradea a decis că fata care a incendiat drapelul maghiar din Pasajul Vulturul Negru nu se face vinovată de nimic. Prin urmare, cazul s-a clasat. Am citit argumentația și doamna procuror a analizat speța în litera legii. Dar nu cred că și în spiritul ei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută am scris despre revolta unui orădean somat pe 1 aprilie să-şi stingă o datorie de 312 lei la CASS despre care nici nu ştia, din 2014, scadentă în iunie, cu precizarea că până la 31 martie putea beneficia de o bonificaţie de 10%. De atunci, am primit mesaje din partea altor păţiţi, cărora ANAF le-a notificat restanţe în pragul prescrierii.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am o mică plăcere perversă, nemărturisită până acum: îmi place să urmăresc mitingurile electorale. Acele întâlniri dintre "ne prefacem că ne pasă" şi "ne prefacem că vă credem că vă pasă" sunt o combinaţie irezistibilă ce te face să întorci capul, în timp ce, paradoxal, te atrage să priveşti mai departe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 19 martie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 76/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a stabilit că legea aplicabilă dreptului la repararea pagubei de către stat ca urmare a unei hotărâri de achitare ulterioare unei hotărâri definitive de condamnare este cea în vigoare la momentul rămânerii definitive a hotărârii de achitare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se deosebesc clinic între ele.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
10 Ianuarie 2019, 17:15

Raport ABA Crişuri: Aproape 86% din volumul de apă evacuat în bazinul hidrografic Crişuri necesită epurare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evidenţele Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri sunt îngrijorătoare: aproape 86% din volumul de apă evacuat în bazinul hidrografic Crişuri necesită epurare.

Continuaţi canalizările!

Potrivit statisticilor ABA Crişuri, doar 14,4% din apa evacuată corespunde standardelor în domeniu.

"Calitatea apelor la sursă este una bună, dar avem sectoare la care trebuie să lucrăm. Din cei circa 47.000 mii metri cubi de apă evacuată verificaţi, circa 86% necesită epurare", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul ABA Crişuri, Sorin Guler.

Potrivit directorului, probele prelevate demonstrează necesitatea continuării investiţiilor în infrastructura de canalizare şi epurare iniţiate de administraţiile locale.

"În ultima perioadă a mai apărut o reglementare care le permite unităţilor administrativ teritoriale care nu şi-au pus în funcţiune capacităţile amenajate să îşi deschidă alt program şi să primească fonduri ca să le finalizeze. Degeaba este funcţională staţia de epurare a localităţii dacă localnicii nu sunt branşaţi la ea pentru că nu există reţea de canalizare", a spue directorul.

De altfel, România riscă să intre anul acesta în procedură de infringement pentru că nu s-a conformat obligaţiei de a racorda la canalizare până la sfârşitul anului 2018 toate localităţile cu peste 2.000 de locuitori.

"Izvoarele" sunt bune

Spaţiul hidrografic Crişuri cuprinde 365 de cursuri de apă, cu o lungime de 5.784 kilometri. Anul trecut ABA Crişuri a monitorizat 64 de corpuri de apă, 8 corpuri de lac, 162 de evacurări şi a 134 foraje de control.

Analiza apei la sursă a scos la iveală că în 2% din cazuri aceasta s-a prezentat într-o "stare foarte bună", în 72% din cazuri într-o stare "bună" şi în 26% din cazuri într-o "stare moderată".

Stabilirea categoriilor de calitate s-a făcut prin compararea valorilor obţinute cu cele prevăzute în lege.

Potrivit normativelor în vigoare, apa se împarte în cinci categorii de calitate: foarte bună, bună, moderată, slabă sau proastă.

"Ţinta fixată este ca apa colectată la sursă să fie integral într-o stare bună",  a explicat directorul Guler.

Pentru protecţia localităţilor

Bazinul Crişuri cuprinde în prezent 28 de acumulări permanente de apă cu un volum de 125,5 milioane de metri cubi.

Acestea cuprind 51 de acumulări nepermanente cu o capacitate de 187,4 milioane metri cubi, 1.223 de diguri pentru apărarea localităţilor, obiectivelor economice şi terenurilor agricole, 904 regularizări şi consolidări de albii, 107 construcţii de exploatare şi 3 prize de apă.

Anul trecut ABA Crişuri a derulat lucrări de întreţinere şi reparaţii care au vizat obiectivele de apărare împotriva inundaţiilor, lucrări de regularizare şi reprofilare a albiilor cursurilor de apă prin decolmatare.

"Efectele pozitive aduse de aceste lucrări s-au resimţit în perioadele de ape mari când a fost posibilită evitarea revărsărilor în 48 de localităţi riverane cursurilor de apă", a spus Sorin Guler.

Pe lista localităţilor protejate s-au numărat Oradea, Marghita, Beiuş, Aleşd, Săcuieni şi Valea lui Mihai din Bihor, Pâncota din judeţul Ara, Tăşnad în Satu Mare şi Ciucea din Cluj.

Barajul Leşu, gata în 2020

În anul 2019 ABA Crişuri va continua lucrările de investiţii demarate în anii anteriori. Cea mai importantă lucrare o constituie reabilitarea celei mai mari acumulări de apă din Bihor, barajul Leşu.

"Termenul de predare este anul 2021, dar noi, având în vedere graficele lucrărilor, credem că la finalul lunii iunie 2020 vom avea apă în acumularea Leşu", a spus Sorin Gligor.

Lucrarea, realizată de firma Repcon, vizează printre multe altele reabilitarea barajului, a drumului şi iluminatului de pe coronament, a echipamentelor hidromecanice, a casei vanelor, a instalaţiilor electrice şi de automatizări.

Barajul Leşu, care a fost golit de apă în anul 2015 pentru că nu mai prezenta siguranţă, a mai suferit intervenţii doar în anul 1992.

Pe lista lucrărilor care vor fi redulate de ABA Crişuri în 2019 se mai numără reabilitarea malului drept al Crişului Repede în zona podului Ladislau, lucrări pentru protecţia localităţilor riverane Crişului Negru, retehnologicarea a patru staţii de pompare şi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Platona
Muta-te pe șanțului
Postat 11 Ianuarie 2019, 09:09 de Sandu1206
Ultima speranta......
....DNA Oradea .
Postat 11 Ianuarie 2019, 01:04 de platona
Mare depoluare,mare...."prietenii stiu de ce ..".
Extrasul din memoriul tehnic al proiectului "Reabilitare canal menajer str. Gheorghe Doja Bl. Z3 - Statie de pompare",ne arată cum, pe tronsonul din dreptul Spitalului Judeţean şi al blocurilor din aval, reţelelor de canalizare pluvială şi menajeră le-a fost inversată destinaţia tocmai pentru a justifica „rezolvarea” deversării apelor menajere ale acestora in paraul Paris.Cârdăşia celor de la Apele Române(ABA Crisuri), APM Bihor, Garda de Mediu , Compania de Apă Oradea şi Primăria Oradea este mai mult decat evidenta.
Postat 11 Ianuarie 2019, 00:58 de platona
Ipocrizia unor institutii oradene,pastorite de Dorel de la primarie...
Nota de fundamentare,intocmita de Compartimenrul tehnic al CAO,inregistrata cu nr.23053 din 10.07.2014,semnata de Radu Ciursas-sef compartiment,Ovidiu Gavra-dir. general si aprobata de primar Iile Bolojan cu ocazia implementarii proiectului"Reabilitare retea canal menajer strada Gh.Doja, bl.Z3,Statie de Pompare ". "1.Generalitati....... In prezent apele menajere provenite de la Bl.Z3,Z6,C1, C2,C5,din str.Gh.Doja, respectiv de la Bl.D42,D42A,D42D, si D42C de pe str.L.Pasteur-Branului si o parte din apele menajere provenite de la Spitalul Judetean Clinic de Urgenta, sunt deversate in paraul Paris prin retelele existente. In situatie asemanatoare se gasesc si casele aflate pe partea dreapta a str. Gh.Doja, inainte de Spitalul Judetean Clinic de Urgenta,de la care apele menajere sunt racordate in canalizarea pluviala. Astfel aceste ape prin intermediul canalizaripluviale sunt racordate in paraul Paris cu deversare directa in Crisul Repede, fara nici o epurare prealabila..Iata cine sunt adevaratii poluatori ai paraului Paris si implicit ai Crisului Repede,acoperiti cu buna stiinta de CAO,de ABA Crisuri si nu in ultimul rand de ordonatorul principal de credite pe Oradea,gospodarul nr.1 al Oradei, primarul Ilie Bolojan,care necontenit i-a acuzat pe oradenii a caror locatie se afla in imediata vecinatate a paraului.Deci,Primaria Oradea initiaza trei proiecte de canalizare si unul de intubare(Amenajare valea Pasteur la Oradea- ABA Crisuri& Bolojan Ilie)),dar problemele nu s-au rezolvat,din contra,acestea s-au agravat....pentru ca toate aceste proiecte de canalizare urmaresc un cu totul alt scop: praduirea banului public.Proiectul "Reabilitare retea canal menajer str.Gh.Doja, Bl.Z3, Statie de Pompare"a fost "finalizat"dar nu a fost nici pana la aceasta data receptionat. Unde mai pui ca Statia de Pompare... lipseste cu desavarsire.Aceasta nota de fundamentare am prezentat-o si compartimentului de "Anifrauda"al ANPM Bucuresti.Inca nu am primit raspuns.
Postat 11 Ianuarie 2019, 00:24 de platona
Scopul scuza mijloacele
PMO e conforma: majoreaza impozitul cu 50% celor care NU vor sa se racordeze la canalizare.De ce nu 100,sau 150,sau cit vrea muschii lor, nu se stie.Sau macar o formula progresiva, 50% de la un an la altul.Ca la fatade ruinate, tusti la 500%.Deci nu colectarea apelor uzate e prioritatea, ci niste megacolectari de taxe...pentru dezvoltare
Postat 10 Ianuarie 2019, 19:44 de excalibur
Numai în Oradea sunt peste 4.000 de locuințe neracordate la canalizare !?!
Cu toate că a primit bani de la UE tocmai pentru a rezolva canalizarea tuturor imobilelor și a infrastructurii publice, Oradea refuză în continuare să rezolve racordările necesare, cerând contribuabililor să-și facă singuri aceste lucrări, fiecare pe banii lui !?! Așadar, ce s-a făcut la Aparegio și la Compania de Apă Oradea cu cele aproape 100.000.000 Euro ... bani primiți tocmai pentru conformitatea cu acest demers, ca la ieșire în canal să fie apa cât mai aproape de calitatea celei de intrare de la surse ?!? Numai canalizarea stabilită la Aparegio pentru localitățile din aria sa de activitate trebuia să fie de vreo 60.000.000 Euro din total, din care jumătate pentru locuințe ... așa că, pe cale de consecință, cam 30.000.000 Euro au prăduit edilii pe alte lucruri, care nu erau în proiectul inițial !?!
Postat 10 Ianuarie 2019, 19:16 de CrisDumi
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Defilare militară nemaivăzută în Oradea, cu TAB-uri, tunuri, elicoptere Puma şi cavaleria Jandarmeriei, dar fără MIG-uri (FOTO / VIDEO)
 • Zi superbă, organizare ireproşabilă, două incidente şi un singur politician aplaudat - primarul Bolojan (FOTO)
 • LIVE TEXT. Centenarul eliberării Oradiei: Descoperă alături de BIHOREANUL cele mai spectaculoase momente ale festivităţilor (FOTO / VIDEO)
 • S-a deschis Târgul de Paşti, în Cetate: Ouă gigant, iepuraşi, un labirint verde şi multe bunătăţi (FOTO / VIDEO)
 • Armata Română a intrat în Bihor: Reconstituirea momentelor de acum 100 de ani a început la Piatra Craiului (FOTO / VIDEO)
 • Acoperişul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi finalizat până în iunie (FOTO)
 • Meniu de front: Vizitatorii expoziţiei dedicate lui Traian Moşoiu în Cetate au fost omeniţi cu varză cu cartofi (FOTO / VIDEO)
 • Ilie Bolojan, emoţionat până la lacrimi la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu în Oradea. Vezi care a fost atmosfera la eveniment! (FOTO / VIDEO)
 • 'Dumnezeu a plâns pentru Fiul Său!': Devoţiunea Calea Crucii din Parcul Olosig s-a ţinut pe ploaie (FOTO / VIDEO)
 • „Fenomenul Trench Art”, noua expoziție de la Muzeul Țării Crișurilor, a fost deschisă publicului (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2327 RON
 • 1 EUR = 4.7607 RON
 • 1 HUF = 0.0149 RON