URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
10 Ianuarie 2019, 17:15

Raport ABA Crişuri: Aproape 86% din volumul de apă evacuat în bazinul hidrografic Crişuri necesită epurare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evidenţele Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri sunt îngrijorătoare: aproape 86% din volumul de apă evacuat în bazinul hidrografic Crişuri necesită epurare.

Continuaţi canalizările!

Potrivit statisticilor ABA Crişuri, doar 14,4% din apa evacuată corespunde standardelor în domeniu.

"Calitatea apelor la sursă este una bună, dar avem sectoare la care trebuie să lucrăm. Din cei circa 47.000 mii metri cubi de apă evacuată verificaţi, circa 86% necesită epurare", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul ABA Crişuri, Sorin Guler.

Potrivit directorului, probele prelevate demonstrează necesitatea continuării investiţiilor în infrastructura de canalizare şi epurare iniţiate de administraţiile locale.

"În ultima perioadă a mai apărut o reglementare care le permite unităţilor administrativ teritoriale care nu şi-au pus în funcţiune capacităţile amenajate să îşi deschidă alt program şi să primească fonduri ca să le finalizeze. Degeaba este funcţională staţia de epurare a localităţii dacă localnicii nu sunt branşaţi la ea pentru că nu există reţea de canalizare", a spue directorul.

De altfel, România riscă să intre anul acesta în procedură de infringement pentru că nu s-a conformat obligaţiei de a racorda la canalizare până la sfârşitul anului 2018 toate localităţile cu peste 2.000 de locuitori.

"Izvoarele" sunt bune

Spaţiul hidrografic Crişuri cuprinde 365 de cursuri de apă, cu o lungime de 5.784 kilometri. Anul trecut ABA Crişuri a monitorizat 64 de corpuri de apă, 8 corpuri de lac, 162 de evacurări şi a 134 foraje de control.

Analiza apei la sursă a scos la iveală că în 2% din cazuri aceasta s-a prezentat într-o "stare foarte bună", în 72% din cazuri într-o stare "bună" şi în 26% din cazuri într-o "stare moderată".

Stabilirea categoriilor de calitate s-a făcut prin compararea valorilor obţinute cu cele prevăzute în lege.

Potrivit normativelor în vigoare, apa se împarte în cinci categorii de calitate: foarte bună, bună, moderată, slabă sau proastă.

"Ţinta fixată este ca apa colectată la sursă să fie integral într-o stare bună",  a explicat directorul Guler.

Pentru protecţia localităţilor

Bazinul Crişuri cuprinde în prezent 28 de acumulări permanente de apă cu un volum de 125,5 milioane de metri cubi.

Acestea cuprind 51 de acumulări nepermanente cu o capacitate de 187,4 milioane metri cubi, 1.223 de diguri pentru apărarea localităţilor, obiectivelor economice şi terenurilor agricole, 904 regularizări şi consolidări de albii, 107 construcţii de exploatare şi 3 prize de apă.

Anul trecut ABA Crişuri a derulat lucrări de întreţinere şi reparaţii care au vizat obiectivele de apărare împotriva inundaţiilor, lucrări de regularizare şi reprofilare a albiilor cursurilor de apă prin decolmatare.

"Efectele pozitive aduse de aceste lucrări s-au resimţit în perioadele de ape mari când a fost posibilită evitarea revărsărilor în 48 de localităţi riverane cursurilor de apă", a spus Sorin Guler.

Pe lista localităţilor protejate s-au numărat Oradea, Marghita, Beiuş, Aleşd, Săcuieni şi Valea lui Mihai din Bihor, Pâncota din judeţul Ara, Tăşnad în Satu Mare şi Ciucea din Cluj.

Barajul Leşu, gata în 2020

În anul 2019 ABA Crişuri va continua lucrările de investiţii demarate în anii anteriori. Cea mai importantă lucrare o constituie reabilitarea celei mai mari acumulări de apă din Bihor, barajul Leşu.

"Termenul de predare este anul 2021, dar noi, având în vedere graficele lucrărilor, credem că la finalul lunii iunie 2020 vom avea apă în acumularea Leşu", a spus Sorin Gligor.

Lucrarea, realizată de firma Repcon, vizează printre multe altele reabilitarea barajului, a drumului şi iluminatului de pe coronament, a echipamentelor hidromecanice, a casei vanelor, a instalaţiilor electrice şi de automatizări.

Barajul Leşu, care a fost golit de apă în anul 2015 pentru că nu mai prezenta siguranţă, a mai suferit intervenţii doar în anul 1992.

Pe lista lucrărilor care vor fi redulate de ABA Crişuri în 2019 se mai numără reabilitarea malului drept al Crişului Repede în zona podului Ladislau, lucrări pentru protecţia localităţilor riverane Crişului Negru, retehnologicarea a patru staţii de pompare şi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Platona
Muta-te pe șanțului
Postat 11 Ianuarie 2019, 09:09 de Sandu1206
Ultima speranta......
....DNA Oradea .
Postat 11 Ianuarie 2019, 01:04 de platona
Mare depoluare,mare...."prietenii stiu de ce ..".
Extrasul din memoriul tehnic al proiectului "Reabilitare canal menajer str. Gheorghe Doja Bl. Z3 - Statie de pompare",ne arată cum, pe tronsonul din dreptul Spitalului Judeţean şi al blocurilor din aval, reţelelor de canalizare pluvială şi menajeră le-a fost inversată destinaţia tocmai pentru a justifica „rezolvarea” deversării apelor menajere ale acestora in paraul Paris.Cârdăşia celor de la Apele Române(ABA Crisuri), APM Bihor, Garda de Mediu , Compania de Apă Oradea şi Primăria Oradea este mai mult decat evidenta.
Postat 11 Ianuarie 2019, 00:58 de platona
Ipocrizia unor institutii oradene,pastorite de Dorel de la primarie...
Nota de fundamentare,intocmita de Compartimenrul tehnic al CAO,inregistrata cu nr.23053 din 10.07.2014,semnata de Radu Ciursas-sef compartiment,Ovidiu Gavra-dir. general si aprobata de primar Iile Bolojan cu ocazia implementarii proiectului"Reabilitare retea canal menajer strada Gh.Doja, bl.Z3,Statie de Pompare ". "1.Generalitati....... In prezent apele menajere provenite de la Bl.Z3,Z6,C1, C2,C5,din str.Gh.Doja, respectiv de la Bl.D42,D42A,D42D, si D42C de pe str.L.Pasteur-Branului si o parte din apele menajere provenite de la Spitalul Judetean Clinic de Urgenta, sunt deversate in paraul Paris prin retelele existente. In situatie asemanatoare se gasesc si casele aflate pe partea dreapta a str. Gh.Doja, inainte de Spitalul Judetean Clinic de Urgenta,de la care apele menajere sunt racordate in canalizarea pluviala. Astfel aceste ape prin intermediul canalizaripluviale sunt racordate in paraul Paris cu deversare directa in Crisul Repede, fara nici o epurare prealabila..Iata cine sunt adevaratii poluatori ai paraului Paris si implicit ai Crisului Repede,acoperiti cu buna stiinta de CAO,de ABA Crisuri si nu in ultimul rand de ordonatorul principal de credite pe Oradea,gospodarul nr.1 al Oradei, primarul Ilie Bolojan,care necontenit i-a acuzat pe oradenii a caror locatie se afla in imediata vecinatate a paraului.Deci,Primaria Oradea initiaza trei proiecte de canalizare si unul de intubare(Amenajare valea Pasteur la Oradea- ABA Crisuri& Bolojan Ilie)),dar problemele nu s-au rezolvat,din contra,acestea s-au agravat....pentru ca toate aceste proiecte de canalizare urmaresc un cu totul alt scop: praduirea banului public.Proiectul "Reabilitare retea canal menajer str.Gh.Doja, Bl.Z3, Statie de Pompare"a fost "finalizat"dar nu a fost nici pana la aceasta data receptionat. Unde mai pui ca Statia de Pompare... lipseste cu desavarsire.Aceasta nota de fundamentare am prezentat-o si compartimentului de "Anifrauda"al ANPM Bucuresti.Inca nu am primit raspuns.
Postat 11 Ianuarie 2019, 00:24 de platona
Scopul scuza mijloacele
PMO e conforma: majoreaza impozitul cu 50% celor care NU vor sa se racordeze la canalizare.De ce nu 100,sau 150,sau cit vrea muschii lor, nu se stie.Sau macar o formula progresiva, 50% de la un an la altul.Ca la fatade ruinate, tusti la 500%.Deci nu colectarea apelor uzate e prioritatea, ci niste megacolectari de taxe...pentru dezvoltare
Postat 10 Ianuarie 2019, 19:44 de excalibur
Numai în Oradea sunt peste 4.000 de locuințe neracordate la canalizare !?!
Cu toate că a primit bani de la UE tocmai pentru a rezolva canalizarea tuturor imobilelor și a infrastructurii publice, Oradea refuză în continuare să rezolve racordările necesare, cerând contribuabililor să-și facă singuri aceste lucrări, fiecare pe banii lui !?! Așadar, ce s-a făcut la Aparegio și la Compania de Apă Oradea cu cele aproape 100.000.000 Euro ... bani primiți tocmai pentru conformitatea cu acest demers, ca la ieșire în canal să fie apa cât mai aproape de calitatea celei de intrare de la surse ?!? Numai canalizarea stabilită la Aparegio pentru localitățile din aria sa de activitate trebuia să fie de vreo 60.000.000 Euro din total, din care jumătate pentru locuințe ... așa că, pe cale de consecință, cam 30.000.000 Euro au prăduit edilii pe alte lucruri, care nu erau în proiectul inițial !?!
Postat 10 Ianuarie 2019, 19:16 de CrisDumi
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON