URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2010, 17:31

Radu Ţîrle: Deşi a câştigat procesul, Ştef a deturnat fondurile Bibliotecii

Demis de preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, la propunerea unei comisii de cercetare care a constatat că în vara anului 2008 Traian Ştef organizase o excursie la Paris pe banii Bibliotecii Judeţene chiar dacă o parte a "excursioniştilor" nici măcar nu erau angajaţi ai acestei instituţii, fostul manager a ieşit zilele trecute în presa locală, arătând că a câştigat procesul intentat lui Ţîrle şi sugerând că acesta ar trebui să-şi dea demisia de onoare, mai ales fiindcă ar fi declanşat o adevărată campanie împotriva "oamenilor de cultură".

Printr-un comunicat de presă emis marţi, preşedintele CJ demontează, însă, acuza lui Ştef. Mai mult, Ţîrle arată că deşi instanţa nu a sancţionat fapta lui Ştef, a confirmat totuşi existenţa ei, arătând că fostul director a folosit pentru excursia la Paris 10.000 de euro din bugetul destinat pregătirii profesionale a bibliotecarilor.
În esenţă, prin comunicatul CJ se arată că sentinţa Tribunalului Bihor a anulat decizia de reziliere a contractului de management al lui Ştef, dispunând totodată ca acesta să-şi primească retroactiv drepturile salariale între momentul când a fost demis şi cel când îi expira contractul de management (septembrie 2008 - iunie 2009).

Ţîrle arată, însă, că până şi judecătorii au confirmat deturnarea de fonduri făcută de Ştef: "Instanţa consideră că potrivit art. 14 alin.4 şi 23 alin.1 din Legea nr.273/2006, acesta (n.r. - Traian Ştef) avea nevoie de aprobarea scrisă a Consiliului Judeţean Bihor pentru transferul sumei de 36.660 lei de la codul 2013 "pregătire profesională" la codul 200602 "deplasări şi detaşări", întrucât era schimbată destinaţia sumei alocate de la buget, suma fiind afectată realizării unui al scop decât cel iniţial aprobat de ordonatorul principal de credit - Consiliul Judeţean Bihor".

Singurul comentariu al lui Ţîrle pe marginea faptului că instanţa a confirmat existenţa deturnării de fonduri, dar fără a o încadra ca atare din punct de vedere juridic, este o invitaţie către jurnalişti: "Găsiţi dumneavoastră, ca jurnalişti, un sinonim pentru "schimbarea destinaţiei sumei alocate"!".

Totodată, preşedintele CJ reia din sentinţa Tribunalului Bihor şi un pasaj ce atestă că Traian Ştef s-a apărat în instanţă motivând că schimbarea destinaţiei unor bani în mod nelegal era "o practică existentă pe vremea fostei conduceri" a Consiliului Judeţean Bihor, adică a lui Alexandru Kiss.

"Martora Gligor Maria, contabilă a Bibliotecii, a declarat că potrivit practicii existente anterior noii conduceri a Consiliului Judeţean Bihor (n.r. - adică înainte de instalarea lui Ţîrle ca preşedinte), cât timp se încadrau în bugetul aprobat la "cheltuieli materiale", nu era necesară vreo aprobare din partea acestuia din urmă în momentul în care avea loc un transfer de bani dintr-un subcapitol de cheltuieli în altul".

Şi aici Ţîrle comentează nefirescul situaţie ca instanţa să accepte ca argument o "practică ilegală" în loc să aplice legea ad-literam. "Pe de o parte, instanţa ne spune că transferul sumei trebuia făcut conform Legii 273, pe de altă parte ne povesteşte despre "practica existentă pe vremea vechii conduceri" - adică o practică ce încălca legea. Adică, vechea conducere nu respecta legea, dar această practică este considerată normală! Este năucitor că o instanţă de judecată a decis în acest caz în favoarea unei practici ilegale şi în detrimentul Legii. E ca şi cum ai spune: "Furtul este pedepsit de lege, dar, practica e... că în România se fură", comentează preşedintele CJ absurdul situaţiei.

De asemenea, Ţîrle arată că instanţa l-a scos pe Traian Ştef din culpă nu numai ferindu-se să constate clar deturnarea de fonduri ca atare, dar şi prin faptul că n-a elucidat un alt aspect important, şi anume de ce fostul director al Bibliotecii Judeţene a dus la Paris persoane care nu erau angajate ale instituţiei, dar pe banii acesteia.

În încheiere, preşedintele CJ repetă că "nu are nimic împotriva artiştilor" şi preţuieşte valoarea de scriitor al lui Ştef, "dar nu pot spune acelaşi lucru despre prestaţia sa ca manager de instituţie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
STEF cel Cinstit
Traian Stef cu intreaga pleiada de culturalnici de la FAMILIA au risipit banii publici in numeroase manifestatii ci iz cultural. O excursie la Paris pe banii Bibliotecii si ai oradenilor e oricand binevenita! Nu-i asa monseur STEF?
Postat 02 Februarie 2010, 22:26 de lorena nadim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON