URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2015, 09:34

PSD prinde glas! Social democraţii din Consiliul Local pun tunul pe şeful termoficării, Stănel Necula

PSD prinde glas! Social democraţii din Consiliul Local pun tunul pe şeful termoficării, Stănel Necula Debelka Boglarka
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apropierea alegerilor locale de anul viitor pare să trezească din amorţiere opoziţia locală. Consiliul Local a hotărât marţi, cu 19 voturi pentru, contractarea unei scrisori de garanţie bancară în valoare de 900.000 euro cu care societatea Termoficare va garanta pentru Electrocentrale plata către firma Matrai Eromu a cărbunelui pe care îl va folosi la iarnă pentru încălzirea oraşului.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, aleşii orădenilor au mai hotărât, tot cu voturile majorităţii PNL-UDMR, mandatarea societăţii Termoficare să facă demersuri pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor pentru intregrarea în sistemul de încălzire al oraşului a noii centrale pe gaz devenind astfel producător, nu doar distribuitor, de energie termică. Cei patru consilieri ai PSD prezenţi în sală au votat "împotrivă" la ambele proiecte de hotărâre. 

Împotrivă!

Social-democraţii au avut obiecţiuni nu atât faţă de activitatea societăţii Termoficare, cât faţă de cea a directorului general al acesteia, Stănel Necula, în paralel administrator special la CET.

"Este legal să garanteze pentru achiziţia cărbunelui administratorul societăţii Termoficare care este şi administrator special la Electrocentrale? Este normal ca distribuţia să susţină şi pierderile producţiei?", a citit de pe o foaie consiliera Debelka Boglarka.

O problemă similară a ridicat şi social-democratul Ioan Bonchiş. "Este normal şi legal să avem un manager plătit cu două salarii din două locuri diferite? Chiar nu se găseşte în Oradea un manager care să preia una dintre cele două societăţi?", a întrebat consilierul.

Stănel Necula, care a preluat în octombrie 2013 funcţia de administrator special al Electrocentrale, societate aflată în insolvenţă care administrează CET-ul pe cărbune, este în paralel, din iunie 2015, şi administratorul societăţii Termoficare, specializată în transportul şi distribuţia agentului termic primit din centrală. Pentru munca depusă, Necula câştigă, cumulat, circa 3.000 euro pe lună.

O situaţie provizorie...

În apărarea lui Necula, primarul Ilie Bolojan a spus că este doar o situaţie provizorie. "Coordonarea sistemului de termoficare în mod unitar este o necesitate. Din acest motiv, domnul Necula coordonează atât Electrocentrale, care se află în insolvenţă, cât şi societatea Termoficare. Este însă doar o situaţie temporară, de tranziţie. Electrocentrale se afă în insolvenţă şi poate intra în faliment", a spus edilul.

Producătorul de energie termică, Electrocentrale, a intrat în insolvenţă în vara anului 2013, după ce acumulase datorii de 320 milioane lei. Planul de reorganizare prevede ştergerea a 87% din datorii, spre nemulţumirea firmelor care au de recuperat bani de la societate.

"Să dea salarii mai mari!"

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, reprezentaţii PSD au refuzat să voteze extinderea cu 60 de hectare a suprafeţei parcului industrial Eurobusiness II construit pe amplasamentul fostului tancodrom din strada Ogorului. Social-democraţii au încercat să pună presiune pe municipalitate să condiţioneze acordarea de teren investitorilor de obligarea acestora să îşi asume un nivel minim al salariilor.

"Propun să amânăm acest proiect de pe ordinea de zi până vom găsi o soluţie prin care să prevedem un nivel de salariu minim care să se acorde în aceste parcuri industriale sau profilurile de activitate care se fac aici. Altfel o să ne trezim că oferim facilităţi fiscale pentru construirea de show-room-uri auto", a cerut Doina Bunea în numele grupului PSD.

Cererea social-democraţilor de a forţa creşterea salariilor din Oradea nu este nouă, dar primarul o consideră nerealistă. "Impunerea de condiţii restrictive de tip salariu minim sau un anumit profil reduce foarte mult competitivitatea oraşului", a spus edilul.

Potrivit primarului, salariile în Oradea ar putea creşte peste câţiva ani când toate parcurile industriale ale oraşului vor fi pline şi va apărea în mod natural o presiune pe firme să majoreze retribuţiile ca să îşi păstreze angajaţii calificaţi sau să facă noi angajări.

Până la urmă, proiectul de hotărâre privind extinderea parcului industrial cu 60 de hectare a fost adoptat cu 19 voturi din partea majorităţii PNL-UDMR, în vreme ce social-democraţii au preferat să se abţină de la vot.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Facilități pentru investitori: Yes, beneficii pentru angajatul orădean: ?
I. ”o să ne trezim că oferim facilități fiscale pentru construirea unui show-room auto”. 1. Şi această intervenție a dnei Bunea Doina, reprezintă încă o dovadă a faptului că locul dânsei trebuia si trebuie să fie în Senatul/Parlamentul României. 2. Faptul că firmele care iau spații în parcurile industriale orădene beneficiază de facilități fiscale justifică pe deplin demersul doamnei Bunea Doina. II. Dacă tot este amintit Nicolae Ceaușescu: cârcotașii doamnei Bunea, de ce nu verifică şi ce mai fac "anticomuniștii" care au falimentat industria alimentară orădeană/bihoreană, fosta de stat, una dintre ”perlele” Bihorului de acum 26 ani? 1. Câte mii de locuri de muncă nu s-ar fi desființat, respectiv ar fi apărut, dacă aceste unități ar fi avut șansa unor conduceri profesioniste, dedicate şi corecte, făcând practic inutilă apariția unora dintre parcurile industriale orădene, în care, de multe ori, forța de muncă este prost plătită, în raport cu plus valoarea adăugată la produsele finite? III. O propunere decentă pentru cârcotaşii doamnei Bunea: un stagiu de 3-6 luni la bandă (nu în show-room-uri), ca operatori, în unități din parcurile industriale. Fără alte surse de venit. PS: 1. O chestiune cu iz social democrat dar, mai ales, și bihorean: Pe când în Oradea, o nouă ”Cominca” SA, cu profesioniști greu de găsit ca la fosta I.I.C. Bihor, condusa de dr. Boer Mircea? 2. Oare ce ce adevărul supără în Romania, mai ceva ca pe vremea lui Stalin?
Postat 04 Octombrie 2015, 00:13 de stefan
VAI VAI CE PROSTII
@OradeaCivitas: Deci MA PRAPADESC de RAS! Chiar nu se poate! Sunt pomenit si cand comentez, si cand NU! Am senzatia ca am devenit un " personaj " de prea mare...impact! Zau, multi va inselati! Exagerat de multi! Dar acum ce sa zic? Unii cu impresiile, altii cu...impact-ul! OLE!
Postat 30 Septembrie 2015, 20:14 de TDS
he, he, he
Cum se aranjeaza lucrurile...sac dupa petic si petic dupa sac... Daca ar fi ceva de capul pesedeilor oradeni/bihoreni, penalii n-ar obtine in 2016 mai mult de 5, hai, 6 locuri, in consiliul local Oradea sau in cel judetean. La cate tampenii fac, dar mai ales la CE nu fac, penalii ar trebui desfiintati politic. Dar cine s-o faca? Mang_litorul?! La cate bube are... P.S. Toata stima pt. unguri, nu-i dau lui nea ilie si gastii de penali NIMIC pana nu pun banii jos! Pe prostalaii de la Rovinari (adica pe romani!), i-a tepuit nea ilie... Asa e, nu te face nimeni ca neamu' si ca prietenu'...
Postat 30 Septembrie 2015, 18:05 de pinonel
:))
De cand e TDS alaturi de ei vorbesc doar adevarul si vor exclusiv binele orasului, nu cel partidic si nici cel propriu. :)))))))))))))))))))))))))))
Postat 30 Septembrie 2015, 16:21 de OradeaCivitas
.
pesedistii mai bine si-ar pune tunul in cur si ar trage. Sa moara toti odata
Postat 30 Septembrie 2015, 11:23 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON