URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2017, 15:44

PSD Bihor se laudă cu banii pe care Guvernul i-a promis judeţului pentru lucrările din Programul Naţional de Dezvoltare Locală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD Bihor informează, printr-un comunicat dat publicităţii joi, la o zi după ce Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a anunţat alocarea până în anul 2020 a unor credite de angajament pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, că suma "pentru finanţarea obiectivelor şi proiectelor din judeţul Bihor se ridică la 750,398 milioane lei" şi că, în total, în Bihor au fost aprobate 173 de proiecte din 75 de unităţi administrativ-teritoriale.

"Practic, toate primăriile bihorene care au depus cereri de finanţare sunt cuprinse în Ordinul MDRAPFE emis în data de 19 iulie 2017. Cu cele peste 750 milioane lei aprobate, judeţul Bihor se află între primele judeţe din ţară în ceea ce priveşte valoarea finanţării", se arată în comunicatul PSD Bihor, care nu explică motivul pentru care, totuşi, celelorlalte 26 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ – între care şi municipiul Oradea – nu le-a fost prevăzut niciun leu în cadrul PNDL 2 în următorii doi ani şi jumătate.

În schimb, citându-l pe preşedintele organizaţiei, Ioan Mang, comunicatul PSD Bihor arată că "sute de mii de locuitori ai judeţului nostru vor beneficia de condiţii mai bune de educaţie şi de viaţă cotidiană, odată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocaţi vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităţilor privind construcţia şi modernizarea de creşe şi şcoli,  alimentarea cu apă, reţeaua de canalizare, construcţia, amenajarea ori modernizarea drumurilor locale. Din acest moment revine primarilor fiecărei localităţi responsabilitatea de a întocmi ori completa documentaţia legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei".

Defalcat, din totalul de 750 milioane lei credite de angajament prevăzute până în 2020, pentru construirea ori modernizarea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor "suma disponibilă" este de 54,502 milioane lei.

Pentru introducerea apei curente şi extinderea reţelelor de canalizare s-au alocat credite de angajament de 292,615 milioane lei, iar pentru reabilitarea sau amenajarea drumurilor comunale şi a străzilor, resursa financiară pentru următorii trei ani este de 202,254 milioane lei.

Între "exemplele relevante pentru nevoile şi aşteptările comunităţilor din judeţul nostru care-şi găsesc răspunsul prin PNDL 2", PSD enumeră reabilitarea, modernizarea şi extinderea Grădiniţei şi Şcolii din localitatea Abram, construcirea unui corp nou de clădire la Liceul Teoretic Constantin Şerban din Aleşd, înfiinţarea reţelei de canalizare menajeră în comuna Batăr, sistem de alimentare cu apă în comuna Brusturi etc.

Cea mai mare sumă prevăzută sub forma creditelor de angajament prin PNDL 2 pentru Bihor este de 191,025 milioane lei, beneficiar urmând să fie Consiliul Judeţean, pentru reabilitarea şi modernizarea a trei drumuri judeţene: DJ 764 Beiuş - Roşia - Aştileu – Aleşd (33,655 km), DJ 767 Sâmbăta – Dobreşti (21,004 km) şi DJ 767A Uileacu de Criş - Bălaia - Burzuc - Sârbi (DN 19E).

La nivel naţional, PNDL 2 presupune în total credite de angajament de 30  de miliarde lei până în 2020, pentru 6.851 de proiecte locale cu valoare totală de 29,9 miliarde lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON