URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2014, 12:28

Protestul localnicilor din Grădinari împotriva asfaltatorului spaniol de pe DN 76, încheiat în coadă de peşte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lege, dar nedoriţi

Circa 250 de localnici din satul Grădinari, comuna Drăgăneşti, s-au întrunit luni la Căminul Cultural din localitate, pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de amplasarea în satul lor a unei staţii de mixturi asfaltice de către compania Azvi, angajată să reabiliteze tronsonul Beiuş-Ştei al DN 76, sub motiv că aceasta le va umple de fum grădinile de legume din vecinătate.

Culmea, zona nu este una agricolă, ci industrială (pe aceeaşi platformă funcţionează de multă vreme o parte din capacităţile de producţie ale grupului de firme European Drinks), iar Azvi are toate actele necesare din punct de vedere legal, de la avizul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi cel al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor până la autorizaţia de construcţie emisă de Primăria comunei Drăgăneşti. "Zona este una industrială, dar există grădini în zonă şi oamenii se tem de poluare", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ovidiu Banda.

Între ciocan şi nicovală

Prezent la întâlnirea cu sătenii din Grădinari, la care au participat şi reprezentanţii Azvi, dar şi cei ai DSP şi APM, prefectul Claudiu Pop a confirmat că firma este în deplină legalitate, dar a adăugat şi că localnicii sunt decişi să nu-i accepte prezenţa. Şi, pentru că alte mijloace nu au, vor uza de nişte acte de proprietate pe care le au asupra terenurilor de sub singurul drum de acces la instalaţie.

"Un grup de localnici au afirmat că deţin titluri de proprietate pe câteva parcele de sub drum, care este drum comunal şi este şi asfaltat, deci e de mirare cum le-au obţinut acolo şi nu în altă parte, şi ameninţă că vor interzice accesul firmei în zonă", a declarat prefectul, pentru BIHOREANUL, în cursul dimineţii de marţi.

"Eu înţeleg că oamenii sunt nemulţumiţi, dar şi dânşii trebuie să înţeleagă că, dacă au de gând să blocheze drumul, vor încălca legea. De aceea, am sugerat celor de la Azvi să se gândească la o soluţie pentru relocarea staţiei", a spus Claudiu Pop.

O asemenea decizie aparţine, însă, managerilor companiei, neputând fi luată la nivel local.

"Nu vreau ca dorinţa locuitorilor de pe marginea DN 76 de reabilitare a drumului să se bată cap în cap cu dorinţa locuitorilor din Grădinari de a nu avea în apropiere staţia fără de care Azvi nu poate lucra", a mai spus prefectul.

Cert e că, în aceste condiţii, ca şi când n-ar fi destul că lucrările la DN 76 sunt deja în întârziere, reabilitarea - cel puţin pe tronsonul între Beiuş şi Ştei - va mai avea de aşteptat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
AZVI...
Eu stau in satul Gradinari si stiu exact ce si cum se intampla : https://www.facebook.com/julia.covaci?fref=ts uitativa la videoclipurile legate de constructie...AZVI du doar pune in pericol vietile locuitorilor don sat,ci si lucreaza ilegal...cu 10 minute dupa ce au sosot hartiiile,cumca ei construesc ilegal si trebuie sa plece din locul respecteiv,cum si ultimul politist a plecat din localitate au continuat lucrarile ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic...
Postat 24 Iunie 2014, 21:19 de Locuitor al satului
firma continua lucrarile
mult stimate domna Marinescu, dupa discutia avutade locuitori satului Gradinari cu prefectul in data de 16.06 2014, situatia a escaladat la Gradinari firma de asfaltari foreaza puturi de apa la adancime, instaleaza statia utilajele de producere a asfaltului iar ca tacamul sa fie complect astazi intro discutie avuta cu primarul din Draganesti ia anuntat ca zona satului gradinari este declarata zona industriala si nu mai are dreptul de eliberare de certificate de producator in zona industriala asa ca pe langa distrugerea faunei si mediului cu statia de asfalt locuitorii nu isi mai pot vinde produsele pe pietele locale doar la bisnitari care impanzasc Bihorul de ceva timp. Va multumim pentru articol ...Locuitorii satului Gradinari
Postat 17 Iunie 2014, 20:56 de Iulian
palmasi de BINS
Palmasii astia din zona Binsului nu au nevoie de niciun drum ,Sunt niste jegosi,puturosi,Relocarea acestei statii de bitum se face datorita unui oarecare Badea,fiul celui de la Camera de comert bihor,care are de vandut niste duplexuri,si-l incomoda Statia celor de la AZVI ...
Postat 17 Iunie 2014, 16:22 de gil
NAH, CUM E MANG CU PROMISIUNILE LUI PONTA?
NAH, CUM E MANGULE CU PROMISIUNILE LUI PONTA? CA SE FACE DRUMUL, CA FACEM PANA SI AUTOSTRADA IN BIHOR, NUMAI DATI-NE VOTURILE! MUMU DRUM, MUMU AUTOSTRADA! NUMAI PROMISIUNI IEFTINE DE OAMENI DEMAGOGI DEMNI DE CARAGIALE! RUSINE! NISTE INCOMPETENTI !
Postat 17 Iunie 2014, 14:21 de 76MNG
azvi
AZVI, au excavat mari portiuni din DN 76, au montat semafoare si au plecat. De cateva luni. Au blocat circulatia pe drumul national, fara justificare (nu lucreaza pe santier) iar eu cred ca sunt pasibili de amenda sau chiar de constatarea unei infractiuni...vezi OG nr. 43/1997.
Postat 17 Iunie 2014, 13:34 de un contributor
Vrăjeală !?!
O staţie de mixturi asfaltice de tipul celei avute de Azri se montează complet în 5 zile lucrătoare !?! Şi asta la noi în RO, că la alţii durează 2 zile !?! Cu excepţia "buncărului" care se "recuperează" mai delicat la partea de infrastructură, toate celelalte utilaje, maşini, unelte şi aparate, sunt mobile !?! Pe de altă parte, ia vezi domnu' Prefect, cum s-a ajuns să se retrocedeze părţi din drumurile comunei unor persoane fizice !?! Nu cumva acum, cu acest prilej, apar la iveală matrapazlâcuri mai vechi ce s-au făcut prin zona folcorică cu pricina ??? Poate sunt niscai drumuri prin acea "zonă industrială" care, chiar dacă sunt de domeniul public, au ca proprietari nişte "germeni" de pe acolo !?!
Postat 17 Iunie 2014, 13:14 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON