URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2018, 15:14

Protest masiv al membrilor Sanitas după ciuntirea veniturilor. Din Bihor participă o delegaţie de 70 de sindicalişti (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii de angajaţi din spitalele româneşti s-au adunat la Bucureşti, unde desfăşoară un miting de protest în Piaţa Victoriei, organizat de Uniunea Sanitas, după ce Guvernul nu a găsit soluţii la problemele apărute tot din cauza lui, după aplicarea Legii salarizării şi a unui nou regulament de sporuri care a provocat scăderea veniturilor salariale pentru aproximativ 10% din personalul sanitar.

Majorări cu diminuări

Aceste probleme au fost anticipate încă de anul trecut, dar guvernanţii nu au ţinut cont de avertismente şi au insistat să promită chiar şi triplarea salariilor.

Prin legea salarizării, salariile propriu-zise au fost majorate, însă numai pentru medici şi asistente, în timp ce personalul TESA, infirmierele, îngrijitoarele şi muncitorii nu au beneficiat de nicio creştere, iar prin regulamentul de sporuri, care plafonează aceste suplimente salariale la maximum 30% din fondul de salarii al ordonatorilor de credite, veniturile salariale chiar au fost diminuate pentru mai multe categorii de angajaţi ai spitalelor publice.

Combinate cu „Revoluţia Fiscală”, care a mutat contribuţiile pentru fondurile sociale de sănătate, şomaj şi pensii, prevederile celor două acte normative au determinat, de asemenea, şi scăderi ale veniturilor salariale nete.

Cine seamănă vânt...

În această situaţie, federaţiile sindicale din Sănătate au organizat joi un miting în faţa Guvernului, autorităţile neautorizând însă şi un marş prin centrul Capitalei.

„În repetate rânduri – ultima oară chiar la şedinţa de Guvern de la începutul săptămânii – unii miniştri au declarat că nu le pasă de protestele Sanitas şi că în general salariaţii din Sănătate pot să stea în stradă „până s-or plictisi”. Contrar declaraţiilor, însă, Federaţia a primit aprobare numai pentru miting. Marşul pe care intenţionam să-l desfăşurăm între Palatul Victoria şi Palatul Parlamentului nu a sunat prea bine pentru actuala Putere!”, a transmis Sanitas printr-un comunicat, acuzând guvernanţii că „dacă nu aţi fi promis celebrele creşteri salariale, dacă nu aţi fi trâmbiţat peste tot că va curge lapte şi miere peste bugetari sub guvernarea voastră, dacă Legea salarizării ar fi fost făcută cu cap, probabil că nu aţi fi ajuns aici. Dar cine seamănă vânt culege furtună”.

La acţiunea Sanitas participă şi 70 de asistente şi infirmiere din spitalele bihorene, plecate spre Capitală din Oradea cu trenul, miercuri după-amiază. Protestul este sprijinit şi de CNSRL Frăţia, de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, de Federaţia Sindicală Hipocrat a medicilor şi de Federaţia Europeană a Sindicatelor din Serviciile Sociale.

Urmează grevă generală

Protestul de joi din Capitală a fost precedat de mai multe acţiuni spontane în diverse spitale din ţară, inclusiv din Oradea, iar potrivit liderilor Sanitas, dacă guvernanţii nu vor găsi soluţii pentru a repara nedreptăţile făcute, ar putea urma o grevă de avertisment pe 7 mai şi grevă generală pe 11 mai în întregul sistem sanitar.

„Noi nu facem grevă ca să impresionăm pe nimeni. Nici mitingul nu-l facem ca să impresionăm pe cineva. Nu se poate aşa! Ne cerem scuze pacienţilor, dar dacă Guvernul va face tot felul de comitete şi comisii şi declaraţii de genul „nu ne impresionează nici grevele, nici nemulţumirile angajaţilor din Sănătate, efectiv nu avem încotro. Nu putem să ne ascundem, să spunem că  totul e perfect în sistemul sanitar”, a declarat vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON