URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Un video care a circulat agresiv pe internet, în special pe reţelele de socializare, arată cum un chinez modelează plastic cald într-un vas cu apă, îl amestecă cu vopsea verde deschis şi, după câteva secunde, creează... o varză! O finisează, îi dă forma naturală şi apoi o taie în două. Varza arată 100% real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
14 Februarie 2013, 15:37

Proprietarul Hotelului President vrea să salveze nuferii din Băile 1 Mai: "Daţi-mi-i mie!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Într-o conferinţă de presă organizată joi, proprietarul Complexului President din Băile Felix a luat poziţie împotriva unor articole de presă potrivit cărora exploatările de apă geotermală ce alimentează Aquaparkul al cărui proprietar este ar periclita rezervaţia cu nuferi termali din 1 Mai.

Seceta şi buruienile

Patronul de la President s-a supărat pe presă, deoarece mai multe articole care prezentau problema rezervaţiei naturale din 1 Mai au asociat extinderea complexului său din Băile Felix cu scăderea nivelului apei geotermale din lacul cu nuferi. Abordarea lui Jean Podilă e cel puţin interesantă. "Cele două sonde de apă geotermală pe care le folosesc pentru hotel şi Aquapark sunt puţuri de suprafaţă, săpate la adâncimi mici, de 130-160 de metri. Ele nu afectează deloc zăcământul termal din care se alimentează lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, ale cărui izvoare din subteran provin din alte surse. O pot dovedi cu specialişti", a spus Podilă.

Acesta crede că adevăratele cauze ale secării lacului cu nuferi nu au nicio legătură cu consumul iraţional de apă din Felix şi 1 Mai. "În primul rând, de vină e seceta. Apoi, lacul nu a fost curăţat de cel puţin 20 de ani. Pe fundul lui s-a depus mâl şi vegetaţie, izvoarele sunt colmatate, iar pânza de apă e cotropită de nadă şi de vegetaţie invazivă. Cum să mai crească nuferii printre buruieni? Muzeul Ţării Crişurilor, care este custodele rezervaţiei, nu face nimic. Doar arătă cu degetul în stânga şi-n dreapta, dar de făcut nu face nimic decât să dea din gură", acuză Podilă.

Potrivit acestuia "este posibil ca şi anumite foraje ilegale ale unor pensiuni ori persoane particulare să afecteze zăcământul de apă geo din Băi", însă nu în atât de mare măsură încât să fi dus la secarea lacului şi la periclitarea existenţei rezervaţiei termale.

Conspiraţia ungurilor

Vizavi de faptul că firma sa a primit recent, de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, o licenţă de explorare care poate fi transformată cu uşurinţă în licenţă de exploatare a apei geotermale, Jean Podilă opinează că un nou puţ în zona President nu ar afecta negativ zăcământul din subsol.

"Am nevoie de încă un puţ pentru alimentarea Aquaparkului, dar asta nu are de-a face cu rezervaţia din Băile 1 Mai. Cele două zone sunt la distanţă mare una de cealaltă, iar noi vom săpa la o adâncime mică şi vom extrage dintr-un alt zăcământ decât cel din Băile 1 Mai. Am primit licenţa legal, am toate actele la zi şi voi explora pe un perimetru din cele 10 hectare de teren pe care le-am concesionat pentru 20 de ani. Totul e perfect legal", consideră Jean Podilă, care spune că va începe prospecţiunile pentru noul foraj în curând, iar dacă va găsi apă geotermală va solicita ANRM eliberarea unei licenţe de exploatare.

Pe de altă parte, patronul President e convins că Băile Felix şi 1 Mai se alimentează din acumulări de apă geotermală total separate, care nu comunică între ele. Tocmai de aceea, nu înţelege de ce firma sa este "scoasă la înaintare pe post de ţap ispăşitor" în problema rezervaţiei cu nuferi termali. "Noi nu avem niciun interes în zonă (n.r. - în Felix). Totuşi, s-au scris la adresa noastră articole denigratoare, cum că dezvoltarea President şi amenajarea Aquapark-ului ar fi moartea rezervaţiei. În spatele acestor articole stau interesele unui grup de persoane cu dublă cetăţenie, maghiaro-română, care deţin în composesorat 80 de hectare de teren, ce acoperă şi rezervaţia cu nuferi termali. Dar pentru că acolo e arie naturală protejată, sunt blocaţi, nu pot dezvolta niciun proiect imobiliar, cum ar vrea. Aşa că au tot interesul să omoare rezervaţia, ca să poată apoi să facă investiţii. Ei sunt moartea nuferilor, nu eu, nu President-ul!", a acuzat Podilă.

În pofida solicitărilor jurnaliştilor, acesta a refuzat să dea vreun detaliu despre identitatea persoanelor incriminate ori despre ceea ce acestea vor să construiască în Băile 1 Mai după moartea lacului cu nuferi.

Vrea custodia

În finalul conferinţei de presă, patronul President a spus că rezervaţia din 1 Mai poate fi salvată şi chiar pusă în valoare mai mult decât în prezent. Cum anume? Luând-o el în administrare.

"E păcat cum arată rezervaţia în prezent. E plină de mizerii şi de de vegetaţie. Asta-i rezervaţie? Dacă mi-ar da mie custodia, în câteva luni aş face din ea un vis. Aş curăţa-o, aş pune paznici, flori şi băncuţe. Să vină tot europeanul să vadă ce frumuseţi avem noi aici, Aşa, însă, dacă e îngrădită, cine poate s-o viziteze? Nimeni!", zice Podilă.

Omul de afaceri a cerut ca, dacă nu obţine el custodia, măcar să fie cedată altcuiva care are capitalul necesar lucrărilor ce trebuie făcute pentru decolmatarea lacului. "Să o ia Universitatea, că ei au specialişti, şi ar şti să aibă grijă de rezervaţie mai bine decât cei de la Muzeu!", a spus patronul President.

Podilă a mai afirmat că se pune la dispoziţia autorităţilor pentru a depista cauzele reale care au dus la secarea izvoarelor ce alimentează lacul cu nuferi, avertizând în acelaşi timp că "trebuie intervenit abrupt pentru salvarea rezervaţiei". Altfel, în lac vor creşte, în curând, nu nuferi, ci doar... pensiuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
pt. Forlany
numai ca \'\'d-l\'jean este obisnuit sa incheie conventii mai mult cu statul.Stim noi de ce...
Postat 17 Februarie 2013, 19:58 de mih
Bravo, Jeane !
Cand erai un biet secretar utc la ACI Oradea si trepasusul lui moga, visai sa ajungi aici ? Organele sa traiasca !
Postat 15 Februarie 2013, 13:34 de alt prieten
asa da
minunat! numa aşa vom avea păduri de arbori cotiţi, nuferi din nailon made in china, livezi din cuier pom fructifer, etc...rezervaţii naturale cu alei pavate cu bazalt cubic, din ăla de pe principală şi trandafiri de plastic în vaze peşti, de la pădurea neagră (în cerul gurii) genial! mai un pic şi vom avea tobogane pentru scardiniuşi şi ringhişpiluri pentru scardiniuşii cei ghiduşi...ce mai, trai pe vătrai într-o rezervaţie virtuală, într-o ţară virtuală, în spaţiu birtual pentru poporul martir. aşa da! tot înainte!!!!
Postat 15 Februarie 2013, 13:24 de pescariu
podila plii
patronu *, vulpea si strugurii acri, nu va intereseaza decit sa va construiti pensiunile si vilele pe arii protejate, sa exploatati prin furt apa termala, dupa ca ati distrus nuferii o sa secati si izvoarele de apa termala, hoti ordinari....
Postat 15 Februarie 2013, 11:28 de nuferi
Singurul OM care a facut ceva pentru Baile Felix
Bravo Domnule PODILA . Sper sa primiti tot ce va doriti in acest sens .Sunteti singurul investitor particulsr csre a facut ceva de amploare pentru zona. Poate ar trebui sa candidati si pentru Primaria Sanmartin , Felixul si 1Mai ar avea mai multe sanse
Postat 15 Februarie 2013, 10:46 de Vasy
Lacul Petea
Scuze...ORDIN nr. 1.948 din 17 noiembrie 2010 privind aprobarea Metodologiei de atribuire a administrarii ariilor naturale protejate care necesita constituirea de structuri de administrare si a Metodologiei de atribuire a custodiei ariilor naturale protejate care nu necesita constituirea de structuri de administrar
Postat 15 Februarie 2013, 10:27 de Forlany
Lacul Petea
Actualul custode-Muzeul Tarii Crisurilor- are dreptul da a incheia conventii de custodie cu terte persoane juridice. Doar sa vrea si sa lase deoparte ambitiile prostesti. Nu de la stat trebuie sa ceri, dle. Podila. Vorbeste direct cu Muzeul. Legislatia este Ordinul 1974 din 2010. Succes!
Postat 15 Februarie 2013, 10:25 de Forlany
Podila are dreptate
Omul stie ce vorbeste.... Distanta dintre hotelul lui si lacul din 1 Mai este imensa. Uitati-va pe google maps sa vedeti ca in linie dreapta peste dealuri is kilometri buni. Daca Muzeul nu are bani si nici specialisti pentru asa ceva, de ce nu se face un parteneriat public privat? Pana ne "coim" noi cu Prefectu in frunte, se duce pe apa sambatei tot in 1 Mai...Apa geotermala scoasa din adancuri nu trebuie pompata inapoi asa cum zice un destept mai jos. Uitati-va la sonda de la Univestitate sa vedeti ca e in functiune de 30 de ani la capacitate mare si nici nu se pune problema de a fi secat zacamantul. Faceti un contract beton cu omu, sa nu poat constui nimeni nimic acolo si salvati lacul! Nu ma interseaza daca el face ceva bani din asta, atata timp cat lacatia va fi decenta si actiunile lui nu vor duce la moartea nuferilor!
Postat 15 Februarie 2013, 09:21 de baba cloanta
tastare
altceva am vrut sa scriu.. iar cum am sters a ramas asa... nasol ca dupa ce dai send si vezi ce ai facut ca nu poti corecta... mea culpa :) o plosnita trebuia acolo... am mai citit si d eeva fluture, dar am zis sa sterg din post... in fine am sters plosnita :D ...
Postat 15 Februarie 2013, 07:57 de @lulu
Bravo Jeane
Jeane, bravo pt investitia facuta si pt celelalte afaceri pe care le conduci cu stil. In ce priveste insa imaginea, nu cred ca un rapanos ca sotoc asta e in masura sa iti faca vreun bine, mai selecteaza si tu pe cine platesti pt articole. Multa bafta in tot ce faci.
Postat 14 Februarie 2013, 23:45 de Un prieten
viitorul suna bine, dar nu la noi
O fluture?! :))) binye mey bioloagulie. :) Depasind insa aceasta mostra de tortura a limbii romane, EU VOTEZ CU acest FIU al NEAMULUI, acest ATOTSTIUTOR in ale geologiei, acest PROTECTOR INFOCAT al naturii, acest OM ! (uuups, am uitat ghilimelele) Votati sa se duuuucaaaa, de unde a venit. Exploatati in continuare apa geotermala fara a o repompa, ca in cativa ani veti da cu totii faliment. Salut rezervatie, salut definitiv nufar termal, salut <<o fluture>>, salut alte lighioane de pe acolo care sunt endemisme. Si iata cum iar ne facem de magiun in fata europenilor. Pt. dl. Puscas si altii ca dansul: stimate DOMN, daca ati cunoaste macar partial reglementarile privind acest tip de rezervatie naturala, ati realiza ce elucubrati pe aici. Nici vorba de barcute pe un astfel de "lac". Niciodata. Daaar, desigur, se incearca, se fac presiuni, se denatureaza si se induce in eroare opinia publica. Va felicit! Puteti da mana cu acest BINEVOITOR, Podila (daca nu o si faceti deja).
Postat 14 Februarie 2013, 23:22 de lulu
lac nuferi
are dreptate domnul podila,stau in zona 1 mai si ar fi pacat ca nu o sa se ia masuri de decolmatare si repunere in circuitul turistic.sar putea curata tot lacul si in aval si sa se faca plimbari cu barcuta pina in zona strandului.pacat de bogatiile acestei tari caci nu le exploatam si ne batem joc de ele.rusine banditilor si profitorilor.
Postat 14 Februarie 2013, 22:51 de puscas
si cu specii chiar importante?
Si ce facem cu speciile realmente importante. Ca nufarul din Nil este frumos, dar dpdv stiintific Ochiul Mare mai avea cateva specii chiar importante, un pestisor, un melc, un gandac, o fluture...
Postat 14 Februarie 2013, 21:14 de biolog
nuferi
da domnule poti garanta ca nu construesti sau nu o folosesti pt alteva?eu cred ca peste 3-4 ani ar fii deja o constructie acolo!si ca pretext ar face un hotel sau pensiune pt acei oamei care ar avea grija de nuferi!la noi in tara nimica nu se face gratis!!si din pacate se poate face orice oricin,chiar daca e ilegal cu niste mite se face legal!!!
Postat 14 Februarie 2013, 20:01 de pip
comentariu
auziti domnule prefect nu stati pe ganduri dati-o in administrare lui podila ,asa oferta nu o sa mai aveti,ar trebui sa invete multi administratie de la domnul podila.succes domnule podila aratatile cine stie sa administreze.
Postat 14 Februarie 2013, 19:17 de oradean
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
 • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)
 • Maşină făcută scrum, pe strada Transilvaniei (FOTO)
 • Sfinţire cu ştaif a Bisericii Sfântul Apostol Andrei (FOTO)
 • Bucuria lucrurilor mărunte: Mii de licăriri în Parcul Cetăţii, la Festivalul Luminii (FOTO/VIDEO)
 • Palatul Vulturul Negru, 'ecran' pentru o proiecţie impresionantă, de Zilele Art Nouveau (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON