URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2011, 15:20

Proiectul Aparegio a primit avizul final de la Bruxelles

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Proiectul "Extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi apă uzată în judeţul Bihor" a primit avizul final de la Comisia Europeană de la Bruxelles. În cursul zilei de ieri (n.r. vineri), Compania de Apă Oradea a trimis spre publicare în SEAP managementul proiectului, urmând ca săptămâna viitoare să fie trimisă spre publicare şi supervizarea proiectului", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Primăria Oradea.

Având un buget preconizat de 83.286.340 euro fără TVA, proiectul Aparegio, demarat de Compania de Apă Oradea (CAO) şi Primăria Oradea împreună cu oraşele Beiuş şi Tinca şi comunele din Zona Metropolitană, prevede extinderea infrastructurii de apă şi a apei uzate din judeţul Bihor, prin transformarea companiei în operator regional, în conformitate cu practicile şi politicile UE în domeniu, până în anul 2015.

În prima etapă de implementare a proiectului, care urmează să se desfăşoare în perioada 2009 - 2013, au fost prinse localităţile Oradea, Beiuş, Tinca şi cele din Zona Metropolitană Oradea: Biharia (a cărei situaţie este încă incertă datorită faptului că locuitorii nu doresc implicarea în Aparegio, din cauza facturilor mari primite de la CAO), Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu.

Din totalul investiţiei, care cu TVA inclus se ridică la 102 milioane de euro, 63,5 milioane euro o reprezintă finanţările europene, 28,2 milioane euro o reprezintă contribuţia CAO, 9,7 milioane de euro sunt alocările de la bugetul de stat, iar diferenţa o reprezintă contribuţia autorităţilor locale.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, proiectul a fost împărţit în 14 pachete de lucrări, din care 5 pachete pe teritoriul Oradiei, iar 9 în localităţile din judeţ. "Dorim ca în luna februarie să postăm pe SEAP cele 14 seturi de lucrări, astfel ca în 4 luni de zile să parcurgem procedura de licitaţie, iar din vară să începem efectiv lucrările", a preconizat Bolojan.

Astfel, la nivelul municipiului Oradea se vor reabilita 54,5 kilometri de reţele de apă şi se vor extinde 37,8 kilometri de reţea. Lucrările se vor desfăşura pe 119 străzi, majoritatea în vatra veche a oraşului, cum ar fi cartierul Ioşia sau zona centrală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Scop UDMR deturnat
Eroare. Proiectul a fost initiat de cu totul alta institutie. Nu Compania de Apa si nu Primaria Oradea. Mai sapati.
Postat 10 Iunie 2011, 17:26 de Bill
Pe pariu ca ...
... firma care va asigura managementul proiectului, la o suma care nu-i de ici de colo, care va cistiga licitatia, va fi din cadrul unei multinationale cu sediu secundar in Ungaria ? Bihoreanul va urmari chestiunea sau se va ascunde dupa poala lui Bolojan ?
Postat 13 Februarie 2011, 18:55 de UDMRist convins
doar citate ?? mai citi Bihoreanul cateodata !!
Stimata doamna / domnisoara Marinescu, Dupa ce saptamani de-a randul chiar BIHOREANUL scria aproape zilnic despre bravul popor din Biharia (pentru maestrul Gavritza de la CAO, doar "niste tzarani, " ... unguri pe deasupra, dar s-a cenzurat ...), dumneata citezi BIHARIA ??!! Saru`mana... lasa-l pe maestru Bolojan, in piramida lui, sa zica ce vrea, sau nici dansul nu a auzit ca ai sai concetatzeni, fii de Rakoczi s-au retras ??!! Din cand in cand, macar pe arhiva voastra sa va uitati !!!
Postat 12 Februarie 2011, 18:24 de Rogerius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON