URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2020, 15:35

Prognoză eronată în Bihor pentru vijeliile de miercuri: S-a anunţat cod galben, dar a fost portocaliu. Şefa Serviciului Meteo Oradea: „Am plâns, am protestat, am înjurat!”

Prognoză eronată în Bihor pentru vijeliile de miercuri: S-a anunţat cod galben, dar a fost portocaliu. Şefa Serviciului Meteo Oradea: „Am plâns, am protestat, am înjurat!” Cristina Chiorean, şefa Serviciului de Meteorologie Oradea, şi prefectul Dumitru Ţiplea, joi, la şedinţa CJSU
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciile meteorologice au anunţat pentru ziua de miercuri cod galben de vânt şi ninsori în judeţul Bihor, dar în realitate codul ce trebuia anunţat pentru vijelii trebuia să fie unul portocaliu.

Concret, au fost vânturi de 90 km/h, deşi fusese anunţată o intensitate de 50 km/h, dar serviciile meteorologice nu au fost capabile de o prognoză corectă din cauza proastei organizări din cadrul Agenţiei Naţionale de Meteorologie, care a privat Oradea de posibilitatea de a realiza corect prognoze, atenţionări şi avertizări meteo.

Prefectul a cerut explicaţii

În şedinţa de joi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pe care a şi prezidat-o, şi în cadrul căreia au fost prezentate intervenţiile realizate după vijeliile de miercuri de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor şi echipele Electrica Oradea, prefectul Dumitru Ţiplea a cerut explicaţii cu privire la o posibilă eroare în realizarea prognozei de cod galben de vânt şi ninsoare.

"Doamna de la Meteo, au fost avertizări de vânt de 50 km/h şi ne-am trezit cu acoperişuri căzute. Cum este posibil aşa ceva? Nu au fost viteze mai mari ale vântului?", a întrebat prefectul, adresându-se Cristinei Chiorean, şefa Serviciului de Meteorologie Oradea, subordonat Centrului de Meteorologie Regional Banat-Crişana de la Timişoara.

Obligată să transmită informaţii slabe

După ce şi directorul Electrica Oradea, Ionel Boja, a precizat că "şi eu împărtăşesc opinia domnului prefect, că abia de la 80 km/h se dau jos acoperişurile şi se doboară copaci", şefa Serviciului Meteo Oradea a confirmat şi ea că, de fapt, în Bihor, contrar atenţionărilor şi avertizărilor, "au fost şi intensificări de vânt de 90 km/h".

Chiorean a explicat, însă, că atunci când a transmis avertizarea de cod galben nu a făcut decât să comunice datele primite de la Centrul de Prevedere Timişoara al Centrului Meteorologic Regional Banat-Crişana. "Am obligaţia de a face cunoscute prognozele, atenţionările şi avertizările pe care le primim de la Centrul de Prevedere Timişoara al CMR Banat-Crişana. Eu am obligaţia să vin cu acele prognoze şi atenţionări, şi nu am de unde să dau informaţii în plus, ceea ce primesc de la Timişoara transmit mai departe", a spus Cristina Chiorean.

"Pe vremuri lucram foarte bine, primeam cu 3-4 ore înainte o prognoză foarte precisă de la Oradea, în legătură cu fenomenele periculoase", a intervenit şi şeful ISU, colonelul Sorin Caba.

"Am jucăria, dar se joacă alţii cu ea"

Imediat după încheierea reuniunii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Dumitru Ţiplea a primit, în prezenţa jurnaliştilor, mai multe explicaţii de la şefa Serviciului Meteo Oradea, conform căreia prognozele pentru Bihor nu mai sunt precise din cauza unei proaste reorganizări a Agenţiei Naţionale de Meteorologie din anul 2009, asupra căreia nu s-a mai revenit de atunci.

Chiorean a spus că până acum zece ani Serviciul Meteo Oradea avea în dotare două observatoare radar extrem de performante, unul pe Dealul Vântului, produs în Germania, care însă a fost pus în conservare pe motivul halucinant că "consuma prea mult curent", iar celălalt se află "la noi în curte", adică la Serviciul Meteo Oradea din Calea Aradului, fiind produs în SUA, cum mai sunt în România doar încă patru, dar pe care nu are voie să-l utilizeze deoarece este gestionat de Centrul de Prevedere din Cluj, care nu acoperă judeţul Bihor.

"Am jucăria, dar se joacă alţii cu ea. Mentenanţa acestui radar o asigurăm noi, adică un tehnician al Serviciului din Oradea, dar operarea lui o fac de la distanţă clujenii. Iar pe clujeni nu-i interesează să vadă cu el decât de la Huedin încolo. Ei nu dau atenţionări pentru noi (n.r. – pentru Bihor), Timişoara trebuie să ne dea", a spus Cristina Chiorean. "Nu mai avem capacitatea să realizăm avertizări nowcasting, cu câteva ore înainte să se producă fenomene meteo periculoase", a adăugat ea.

Staţii mutate la Cluj şi Timişoara, personal prost plătit

Pe lângă evidenţierea faptului că Serviciul Meteo Oradea a rămas fără niciun observator radar, Chiorean i-a spus prefectului Dumitru Ţiplea şi că o parte din staţiile meteo din Bihor au fost mutate ba la Centrul de Prevedere Cluj, ba la cel din Timişoara.

"Am avut 11 staţii meteo. Cele de la Holod, Dumbrăviţa, care era cel mai performant, de la Ştei, de la Stâna de Vale, de la Chişineu Criş, de la Şiria, au fost mutate (n.r. – transferate) la Timişoara, staţiile din Oradea, Săcueni şi Borod la Cluj, de unde au revenit la noi în 2015. Din 11 staţii, mai avem doar trei (n.r - cele din Oradea, Săcueni şi Borod)", a spus şefa Serviciului Meteo Oradea.

Pe de altă parte, aceasta a afirmat că şi personalul este din ce în ce mai puţin şi slab dotat şi plătit, deşi aproape toţi angajaţii au studii superioare. "La Serviciul din Oradea mai suntem două persoane, plus tehnicianul care asigură mentenanţa radarului pentru Cluj, iar în staţii câte două persoane. Nu avem nicio maşină, peste tot mergem cu maşinile personale, deşi colegii mei se ocupă şi de măsurători în sol pentru agricultură şi merg pe câmpuri. Colegii îmi arată facturile lângă fluturaşul de salariu. Un tehnician de la ABA Crişuri are 3.500 lei pe lună, noi avem 1.700 lei", a spus Cristina Chiorean.

"Am şi înjurat"

Comparaţia cu ABA Crişuri este întemeiată prin faptul că înainte de 2009 meteorologii aveau staţii în judeţ şi în vecinătate, în Arad, după modelul celor ale hidrotehnicienilor (de exemplu la Chişineu Criş, Stâna de Vale, Şiria etc), dar fără să aibă şi logistica ori salariile colegilor de la ABA Crişuri.

Cristina Chiorean l-a informat pe prefect că în dese rânduri a prezentat situaţia conducerii ANM, fără însă ca anomaliile să fie remediate. "Am plâns, am protestat, am şi înjurat, dar degeaba", a spus şefa Serviciului Meteo Oradea.

Prefectul Dumitru Ţiplea a promis că va analiza situaţia şi o va raporta pentru ca forurile de resort să facă toate corecţiile necesare, mai ales în ce priveşte organizarea şi dotarea meteorologilor din Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
prognoza și informațiile de pe Internet
Dacă doriți să aveți capacități și informații în plus pentru prognoziștii Dvs., vă rog să le sugerați aceste link-uri, (la un click distanță): https://www.windy.com/?47.045,21.920,5, sau www.westwind.ch, de unde se pot obține informații pertinente despre vânt, chiar de o scurtă prognoză a vântului (dar și a altor parametri meteorologici) pentru orice alt loc de pe Glob. E ceva deosebit de simplu pentru un prognozist “să arunce o geană” pe internet la (European Storm Forecast Experiment) ca să-și dea seama de amenințările ce vor fi în sectorul său, dar “limba” prognozei e: fizica (și engleza). Aveți oameni pricepuți la “de astea”? Nu cred!
Postat 08 Februarie 2020, 12:33 de AlinaAdiabata
limbaj suburban (nemeteorologic)
"Am jucăria, dar se joacă alții cu ea" sugerează un limbaj oarecum suburban, de mahalagioaică. Forma oarecum (de departe și bine-cunoscută a) radarului vă îndeamnă la “figuri de stil”? Chiar trebuie? Sau ce vă nemulțumește în așa hal, încât să utilizați sintagma la o ședință a Comitetului Județean? „Am plâns, am protestat, am înjurat!” – nu știu ce să mai zic, nu cred că e în fișa postului să faceți teatru ieftin și șefii Dvs. nu cred că se bucură.
Postat 08 Februarie 2020, 12:23 de AlinaAdiabata
De modele meteorologice ați auzit?
Ați spus “… și nu am de unde să dau informații în plus”. De modele meteorologice ați auzit? Câteva modele meteorologice funcționează la Administrația Națională de Meteorologie. Sigur aveți acces la rezultatele modelării. Un exemplu ar fi chiar “Modelul nehidrostatic de predicție atmosferica WRF (Weather Research and Forecasting) (ce) a fost implementat in Administrația Națională de Meteorologie și rulează în regim operațional o data pe zi, la ora 12 UTC, pe două domenii imbricate, la rezoluțiile spațiale: 3 km – 111×101 puncte de grilă și 1 km – 181×193 puncte de grilă, 35 de nivele verticale”(un simplu click pe acest link vă va lămuri: ) – deci era foarte posibil să puteți completa cu “ informații în plus” prognoza primită de la CMR Timișoara, cunoscând gradienții mari din câmpul vântului. Dacă directorul ANM știe că nu consultați modelele de prognoză poate se supără și chiar nu vreau să fiu în locul Dvs.
Postat 08 Februarie 2020, 12:19 de AlinaAdiabata
Sănduțo ...
... la noi, la PNL, nu se spune "influențat" ci "manipulat" !?!
Postat 08 Februarie 2020, 08:59 de CrisDumi
CrisDumi
In cazul in care nu știi, vremea poate fi influențată.
Postat 07 Februarie 2020, 14:00 de sandu1260
mda...
As vrea sa vad totusi un fluturas de salariu, daca se poate. Fiindca imi vine greu a crede ca cineva mai lucreaza pentru 1700 lei. Nu cumva e clasica poveste bugetara, 1700 salariu de incadrare, peste care vin gramada de sporuri?
Postat 07 Februarie 2020, 12:54 de seth
?????
Mai lipsea sa te dai cu fundu de pământ nu toți pot fi manageri dacă nu poți lăsa pe altu trebuia sa le faci capul calendar cu cereri, plângeri, adrese etc de la minister, anm, prefect etc pana la urma tot te baga cineva în seamă măcar sa îți închidă gura dacă nu demisia degeaba plângi și înjuri. E grav dacă alte județe foloseșc tehnica și oameni noștri iar noi stam și privim ca prosti.
Postat 07 Februarie 2020, 11:16 de sss
Sănduțo ...
... dacă tu crezi că "diliul" poate influența vremea, înseamnă că ai la cine te înclina să plouă sau să fie soare, după caz !?!
Postat 07 Februarie 2020, 10:21 de CrisDumi
CrisDumi, EXCALIBUR
Nu credeți că Bolojan e de vină??
Postat 06 Februarie 2020, 23:27 de sandu1260
Dupa titlu, nu citeam articolul...
...era evident ca codul galben a fost depasit.Faptul ca avem radare meteo la care nu ne permitem costul curentului sau alte incurcaturi birocratice, ne duce cu gindul la solutii similare,de tip otl.Tocmai s-a pus problema scumpirii transportului in comun bucurestean, de la 1.3 la 2.5 lei."E rusinos ca in alte orase din tara, nu in Cluj sau in Oradea, ci in Craiova, este 2,5 lei".Ce au astia cu noi? Update: Primaria generala nu e de acord.Cacu-mi lucrul,futu-mi plata...
Postat 06 Februarie 2020, 21:14 de excalibur
Col. Sorin Caba, la care vremuri te referi ?!?
Ce înseamnă ... "pe vremuri ..." ?!? Acelea când amatorii liberali erau carne de tun pentru comuniști, sau cele mai recente în care erau în opoziție ?!?
Postat 06 Februarie 2020, 18:12 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON