URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2018, 18:00

Profesorul, criticul şi comentatorul Mircea Morariu: Susţinerea ministrului Educaţiei de către rectorul Constantin Bungău e „prostituţie intelectuală”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscutul critic de teatru şi publicist pe platformele Adevărul şi Contributors, profesorul Mircea Morariu, de la Universitatea din Oradea, a condamnat gestul rectorului acesteia, Constantin Bungău, de a fi susţinut candidatura omologului de la Universitatea din Suceava, Valentin Popa, pentru ocuparea funcţiei de ministru, dată fiind precaritatea exprimării acestuia în limba română şi lipsa de relief academic.

Un gest "incalificabil"

După ce a publicat şi în presa centrală texte prin care a criticat în termeni categorici imposibilitatea noului ministru al Educaţiei de a vorbi corect, ceea ce îl arată ca fiind „o nulitate profesională”, profesorul Mircea Morariu a postat miercuri şi pe Facebook un comentariu în care îl învinuieşte pe rectorul orădean că, susţinându-l, a comis un gest de „prostituţie intelectuală”, că a angrenat Universitatea în politică, dar şi că ar fi făcut „investigaţii detectiviste” şi „presupuneri halucinante” cu referire la persoana sa, în urma unor „turnătorii”.

Morariu, al cărui comentariu a generat mai multe aprecieri, a precizat că textul comentariului i l-a transmis în prelabil şi lui Bungău.

„Domnule Constantin Bungău,

Pentru a nu vă mai da prilejul altor investigatii detectiviste și pentru alte presupuneri halucinante prilejuite de turnătorii care observ că sunt pe gustul dvs, prin prezenta va informez că dezaprob hotărât gestul dvs, incalificabil, prin care ati angajat politic Universitatea din Oradea.

Nimeni, nici măcar functia de rector, nu vă îndreptățește să omagiați în numele Universității o nulitate profesională, un agramat, un ins care siluiește limba română. Chiar dacă aţi colaborat ÎMPREUNĂ.
În numele libertății de expresie garantate de Constituția României, voi condamna in scris actul dvs de prostituție.intelectuală.

Prof.univ.dr. Mircea Morariu”.

„L-am sunat să discutăm colegial”

Condamnarea rectorului de către profesorul Mircea Morariu survine unui comunicat pe care Constantin Bungău l-a emis săptămâna trecută în susţinerea omologului său sucevean, în care a precizat că „pot afirma că omul Valentin Popa are expertiză pentru funcţia propusă” deoarece a avut „oportunitatea de a colabora împreună”, ceea ce este un pleonasm.

Contactat de BIHOREANUL, Morariu nu a dorit să ofere detalii privind „investigaţiile detectiviste” pe care rectorul le-ar fi declanşat în legătură cu persoana sa, afirmând că prin exprimarea opiniilor sale cu privire la noul ministru al Educaţiei şi la susţinerea acordată de rectorul orădean doar şi-a „făcut datoria”. „Eu am spus ce gândesc, mi-am făcut datoria”, a spus profesorul Morariu.

Pe de altă parte, nici rectorul Bungău nu a fost mai darnic în detalii. „Nu am ce să răspund la astfel de lucruri”, a spus el, precizând că după ce a primit înştiinţarea de la Morariu prin e-mail, l-a sunat, ca să „discutăm colegial”, şi „i-am spus ce am avut de spus”.

Bungău a mai precizat că în opinia sa nu a „angajat politic” Universitatea şi, la fel ca săptămâna trecută, a îndemnat la răbdare. „Să aşteptăm acţiunile şi rezultatele domnului Valentin Popa. Poate că ministru Popa nu va fi ca rectorul Popa”, a spus rectorul Universităţii din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
elevule, ai grija cu exprimarea
Am fost prea subtil pt telectualul din tine, asa-i? Felul in care scrii iti denota IQ-ul. Cat despre de unde vin nu cred ac te priveste, nici unde merg. Citesti cuvinte mari ca sa iti rupi dezamagirea salariului minim pe econommie, esti un frustrat cu rate la telefon sau din categoria celor care returneaza telefoanele la emag dupa ce se lauda in grupul de rupti in coate. As zice sa iti vezi de treaba ta, sa lasi jignirile si clasificarile ca nu o sa ma tot repet pe aici, dar nu te poti ascunde dupa o tastaura. Iar daca esti unul din ala care imi arunca una cu Tor...stai linistit tata ca sunt servicii care te gasesc si acolo.
Postat 02 Februarie 2018, 17:22 de poiu
@poiu-le
"Tu de undi vii taica ?" Bre moldovene....suge o ceapa. Ca esti varza, la fel de penibil ca si ipochimenul caruia ii iei apararea. Cat despre prinderea "esentei" mesajului tau....esti prea redus ca sa ai un mesaj in elucubratia ta. PS Ifonu ?? Prostovane, vezi ca nu asa se scrie.
Postat 02 Februarie 2018, 09:04 de elev
@elev
Mai usor cu jignirile. Sa te legi de un typo e mai grav ca a fi pesedist. Tu de undi vii taica? Sau ifonu tau in rate face bine autocorrect in romana? Sau ii dictezi lui siri sa fii sigur 100%. Stii ca nu e ilegal sa te expuna cineva public, nu? Si ești constient ca dupa tastatura nu esti anonim, nu? Deci hai sa ne civilizam putin ca altfel Idiocracy devine realitate destul de repede. Lasa omul sa isi exprime parerile lui liber, de ce dai daca nu zice ca tine? Nici eu nu simpatizez defel partidul respectiv, dar nu dau in om! Sper ca prinzi esenta mesajului!
Postat 02 Februarie 2018, 01:15 de poiu
CONU' LEONIDA
Da, sunt IN psd-ist ( cum te " esprimi " tu! ) fără carnet ! Luași bac-ul?
Postat 01 Februarie 2018, 21:33 de TDS
@tds
Prostache.....te acceptam asa cum esti, o scursoare psd-ista ieftina, fara prea multa carte. In esenta esti "dixtractiv". PS Nu ai cum sa-mi explici, esti prea incult si agramat. Esti ACCEPAT doar de "telectualii" tai din partid, de al tau drag si mustacios Daddy.
Postat 01 Februarie 2018, 20:10 de elev
UN DUIOS URCA PE SCENĂ LA GALA UNITER! DA' DUIOS LA VEDERE!
Am mai sesizat ceva ! El semnează cu TOATE titlurile iar Rectorului i se adresează : " Domnule Constantin Bungău..." !
Postat 01 Februarie 2018, 18:47 de TDS
SE POATE ȘI ORAL
@elev: Îți voi răspunde după ce îmi vei explica ce înseamnă: " ... ești IN psd-ist incult " ?! Hmm ? Acestea sunt greșeli inevitabile ! Nu m-am legat de ele ! Dar îmi place că și Prof. univ. dr. Mircea Morariu va condamna in ( în !!!! ) scris actul....Bine că nu ORAL !
Postat 01 Februarie 2018, 18:21 de TDS
@tds
Prostache.....nu te intreb de pamblica ta psd-ista !! Te intreb de ACCEPAT. Acest cuvant din care DEX al mintii tale putine l-ai scos ?
Postat 01 Februarie 2018, 15:25 de elev
Avem si profesori de calitate, desi UO semneaza mizerii
Tot respectul pentru atitudine domnule profesor Morariu! Sunteti "copilul" din "Hainele cele noi ale imparatului": spuneti ceea ce vede toata lumea, dar inca ceilalti se incapataneaza sa admire cu slugarnicie frumusetea "blanitzei regelui" adica in acest caz a prostiei personajului. Am ajuns jos de tot la moralitate si mai asteptam momentul acela cand toata lumea va spune adevarul.
Postat 01 Februarie 2018, 09:40 de decalog
still know
nu la aia ma refeream ;)
Postat 01 Februarie 2018, 06:59 de omul_din_ombuds
EU NU AS FI FOLOSIT CUVÂNTUL
@elev, omul_din_ombuds: Am spus clar că nu sună bine! Dar e în DEX!
Postat 31 Ianuarie 2018, 20:38 de TDS
dea
@TDS esti grobian
Postat 31 Ianuarie 2018, 20:27 de omul_din_ombuds
@tds
Prostache.....ce este un regionalism accepat ? Ca vad ca te dai de ceasul mortii sa ne convingi ca esti in psd-ist incult. Relax, esti. Stim asta deja.
Postat 31 Ianuarie 2018, 19:10 de elev
CORECȚIE ! A DOUA!
..clopote...că-s două!
Postat 31 Ianuarie 2018, 19:06 de TDS
coloana
Obedienta, servilismul, linguseala, doar cateva din caracteristicile semidoctilor, incompetentilor, parvenitilor, snobilor. Si sunt multi, de parca se inmultesc pe cale artificiala! Pana sunt combatuti doar de unul ca profesorul Morariu, tara aceasta nu are nici o sansa.
Postat 31 Ianuarie 2018, 18:36 de iahim
DE CE TRAG FRANGHIILE, MIRCICĂ ? DE PAMBLICĂ, MONȘER!
D-le Morariu! Pe planetă există atâtea genuri de prostituție! Femei, bărbați, gay, lesbi! Nu cunosc competențele ministrului! Nu știu daca merita să fie ministru! Știu un singur lucru! " PAMBLICĂ " există în DEX! Ptiu, era să scriu SEX! A recunoscut și d-l Răzvan T. COLOJA! De sunat nu sună bine! Dar este un regionalism accepat! ...
Postat 31 Ianuarie 2018, 18:33 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON