URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2010, 09:00

Procurorul care a anchetat jaful secolului: "Au furat pământul!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nicolae Bonchiş, fostul procuror DIICOT care l-a trimis în judecată pe topograful Marin Sterian în cel mai mare dosar funciar al Oradiei, a apărut, miercuri seara, în emisiunea "Ediţia de seară" de la TVS, realizată de Octavian Haragoş, în care a vorbit pe marginea dosarului, apreciind că acesta va fi dus la bun sfârşit de instanţe, iar prejudiciul va fi recuperat.

"Eu am propus instanţei, prin rechizitoriu, citarea ca parte civilă a Primăriei, propunând şi anularea tututor contractelor în care vânzătorul nu era, de fapt, proprietar", a spus Bonchiş. Acest lucru, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, nu s-a produs însă, şi nici fosta administraţie condusă de Petru Filip - beneficiar al unui teren furat prin intermediul lui Sterian - nu a făcut diligenţe în acest sens.

Bonchiş a spus că, după soluţionarea laturii penale a dosarului, va veni rândul laturii civile, care poate duce la repararea prejudiciului adus atât oraşului, cât şi orădenilor care aveau dreptul să li se retrocedeze terenurile însuşite de VIP-uri, dar nu au mai primit nimic. "Potrivit Codului Civil, o vânzare este fictivă dacă e făcută la sub jumătatea preţului real. Aici, majoritatea terenurilor au fost tranzacţionate mult sub jumătatea preţului real", a exlicat procurorul pensionar.

haragos.jpgÎntrebat de Octavian Haragoş (foto) dacă e normal ca despăgubirea celor care nu au mai putut primi terenuri să se facă "tot pe bani publici", după ce oraşul a fost păgubit o dată, sustrăgându-i-se zestrea imobiliară, anchetatorul a replicat, ironic, că "statul postrevoluţionar e obişnuit să plătească pentru îmbuibarea altora".

Fost procuror comunist, Bonchiş a spus că înainte de 1989, pe lângă că "dacă ţineai un dosar 3 ani te dădeau afară", procurorii erau obligaţi să se preocupe şi de recuperarea prejudiciilor, îndeosebi ale celor făcute "avutului obştesc".

"Aici este vorba de un furt de pământ!", a exclamat procurorul, care s-a arătat "mirat" că doar unii s-au întâlnit cu asemenea chilipiruri funciare cum au fost pământurile tranzacţionate în favoarea şefilor din Primărie, Universitate sau Justiţie. "Lui tata, care a fost veteran şi a luptat 4 ani în război, şi la Est, şi la Vest, nu i-au dat nici cei 500 de metri pătraţi cuveniţi", a comentat fostul magistrat.

Bonchiş s-a arătat şi el mirat de faptul că procesul lui Marin Sterian trenează de ani de zile, aşa cum au trenat, de altfel, şi cercetările Parchetelor, până când dosarul să ajungă în mâinile sale. Fostul procuror a spus că el a soluţinat dosarul în două luni de zile, când acesta a fost declinat, datorită prejudiciului mare, către DIICOT, Parchetul Curţii de Apel fiind fericit să scape de el.

"Pun şi eu, ca cetăţean, întrebarea: după 5 ani, de ce nu poţi să soluţionezi doarul, că doar nu sunt atâţia martori, iar actele vorbesc de la sine?", a spus Bonchiş, punând tergiversările pe seama unei "lipse de solicitudine, de dorinţă de a face", dar şi pe "reticenţă, poate şi o teamă" a tinerilor magistraţi chemaţi să se pronunţe.

Întrebat dacă nu există riscul de prescipţie a faptelor incriminate în dosar, Nicolae Bonchiş a spus că riscul este doar unul "teoretic", nu unul real, fiindcă el crede că "există voinţă să se rezolve acest dosar".

După cum a dezvăluit BIHOREANUL în ultimele săptămâni, doarul Marin Sterian ascunde cea mai mare fraudă imobiliară produsă Oradiei, prin furtul a 30 de hectare de teren din Dealul Viilor şi vecinătatea şoselei de centură, prin falsificarea documentelor de proprietate, apoi vânzarea şi revânzarea lor fictivă, prin intermediari, până când au ajuns în posesia a zeci de VIP-uri locale, între care se remarcă familiile Filip şi Maghiar, Tomulescu, Luncan şi mulţi alţii.

Reciteşte seria de trei articole privind "Jaful secolului aici": Prin el au furat Oradea!, Filip şi Maghiar în mafia terenurilor, Bolojan către baronii care au furat oraşul: Pământul înapoi!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
bonchis
sifoneaza deoarece nu s-a ales cu nimic pe deal. apropo, cate case are dl bonchis? cate a primit de la primarie? cine a angajat-o la univ pe sotie? unchiul maghiar. in locul lui bonchis taceam...
Postat 19 Martie 2010, 20:32 de titel
cadre din PMO
Ce sa mai dvorbim de Florica Costrutiu , doamna lucra in cadrul Primaria Oradea, cauta terenuri .... le vindea .....poate auzim si de ea si de Hanas....
Postat 18 Martie 2010, 18:19 de florica
GARGARA
De ce a tacut pana acum marele procuror comunist? Toti fac gargara pe la televizor cand totul e fumat si pierdut! La fel face in emisiune la Haragos un avocat cu basca. imi scapa numele acum. Astept momentul cand Octavian Haragos va face o emisiune pe marginea terenurilor furate de episcopia greco-catolica si de care a scris Bihoreanul in urma cu 2 ani! Pana atunci sa ia si haragos o pauza , ca ne-am saturat de pupincuristi gen florin Ardelean! ii cam calca pe urme micutul pescar...
Postat 18 Martie 2010, 11:06 de lorena nadim
Catre magistrati
anchetati numai gainariile, cand sa treceti la fapte mari sunte-ti toti usurati pe voi, morcoviti , corupti , si cu remuscarile favorurilor care vi sau facut cand erau ei la conducere, acuma vii rusine sa ii anchetati doara vii sunt prieteni . in ce tara traim, daca ar fi si in alte tari tot asa unde am fi cu toti ?
Postat 18 Martie 2010, 09:53 de Oradean
vets
Apropo de veterani. In Oradea exista destule personaje care "intamplator" si-au facut rost de teren pe smecheria cu veteranii. Cine-i curiosus.........
Postat 18 Martie 2010, 09:29 de kaboom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON