URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2019, 14:38

Aproape scăpaţi: Procesul disciplinar al procurorilor Cristian Ardelean şi Ciprian Man a fost suspendat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Superior al Magistraturii a suspendat judecarea acţiunii disciplinare care îi vizează pe foştii procurori ai DNA Oradea Ciprian Man şi Cristian Ardelean.  

"Suspendă judecata cauzei privind acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară până la soluţionarea în mod definitiv a cauzei ce formează obiectul dosarului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie", se menţionează în ordinea de zi soluţionată a şedinţei Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din 11 decembrie, publicată joi pe site-ul CSM.

Decizia poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al ÎCCJ. Ea ar putea duce la prescrierea acţiunii în condiţiile în care, potrivit purtătorului de cuvânt al CSM, Daniela Stăncioi, potrivit Legii 317/2004 a Consiliului Superior al Magistraturii, acţiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de 30 de zile de la finalizarea cercetării disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data la care fapta a fost săvârşită, care, în acest caz, este 18 ianuarie 2018, dată la care a avut loc celebra discuţie înregistrată în sediul DNA Oradea, care a stat la baza declanşării acţiunii disciplinare.

Procurorul Cristian Ardelean a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, că s-a opus suspendării procesului disciplinar. "Eu am vrut să mă judec, nu am nimic de ascuns"; a spus procurorul. Potrivit aceleiaşi surse, însă, termenul de 2 ani prevăzut de Legea CSM se întrerupe în momentul în care acţiunea disciplinară a ajuns în judecata CSM. 

Înregistrare în DNA

După cum se ştie, Cristian Ardelean a fost revocat din funcţia de procuror DNA la finalul lunii ianuarie a.c., alături de fostul şef al structurii teritoriale Oradea, Ciprian Man, în urma unor hotărâri luate de Secţia de procurori a CSM prin care celor doi li s-au imputat părerile exprimate într-o înregistrare din sediul DNA Oradea difuzată în spaţiul public de avocatul Răzvan Doseanu, în care vorbeau despre judecători favorabili şi nefavorabili şi despre "liniştirea" celor din urmă.

CSM a apreciat că menţinerea lor în această structură ar aduce nu doar prejudicii de imagine, ci şi "o percepţie eronată în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie", aceeaşi înregistrare făcând şi obiectul unui dosar deschis de Secţia de anchetă a magistraţilor din Parchetul General.

Ulterior, în luna iulie, Inspecţia Judiciară i-a trimis pe cei doi procurori în judecată disciplinară, reproşându-le "manifestări ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu", pe marginea aceloraşi discuţii din sediul DNA Oradea.

"S-a reţinut că, în timpul şedinţei de analiză, desfăşurată într-un spaţiu accesibil mai multor persoane, procurorii cercetaţi au făcut o serie de afirmaţii, în prezenţa altor colegi, prin care au fost încălcate standardele de conduită impuse magistraţilor. Totodată, limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea este de natură a contraria şi indigna opinia publică, fiind vizibilă implicarea acestora în desfăşurarea unor activităţi care prin natura lor pot crea îndoieli cu privire la seriozitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea procurorilor", se arată în informarea Inspecţiei.

Şantaj, abuz, favorizarea făptuitorului

Cei doi procurori sunt cercetaţi într-un dosar aflat în ancheta Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, alături de un alt fost procuror al DNA Oradea, Adrian Muntean, acum şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Marghita, respectiv judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor. 

În respectiva cauză, procurorii DNA Oradea au fost puşi sub urmărire penală şi acuzaţi că le-ar fi făcut dosare de corupţie unor judecători de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, pe motiv că aceştia nu pronunţau sentinţe de condamnare pe placul procurorilor anticorupţie. Pentru a pune presiune pe magistraţi, procurorii ar fi ţinut în nelucrare mai multe dosare ale acestora şi ar fi recurs la diferite tertipuri abuzive.

Procurorii Man, Ardelean şi Muntean sunt acuzaţi de mai multe infracţiuni, printre care şantaj, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă, divulgare de informaţii nepublice, iar judecătoarea Crina Muntean, fostă preşedintă şi vicepreşedintă a Tribunalului, de favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă şi instigare la abuz în serviciu, pentru relaţia de "colaborare" pe care ar fi avut-o cu procurorii anticorupţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON