URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2012, 16:40

Pro Democraţia acuză nereguli în desemnarea membrilor Consiliilor de Administraţie ale societăţilor municipalităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concurs controversat pentru ocuparea celor 31 de locuri din Consiliile de Administraţie ale celor cinci societăţi orădene care au municipalitatea ca unic acţionar: Administraţia Domeniului Public, Electrocentrale, Compania de Apă Oradea, OTL şi Euro Business Parc.

Adrian Şimon, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea i-a acuzat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, pe organizatorii concursului, de nereguli în procedura de selecţie a candidaţilor. "Am fost la firma de recrutare să întreb de ce documente am nevoie pentru a mă înscrie la concurs, şi mi s-a spus de documente să aduc, apoi m-am întors cu documentele cerute. "E bine?", am întrebat. "E bine!", mi s-a spus. Iar după aceea am aflat că am fost descalificat pentru că nu am anexat la dosar şi o scrisoare de intenţie", a afirmat Adrian Şimon.

Reprezentantul ADP Oradea a declarat că vina aparţine organizatorilor concursului. "Eu aşa ştiu că dacă îţi depui nişte acte şi primeşti pentru ele o ţidulă înseamnă că dosarul a fost complet. Dar chiar şi aşa, dacă ar fi văzut că este incomplet, puteau să îmi spună şi puteam scrie scrisoarea de intenţie acolo pe loc, fără nicio problemă", a spus Şimon.

De altfel, din cei 67 de candidaţi, 9 au şi fost respinşi pe motiv că aveau dosarele incomplete. "Nu ştiu câţi din aceştia au fost scoşi din concurs pentru lipsa scrisorii de intenţie, dar nu pot să nu mă întreb de ce unii au ştiut de necesitatea acestui act, iar alţii nu", a mai spus Şimon.

Adrian Şimon a susţinut, de asemenea, că în ceea ce îl priveşte a luat la cunoştinţă de documentaţia necesară pentru participarea la concurs direct de la reprezentanţii firmei RoMarketing, pentru că nu a avut acces la anunţul concursului. "Am înţeles ulterior că anunţul s-a publicat în Ziarul Financiar şi în cotidianul Bursa. Am întreabat la trei-patru chioşcuri din oraş şi nu mai primesc Bursa de doi ani. Când m-am uitat pe site-ul regiilor, anunţurile nu erau acolo, au apărut ulterior", a zis Şimon.

Reprezentantul APD Oradea spune că lipsa de comunicare a municipalităţii a făcut ca numărul de candidaţi înscrişi pentru un loc în Consiliile de Administraţie să fie disproporţionat de mic în raport cu importanţa funcţiei. "La un proces de selecţie care ar trebui să aibă candidaţi ca la Facultatea de Medicină în anii '90 nu sunt nici măcar doi concurenţi pe un loc. Dacă ar fi vrut concurenţă, Primăria ar fi trebuit să organizeze o conferinţă de presă sau măcar să trimită un comunicat: "Oameni buni, haideţi şi depuneţi-vă candidaturile, pentru că îi vrem pe cei mai competenţi", a zis şeful ADP Oradea.

Adrian Şimon a spus că lipsa de transparenţă a procesului de selecţie a membrilor în Consiliile de Administraţie ale societăţilor Primăriei are ca scop înlăturarea reprezentanţilor societăţii civile şi menţinerea reprezentanţilor partidelor în structurile de conducere. "Aici e miza: Consiliile de Administraţie sunt interfaţa între societatea civilă, profesionişti şi sfera politicului. Nu ne dau voie să intrăm aici apolitici pentru am putea să le facem probleme. Dacă din şapte membri ai unui Consiliu de Administraţie patru ar fi fost profesionişti sau pur şi simplu apolitici, ar fi putut schimba tot managementul societăţii. Ar fi putut să spună, de exemplu, să nu se scumpească gigacaloria pentru că oamenii nu îşi pot permite să plătească!", a spus Şimon.

Ca urmare a neregulilor constatate în organizarea procedurii de selecţie a candidaţilor, APD Oradea a anunţat că ia în calcul varianta contestării rezultatelor. "Am avut o discuţie la nivelul organizaţiei şi am ajuns la concluzia că s-ar putea să contestăm rezultatul concursului. Cred că ar fi cazul ca în această speţă să mergem până la capăt, chiar dacă nu ne place", a declarat Şimon.

Adrian Şimon a mai spus că, după toate probabilităţile, organizaţia va contesta procedura de selecţie, după care va deschide un proces în justiţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
of of mai mai
De la un reprezentant Pro Democratia am mai multe pretentii: daca ti se cere sa depui plic inchis, nu e obligat nimeni sa-i verifice continutul la inregistrare (in paranteza fie spus, cuvantul tidula nu se foloseste la o conferinta de presa pentru ca el nu exista de fapt in limba romana). Daca aflai de scrisoarea de intentie, o faceai acolo pe loc ?! Halal candidatura era si aceea, scrisa pe genunchi. Inca ceva, anunturile erau pe siteurile institutiilor, ba am gasit acolo chiar si un scan al anuntului din Bursa, asta cu mult inainte de expirarea termenului de depunere. Bursa nu se vinde la chioscuri pentru ca nu e nici Crisana, nici CanCan, e o publicatie de nisa care nu se citeste in drum spre piata. Probabil se cautau in principal oameni cu experienta in afaceri, de aceea s-a publicat in acele ziare. Consiliul de Administratie al unei firme, chiar detinute de o institurie publica, nu este " interfaţa între societatea civilă, profesionişti şi sfera politicului". Citeste legea societatilor comerciale si vei intelege de acolo ce rol are un consiliu de administratie. Remarca referitoare la pretul gigacaloriei, o voi pune in registrul "are intentii bune dar nu stie ce vorbeste".
Postat 17 Octombrie 2012, 09:31 de Cristi
transparenta totala
PT MIND: nu ma intereseaza pd ,pnl,psd ,udmr sau oricare altceva, dar adevarul trebuie spus pe nume, iar daca te faci ca nu il vezi, o fi ca si tu esti catelusul cuiva
Postat 16 Octombrie 2012, 17:43 de transparent
transparenta totala
pai transparenta mai totala decit asta nici nu exista si anume, functiile acestea au fost pregatite pentru anumite persoane, ce transparenta mai mare doreste acest tanar?parca nu ar trai in Romania - aici nimic nu e pe gratis si daca vrei o functie in admin locala, trebuie sa ti-o castigi (adica sa fii catelusul unuia si altuia etc.) - SUCCES GARANTAT
Postat 16 Octombrie 2012, 17:41 de transparent
postacii pd precum cancerul
@. bah punct, esti un mare bou! inca nu te-ai saturat de tine?
Postat 16 Octombrie 2012, 08:49 de mind
@Un Candidat
Tovarashe sau coleg cu Jiji care este, daca tu ai citit asta pe peretele de la sediul partidului la rubrica "Pt membrii ce doresc sa mearga ca umplutura, dar primesc un banutz" e okey ca ai fost informat, probabil ti s-au si completat formularele pana la semnatura, Daca vrei, azi se posteaza orice stire unde scrie 3 ianuarie sau 29 februarie 2012 daca asa iti este doru`La aia te-ai gandit ca inpre final s-a postat anuntul , dupa 20 sept, asa de kinky ?!
Postat 16 Octombrie 2012, 08:39 de Basic Info
Te-ai trazit tarziu, baiete !
De cand e gibonul primar nu a fost nimeni, nici portar si nici femeie de serviciu angajat ,,pe bune'' ! Eu iti dau doi directori angajati de un an, doi, oricum vrei, numai prin concurs, nu : ghitea mircea, fost prefect, fost sef la mediu, fost....., acum director la directia tehnica si inginera lipovan, fosta la inspectoratul in c-tii, directoare la institutia arhitectului sef !!!!!!!!!! N-a facut o zi de arhitectura, dar semneaza !
Postat 16 Octombrie 2012, 04:32 de .
replica la articol
ADEVAR si DREPTATE are in afirmatii Pro Democratia si Adrian Simon si ar trebui analizate faptele si expuse niste exemple pentru exemplificare .De exemplu in lesgislatura trecuta a primarului PNL ilie Bolojan si al consiliului Local au fost xemplificvate niste fapte de distrugere in mod voi ale unor imobile ale primariei si municipal;itatiti pentru a se conmfisca terenul valoros imobiliar de sub acele cladiri ,fostul consilier PSD Ovidiu Muresan actual viceprimar asemnalat acele fapteilegale penale primarului Ilie Bolojan si presei locale ...faptele au fost trecute sub tacere mormantala primartul a rtamas primar,consilierul PSD a ajuns vice primar si ... toti oradenii din Oradea sa traiasca si sa plateasca impozite cit de multe ca sa le asigure la acestia salarii megalomane !:))=))1 singur vot PSD CONTRA in consiliul local oradean trecut nu lasa majorarea gigacaloriei cu 30% ,dar senatorul PSD Ioan Mang nu avrut ca sa-si strice `prietenia` si relatiile USL cu primarul Ilie Bolojan,si s-o dus dreacu toata social democratia pentru p[oporul bihorean oradean!:))=)) social democratie bihoreana ..HAI SICTIR sanchi dfa-o dreac ului ?!:)) Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 15 Octombrie 2012, 21:30 de Romanul Simplu
Neinformat.
baiate Adriane esti neinformat si foarte frustrat ca nu ai fost selectat.. cred ca nici nu ai citit bine anuntul de selectie!! spre exemplu la OTL a fost publicat in 3 septembrie pe site.ul lor si unde scria negru pe alb ce acte ai nevoi; deci aveai timp pana in 27 septembrie sa te pregatesti. din anunt mai spune ca dosarul trebuia depus inchis!! nu inchis in fata lor!!! ce sa.ti mai spun ca faci o afirmatie de genul \"...să nu se scumpească gigacaloria pentru că oamenii nu îşi pot permite să plătească!...\" si daca pretinzi ca stii legea OUG 109/2011 nici cu 7 oamenii apolitici nu poti sa faci treaba deoarece tot Adunarea actionariilor decid.
Postat 15 Octombrie 2012, 21:11 de Un candidat
bravo
Bravo, Pro Democratia. Felicitari. Daca totusi reusiti sa patrundeti la concurs, cereti sa fie televizat. Asa, sa vada poporul....
Postat 15 Octombrie 2012, 20:53 de oradean
Nereguli din partea Primarului Putin de Oradea.
Cu-n asemenea Primar, care numai să Fure știe, nu avem la ce să ne așteptăm. El mai trebuiește să Fure din Bugetul loca, dar și al Regiilor subordonate Primăriei, pentru a-și mai Cumpăra câte ceva.
Postat 15 Octombrie 2012, 20:36 de Popa Cristi
Tarzan e un mincinos !?!
Bravo Bolojan ! Bravo Tarzan ! Ai comis-o, aşa cum era de aşteptat. Ai dat cu băţul în baltă ca un infractor de rând ... taman ca un derbedeu ce eşti de fapt. Bravo RoMarketing ! Te-ai dat cu ignoranţa şi ai vândut până şi ultima picătură de decenţă a locuitorilor orădeni. Aceeaşi Măre cu aceeaşi Pălărie. Iar voi cei de ProDemocraţia ar trebui să mergeţi mai departe cu demersul, ca să şi demonstraţi că existaţi, nu numai să supravieţuiţi sub mantaua lui Pârvulescu. Ruşine mare Tarzan !?!
Postat 15 Octombrie 2012, 19:42 de MăriePri
cam penibil anonimul asta...plangacios
toti stim ca politicul e cancerul societatii dar asta e nu ne plangem ca nu ne accepta in CA-uri, totusi cum e aia cu "Ar fi putut să spună, de exemplu, să nu se scumpească gigacaloria pentru că oamenii nu îşi pot permite să plătească!", asta nu e populism ala OTV? crezi ca prin a spune se reduce pretul gigacaloriei? de cost de productie ai auzit ? si pentru cultura ta costuld e productie poate s anu includa cheltuielile de administratie ( politice )...
Postat 15 Octombrie 2012, 17:51 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON