URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2019, 20:44

Primul cabinet europarlamentar deschis în Bihor după alegeri, inaugurat cu o pană electrică rezolvată chiar de titular – un fost ministru (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale din guvernul tehnocrat, Dragoş Pîslaru, şi-a inaugurat vineri seară primul cabinet europarlamentar deschis în Bihor după alegerile europene din luna mai.

Cu această ocazie, deşi de formaţie este economist, demnitarul a avut ocazia să-şi exerseze abilităţile de electrician, depanând un scurt-circuit ce lăsase în beznă chiar sala în care urma să discute cu jurnaliştii prezenţi la eveniment, având de-a dreapta sa pe preşedintele PLUS Bihor, Ioana Mihăilă, şi pe cel al USR Oradea, Marius Şovarschi.

În expunerea de motive cu care şi-a argumentat decizia de a pune un birou la dispoziţia bihorenilor, Pîslaru a arătat că se simţea dator faţă de aceştia, după ce la alegerile europene alianţa cu USR, din care face partidul său, PLUS, a primit în judeţ aproximativ 30.000 voturi.

Un birou deschis

Eurodeputatul a afirmat că oficiul pe care l-a deschis, aflat în sediul PLUS din strada Roman Ciorogariu nr. 15 (vizavi de sediul Poştei), se adresează "oamenilor care au probleme" de tot felul, celor care au propuneri de făcut pentru elaborarea de politici europene în orice domeniu, precum şi celor care, pur şi simplu, sunt "curioşi să vadă ce se întâmplă în Europa".

"Va exista un program de permanenţă, într-o primă fază cu voluntari. Pe lângă activitatea clasică, de birou de audienţe, va găzdui şi dezbateri ale tinerilor şi va oferi consultare. Această activitate este menită să încurajeze dinamica vieţii de reprezentare politică. Noi, USR şi PLUS, avem o ambiţie puternică de a lucra din ce în ce mai mult cu oamenii", a spus Dragoş Pîslaru.

El a subliniat, elegant, că biroul "nu este doar al lui Dragoş Pîslaru, ci şi al lui Vlad Botoş, al lui Dacian Cioloş, Clotilde Armand", sugerând că el va fi deservit şi de colegi din USR.

Un continent în schimbare

Pe de altă parte, eurodeputatul a arătat că Europa este într-o perioadă de schimbări majore, începând de la Brexit, care va influenţa bugetul Uniunii Europene şi politicile economice ale blocului comunitar, până la adoptarea politicilor Green Deal, care au ca scop dezvoltarea durabilă a comunităţilor concomitent cu reducerea poluării şi economisirea resurselor finite.

"Ceea ce discutăm la Bruxelles este foarte important pentru viaţa fiecăruia dintre noi, nu este politică externă, cum pare, ci politică internă", a spus Dragoş Pîslaru, arătând totodată că o altă tendinţă a politicilor europene este să acorde mai multă importanţă dezvoltării comunităţilor locale, fără intermediul puterilor centrale, în cazul României al Guvernului de la Bucureşti. "Asta nu înseamnă că trebuie să discutăm despre o ruptură local – central, ci de a potenţa dezvoltarea la nivelul comunităţilor", a spus eurodeputatul, membru în comisile de afaceri sociale, economică şi pentru energie ale Parlamentului European.

Înnoirea Europei

Dragoş Pîslaru va participa sâmbătă şi la inaugurarea sediului PLUS Beiuş (ora 12.30), iar de la ora 17.00 va fi prezent la evenimentul "Renew our Generation", astfel denumit după grupul politic "inventat" de preşedintele Franţei, Emanuel Macron, şi de fostul premier român Dacian Cioloş, Renew Europe, devenit al treilea ca importanţă în Parlamentul European, după cele ale Popularilor Europeni şi, respectiv, Social-Democraţilor.

"Renew our Generation" va fi, de fapt, primul eveniment Renew Europe din Oradea şi va avea loc în sala Varadinum a Hotelului Double Tree by Hilton. Concret, şase speakeri din diverse domenii – de exemplu un om de afaceri şi inventator, un sociolog, o tânără trecută prin experienţa unui tratament oncologic – vor vorbi tinerilor din PLUS şi altor bihoreni interesaţi despre experienţele lor de viaţă şi profesionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Faceti voi prima data ce a-ti promis
"Va exista un program de permanenţă, într-o primă fază cu voluntari. Pe lângă activitatea clasică, de birou de audienţe, va găzdui şi dezbateri ale tinerilor şi va oferi consultare. Această activitate este menită să încurajeze dinamica vieţii de reprezentare politică. Noi, USR şi PLUS, avem o ambiţie puternică de a lucra din ce în ce mai mult cu oamenii", a spus Dragoş Pîslaru. Blablauri PSD - iste cu mare tenta comunista. TAIATI PENSIILE SPECIALE PRIMA DATA (cum a-ti promis)APOI FACETI-VA ALTE AMBITII. Europa se inoieste ea si fara voi, Romania ramane mereu in urma si este batjocorita de toti.
Postat 15 Decembrie 2019, 07:14 de scarbit
Pt dl europarlamentar
Odată la trei luni raman in până de curent(uit ca facturile sunt mari si trebuie platite) ...oare dl europarlamentar mi ar putea face un bransamet de curent din ala șmecher fără bani si sa nu se mai ia curentul?...ca am vazut ca se pricepe la curent ... nu d alta da sa lase pe alții care se pricep la politica sa o faca si el sa faca ce stie mai bine:))...curentul ,in cazul dansului
Postat 14 Decembrie 2019, 21:49 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON