URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2019, 13:38

Primarul Ilie Bolojan ar desfiinţa Consiliile Judeţene şi ar alipi oraşelor comunele limitrofe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Actualul mod de organizare administrativă a României, cu împărţirea pe judeţe, este depăşit şi îngreunează atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea ţării.

"CJ-urile sunt ineficiente"

Primarul Ilie Bolojan, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, a declarat pentru Hotnews.ro că principalele probleme ridicate de actualul sistem de organizare sunt birocraţia excesivă, aparatul administrativ supradimensionat şi lipsa de coordonare.

În acest context, edilul a propus măsuri radicale. "Consiliile Judeţene s-au dovedit nişte structuri administrative ineficiente, care au avut un caracter pronunţat politic şi care nu au făcut decât să-i ţină în lesă pe primarii de comune prin alocările politice preferenţiale", a spus Bolojan.

Primarul de Oradea a afirmat că, în afara Consiliului Judeţean Cluj, care a investit în parcurile industriale şi dezvoltarea aeroportului aceste instituţii au generat doar "baroni locali" şi prea puţine exemple de bune practică.

Drept urmare, Ilie Bolojan a spus că ar fi de preferat desfiinţarea consiliilor judeţene: "O formulă de regionalizare, care să nu menţină consiliile judeţene, pe mai multe zone de dezvoltare, care să răspundă unor realităţi istorice sau chestiuni culturale locale ar fi de preferat".

În unire stă puterea...

Ilie Bolojan a mai afirmat că una dintre marile probleme o constituie înfiinţarea după căderea comunismului a unui număr mare de comune.

Multe dintre aceste structuri administrative nu au venituri proprii din taxe şi impozite nici măcar pentru susţinerea aparatului birocratic ori a serviciilor publice, fapt pentru care sunt finanţate de la bugetul central consumând ineficient resurse financiare.

"O coagulare a comunelor din zonele metropolitane în jurul oraşelor, astfel încât aceste primării care au graniţe cu localităţile mari, să devină primării de sector, este soluţia. S-ar face planuri de dezvoltare integrată şi aceste zone ar deveni funcţionale", a spus edilul.

Bolojan a explicat că în acest fel deciziile cu privire la unele investiţii care traversează administrativul mai multor localităţi s-ar lua mult mai repede.

"Dacă trebuie să faci un drum, de exemplu, care traversează mai multe comune, şi poate ai nevoie de exproprieri, trebuie să convingi fiecare Consiliu să voteze cu două treimi anumite hotărâri şi pot fi calcule locale cu miză mică care nu permit acest lucru", a explicat primarul.

...prin referendum nu se poate

De altfel, Ilie Bolojan a încercat să alipească în anul 2015 comuna Sânmartin la Oradea, dar referendumul privind unificarea celor două localităţi a fost invalidat pentru că în municipiu nu s-a atins pragul minim de 30% dintre alegătorii cu drept de vot prezenţi la urne.

Prezenţa la referendum a fost sabotată de PSD, speriat că primarul liberal va puncta electoral, şi UDMR, care s-a temut că prin alipirea la oraş a unei comune "româneşti" va diminua procentul etnicilor maghiari.

În acest context, edilul a ridicat problema unificării localităţilor pe cale administrativă având în vedere faptul că decidenţii politici vor fi tot timpul tentaţi să saboteze referendumul privind unificarea fiind conştienţi că îşi vor pierde privilegiile.

Decizii mai rapide!

Primarul de Oradea a mai afirmat că, în plus, mai este necesară o mai mare descentralizare.

"Formula asta de stat centralizat, în care vin după avize în permanenţă, nu există un mecanism care să regleze colaborarea dintre centru şi local fluent, face ca adoptarea de decizii să fie destul de greoaie", a spus edilul.

Bolojan a afirmat că "are limitele lui" şi a îngreunat procesul de dezvoltare a ţării.

"Dacă este condus de nişte oameni competenţi, foarte buni administratori, pot genera o dezvoltare de tip piramidal. Dar cum în general am avut administratori la nivel central care au lăsat de dorit, efectul este rămânerea în urmă a României faţă de alte ţări care au plecat din aceeaşi poziţie cu noi acum 30 de ani", a mai spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
care doua treimi..?
dom'primar, ,,doua treimi'' s-a cam eliminat din Codul Administrativ, in timpul guvernarii PSD, cu sau fara complicitatea PNL. Cand PSD a votat chestia asta, PNL a sarit in sus cu gargara de rigoare, ramane de vazut cat de repede o veti reintroduce avand in vedere ca sunteti si veti cam ramane la butoane... PT. ADIMINISTRATORII SITE-ULUI: Daca acest mesaj, inca o data, nu apare, de data asta, facem ce trebuie..MS.
Postat 27 Decembrie 2019, 22:12 de pentruvoi
Cele bune sa se-adune cele rele sa se spele
Am citit articolul pe viteza,nici nu stiu prea bine ce e ala consiliu judetean si cu ce se ocupa ei(magistrale de gaze,drumuri,autostrazi?) dar ideea interesanta este ca descentralizarea sa se recentralizeze sub forma unei piramide in virful careia sa fie chiar pixul singurului om competent din tot judetul.
Postat 27 Decembrie 2019, 17:41 de excalibur
Ideea pe regiuni, zone metropolitane și sectoare ...
... a fost prezentată în 2006 sau 2007 la întrunirea AMR organizată la Oradea, pe vremea când BIG era purtătorul de geantă al lui Tăriceanu !?! A fost apreciată atunci de participanți, cu excepția grupului secretarului de stat Dobre, de la PNL, care a zis că-i o prostie fără margini să vrei reorganizare de acest gen !?! Așa că, primarul iar vine cu idei orădene pe care le-a citit în arhivele AMR ... însușindu-și fără rușine materialele administrației locale care a gândit viitorul orașului înainte de fatidicul an al alegerilor locale din 2008 !?!
Postat 27 Decembrie 2019, 17:25 de CrisDumi
Hai sa stam oleaca stramb si sa ne uitam drept la astfel de propuneri.
In cei aproape 12 ani de cand stiu ca primarul acesta a vorbit si altii au ridicat mana aprobator, nu am auzit un lucru inteligent care sa vina de la el. Nimic in afara de tot felul de traznai, unele mai AVE decat altele, iar ce era logic a poposit din putul gandirii altora, mai vechi in administratie ca el si mai putin hulpavi.
Postat 27 Decembrie 2019, 17:15 de WinDoss
Consiliile județene sunt cele mai nocive forme de organizare administrativă, polarizând impostura, incompetența și risipa banului public !?!
Problema rămâne în cei care, precum amatorul Bolojan, vorbește de DESCENTRALIZARE, dorind însă în mod real CENTRALIZAREA pe criterii urbane !?! Total greșit, pentru că o descentralizare autentică, exceptând conglomeratele urbane existente deja, sau formate în mod natural, se poate vedea "la lucru" în toate țările dezvoltate ale lumii !?! Unitatea cea mai eficientă este "comuna" cu un număr de la 5.000 la 10.000 de locuitori ... lucru deja demonstrat oriunde pe planetă, unde criteriul de bază este calitatea vieții oamenilor !?! Așadar, desființarea județelor ca unități administrative și unificarea comunelor care nu au numărul minim de locuitori, ținând cont de specificul local, este soluția deja demonstrată și bine ancorată în peisajul eficienței economice și coeziunii sociale ... iar Oradea să rămână ceea ce este, o aglomerare de imobile 1trase la linie atât pe orizontală cât și pe verticală !?!
Postat 27 Decembrie 2019, 16:53 de CrisDumi
Model de bune practici
Oradea,cartier grigorescu.Ti-ai ridicat o casa pe pamint.Desigur ai vrut si o filigorie,o pergola,o magazie unde sa-ti tii boarfele.Bad idea.Inspectorul pmo e vigilent.Se inalta pe virfuri,peste gard,ca sa poata face constatarea ilegalitatii.2000 lei amenda pe loc plus mars la ghiseele noastre sa intri in legalitate.Acolo te asteptam cu 10lei/hirtie.O-ho,ho nu ai autorizatie nici pentru gard.Sorry,alt PV.Gurile rele zic ca se folosesc si drone in acest pescuit sportiv.The world is not enough, zise James Bond,pregatindu-se sa execute pe toti proprietarii de case care au calorifere,chiuvete,becuri,NEDECLARATE.
Postat 27 Decembrie 2019, 14:18 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON