URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2013, 16:48

Primarul din Sânmartin pregăteşte referendum anti-sonde, prefectul Claudiu Pop asigură că nu se va fora în Felix

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Guvernul a aprobat demararea exploatărilor petroliere în perimetrul EX-3 Băile Felix, comuna Sânmartin se pregăteşte de referendum. Primarul Lucian Popuş vrea ca localnicii să decidă dacă în comună se pot face exploatări petroliere.

"La începutul lunii ianuarie va fi un referendum. Vom întreba oamenii dacă sunt de acord cu aprobarea acordului petroliere avizat prin Hotărârea de Guvern", a declarat edilul, marţi, pentru BIHOREANUL. Popuş a precizat că doreşte, astfel, interzicerea oricărui tip de exploatare petroliere pe raza comunei.

Totodată, edilul susţine că este dezamăgit că pe HG se regăseşte şi semnătura ministrului bihorean Lucia Varga.

De cealaltă parte, prefectul Claudiu Pop susţine că localnicii din Sânmartin nu au niciun motiv de îngrijorare. În urma unei discuţii cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, Pop susţine că a primit asigurări că la Băile Felix nu vor fi căutate gaze de şist.

"Fac un apel la calm, întrucât conform discuţiei cu preşedintele ANRM, acordul este pentru hidrocarburi convenţionale, nu pentru gaze de şist. Adică pentru activităţi care în Bihor, la Suplacu de Barcău, se fac de zeci de ani", a declarat Claudiu Pop.

Mai mult, prefectul spune că potenţialul turistic al Băilor Felix nu este deloc în pericol. "Denumirea perimetrului este nefericit aleasă, căci el se întinde de fapt pe o suprafaţă de 1.066 kilometri pătraţi. Dar nimeni nu va veni să pună sondă între ştrandurile ori pensiunile din Felix", a mai spus prefectul.

De altfel, potrivit lui Popuş, perimetrul se întinde pe raza a 20 de unităţi administrativ teritoriale, printre care Sânmartin, Oradea, Sântandrei, Oşorhei, Nojorid, Cefa, Drăgeşti, Ineu ori Ţeţchea.

Hotărârea de Guvern care aprobă acordul petrolier pentru activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-3 Băile Felix i-a speriat pe bihoreni. Temători că sondele vor scoate gazele de şist din subsolurile Băilor Felix, bihorenii se îndeamnă reciproc, pe site-urile de socializare şi pe forumurile presei locale, să protesteze în stradă.

Suspiciunile oamenilor că NIS Petrol, compania care a primit acordul petrolier, va căuta gaze de şist în Băile Felix sunt întemeiate pe faptul că anexa care descrie acordul este secretă, iar despre zonă se vorbeşte de mult că ar avea un potenţial în gaze de şist.

Citeşte pe această temă şi articolul "Liber la foraje! Guvernul a aprobat demararea exploatărilor petroliere în perimetrul Băile Felix"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
STOP FORARII IN BAILE FELIX
STOP EXPLOATARII PETROLIERE IN BAILE FELIX SI A GAZELOR DE SIST.
Postat 11 Decembrie 2013, 10:08 de VLAICU TEOFIL
STOP
Pai daca se exploteaza in Felix adio turisti , proprietarii de pensiuni de ce nu ies in strada, au facut investitii in zona pentru turisti si acuma pierd totul. Lasand la o parte politica locala PNL, PSD UDMR etc. aici este vorba de economia locala unde se mai castiga ceva banuti daca si asta se distruge din ce mai scoate Bihorul bani?
Postat 28 Noiembrie 2013, 09:43 de puskas m
STOP Exploatarii
Pai se duce pe rapa turismul local daca se exploateaza in Felix, dar proprietarii de pensiuni ce fac de ce nu ies in strada ca o sa piarda clientii si au facut investitii.
Postat 28 Noiembrie 2013, 09:36 de puskas m
doc este un cretin
DOC sint sigur ca iesti un cretin si un mincinos fara limita bun simtului minim.Primarul din Sinmartin nu a luat mai spaga si nu cred ca sar murdarii demnitatea cu asa cevannu toti sint escroci ca tine,stiu cine iesti,uitete ce ai facut tu si te poti spinzurA DACA AI UN PIC DE RUSINE.
Postat 28 Noiembrie 2013, 03:33 de petru
DA !
Cei care veti apara tara de pradatori (bineinteles, includem aici si separatismul, iredentismul unguresc) o sa primiti voturi. Ceilalti nici sa nu va ganditi !
Postat 27 Noiembrie 2013, 18:15 de @Voturi
pt doc
bai doc, lasa-ne naibii cu astea, acici e vorba de a salva o statiune, nu de a face politica de doi lei. Ne-am saturat de voi, uselisti nenorociti. Mai ai curaj sa vorbesti dupa ce face guvernul vostru? Sau esti pus de la partid sa ne dezbini. Afla ca nu o sa iti mai mearga, treaba. Pana una alta, Popus, cu bune si cu rele, a fost singurul din judet care a luat atitudine si a avut curajul sa spuna raspicat ca nu e de acord cu ce face guvernul in Felix. Si a anuntat si masuri concret nu doar vorbe ca voi uselistii, desi sunt convins ca daca face referendum si o sa si treaca, uselistii pe care tu ii pupi in fund o sa ii trimita toate controalele posibile pe cap. Asa ca, daca nu vrei sa ajuti la salvarea felixului, mars la uselistii tai ca ati facut deja destul rau.
Postat 27 Noiembrie 2013, 15:20 de jojo d
Legea 887/2004 Legea petrolului-MERITA CITITA
ART. 12 (1) Efectuarea de operaţiuni petroliere pe terenurile pe care sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zone de protecţie sanitară şi perimetre de protecţie hidrogeologică a surselor de alimentare cu apă, precum şi instituirea dreptului de servitute pentru operaţiunile petroliere pe astfel de terenuri sunt interzise
Postat 27 Noiembrie 2013, 13:14 de Dan
intrebare
pe primarul asta din Sinmartin nu il salta nimeni? Ca ne-a tras-o cu aquaparcul, gonind investitorii la hajdu in urma "comisionului" (a se citi spaga) nesitimt cerut. Ne-a tras-o cu pamanturile din diferite zone ale comunei si chiar din paduri. Si in general nu face nimic deca cere comisioane de la orcine vrea sa faca ceva in comuna.
Postat 27 Noiembrie 2013, 11:41 de doc
eu sunt aici o marioneta
Cum poate "calma" Prefectul Pop locuitorii din zona cu argumentul ca exploatarea in zona Felix va fi pentru gaz metan si petrol, cand orice elev poate intelege faptul ca forajul care se va efectua va afecta resursa de apa termala si va "inchide" robinetul strandului termal??? Ce mai conteaza atunci ca s-a "oprit" apa termala din cauza petrolului-bun si nu a gazelor de sist-rele? Dl. Pop, reprezentantul Guvernului, intelege ceea ce spune sau repeta mecanic ceea ce a spus Ministrul Nita sau Plumb? Oricum nimeni nu are incredere in declaratiile oficialilor locali si guvernamentali, care s-au dovedit deja mincinosi si lasi in fata populatiei pe care o tradeaza cu cel mai mic prilej! Dreptul de proprietate privata a ajuns sa fie calcat in picioare, dupa ce demult nu mai conteaza grija fata de oameni si grija fata de natura acestei tari!
Postat 27 Noiembrie 2013, 09:57 de prefectul lu tatsu
HG.887/14.11.2913
HOTĂRÂRE nr. 887 din 14 noiembrie 2013 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp. În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 31 alin. (1) din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1 Se aprobă Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi East West Petroleum Corp., în calitate de concesionar, prevăzut în anexa*) care face parte integrantă din prezenta hotărâre. ______ *) - Anexa nu se publică, fiind clasificată potrivit legii. Art. 2 Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 3 Băile Felix, aprobat potrivit art. 1, intră în vigoare la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I. -****- PRIM-MINISTRU VICTOR-VIOREL PONTA Contrasemnează: Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice, Daniel Chiţoiu p. Ministrul delegat pentru buget, Gheorghe Gherghina, secretar de stat Ministrul economiei, Andrei Dominic Gerea Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă Ministrul mediului şi pădurilor, Rovana Plumb Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Ana Varga Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 721 din data de 22 noiembrie 2013
Postat 27 Noiembrie 2013, 09:12 de Legea
Legea exproprierilor-cea mai ticaloasa lege facuta de catre tradatorii de neam si tara
Conform proiectului de lege al guvernului care a fost aprobat tacit de prima camera a parlamentului, EXPROPRIERILE NU VOR MAI FI FACUTE DE CATRE STAT CI DE CATRE ORICE FIRMA DECLARATA DE INTERES NATIONAL, JUDETEAN SAU LOCAL. Ca atare firma vine iti ofera 5 lei pt. teren sau casa, daca nu accepti vine cu politia sau jandarmii te scoate de pe proprietate si tu te judeci 5-10 ani cu ei timp in care poti deveni boschetar.
Postat 27 Noiembrie 2013, 07:13 de Oradean
smenul
Claudiu Pop este un Zozo mic...se mosteneste in familie smenul ..uite gazele nu sant gazele un joc de-a alba neagra
Postat 27 Noiembrie 2013, 00:54 de x
Hei,
...........................PREFECTULE, şi dacă nu se şiştuieşte,ceea ce e o minciună, în sensul că ce zice FMI aia e, tu linişteşti lumea că va fi, cel mult ca la Suplacul de Barcău!!!!!!!!!!! Păi nu ai văzut ce dezastru e la Suplac?????????Cică hidrocarburi convenţionale ..... păi alea îs mai rele măi ca şistul!!!!!!!!!!!! Vai şi amar!!!!!!!!!! iar tu, dle prefect, ai strâns destul de mult să-ţi iei familia şi să pleci din zonă, chiar din ţară, nu????
Postat 26 Noiembrie 2013, 20:51 de GHEORGHE
Referendumul nu rezolva absolut nimic Popusule!
Aduna-ti prietenii si sustinatorii, du-i in fata prefecturii si pune-i sa-i ia gatul pustiului care zice ca nu va fi nici o exploatare, ca reprezentant al guvernatilor socialisti de extrema dreapta, dupa care poti face orice referendum vrei tu si care nu conteaza de fapt.
Postat 26 Noiembrie 2013, 19:57 de Palm
Claudiu Pop
te-ai transformat in avocatul lor,incerci sa ne vinzi gogosi?
Postat 26 Noiembrie 2013, 19:57 de eldoradea
pe cine sau ce n-ati vandut inca?
Bei Pop ai iesit din scutec???si ce-ai vazut ???avand in vedere ca nu te-a mai lasat tactu pe afara cu noi tampitii!? ca urmeaza sa se foreze??? sau ca bolovan isi face de cap pe seama oamenilor????acu te poti baga -napoi la caldurica!!!!PAIATA RUSINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Cat despre fonfaita aia cu mari aere de intelectuala de se da mare ministru. ,sa-i fie si ei rusine.....nu stiu ce le-as face????!!!!!Inconstienti??? corupti???sau numai prosti????
Postat 26 Noiembrie 2013, 19:08 de 2/15
****
Claudiu Popp este un mincinos infumurat!
Postat 26 Noiembrie 2013, 17:46 de ****
minciuni
VOI SUNTETI PLATITI CA SA MINTITI LOCALNICII SA NU IZBUCNEASCA O 'RASCOALA'. VOI AVETI DATORIA FATA DE OAMNII CARE V-AU DAT COMISIOANE CA LUCRARILE SA SE FACA IN LINISTE FARA CA MUNICIPALITATEA SA REACTIONEZE. IMPUSCATI VINOVATII......
Postat 26 Noiembrie 2013, 17:01 de cris
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON