URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2013, 16:11

Primarul Bolojan: "În cinci luni podul Macio ar trebui să fie gata"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria vrea să finalizeze lucrările la podul Dragoş Vodă în toamna acestui an. Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri că va informa Consiliului Local cu privire la preluarea podului de la firma Macio. "În şedinţa de mâine (joi - n.r.), consilierii locali vor fi chemaţi să aprobe condiţiile de preluare a podului. Ulterior vom face o expertiză pentru a vedea câte lucrări au mai rămas de făcut şi vom încerca să continuăm lucrările cât mai repede posibil", a declarat primarul.

Edilul a mai spus că lucrările au fost realizate în proporţie de circa 50%, fapt pentru care municipalitatea va primi un pod nou nouţ la doar jumătate de preţ. Cheltuielile bugetului local vor fi de circa 850.000 euro, având în vedere că investiţia a fost estimată la 1,7 milioane euro plus TVA.

"La cinci luni după finalizarea expertizei şi predarea amplasamentului, lucrarea ar trebui să fie gata. Noi ne-am dori ca începutul anului şcolar să ne prindă cu maşinile circulând pe pod, având în vedere că vor trebui să înceapă şi lucrările la viitorul drum expres din strada Dragoş Vodă", a spus Ilie Bolojan.

Primarul a mai airmat că firma Macio nu şi-a constituit garanţia de 500.000 euro prevăzută în acordul de parteneriat, astfel că municipalitatea va încerca să recupereze suma din valorificarea terenurilor pe care firma le deţine şi pe care Primăria a pus deja sechestru. "O să încercăm să recuperăm cât putem de la firma Macio", a spus Bolojan.

Municipalitatea a preluat săptămâna trecută podul Macio în baza contractului încheiat în 2009 ca urmare a faptului că investitorul nu a depăşit termenul de predare a construcţiei stabilit pentru noiembrie 2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@anti... aerian
Lucrarea nu a fost predată de executant, Construcţii Bihor SA către Macio SRL, firmă cu care a încheiat contractul de execuţie, pentru că aceasta n-a achitat nimic din lucrare. Municipalitatea s-a înstăpânit, însă, pe structura metalică din Silvaş, terminată doar pe jumătate, printr-o simplă „preluare în teren”, după cum s-a exprimat primarul Ilie Bolojan. Astfel, firma lui Gavrilă Ghilea rămâne cu o gaură de vreun milion de euro în bugetul propriu şi, dacă sunt adevărate spusele primarului, nu va încasa nimic nici de la Primărie, pentru munca prestată până la preluare.În vâltoarea evenimentelor preluării a ieşit la iveală şi faptul că sublaternii lui Ilie Bolojan nu s-au preocupat excesiv de respectarea condiţiilor contractului încheiat de Primărie cu Macio SRL. Acesta prevede obligativitatea unei scrisori de garanţie bancară de 500.000 de euro, pentru cazul în care Macio SRL nu termină podul şi investiţia asumată. Ori, acum, când firma italiană a intrat în insolvenţă, a ieşit la iveală că această formă de garanţie nu a mai fost constituită. „Există nişte oameni care au răspunderea pentru aceasta şi care vor trebui să îmi dea nişte explicaţii”, zice primarul. Totuşi, edilul nu pare foarte supărat pe subalternii săi. „Dacă opream lucrările acum un an pentru această garanţie, nu aveam acum nici pilonii podului”, mai spune primarul. Răspunsul şi atitudinea sa dau de înţeles că absenţa scrisorii de garanţie nu-i este chiar străină. În opinia sa, interesul oraşului a fost să lăse lucrarea să avanseze cât mai mult. „Din această afacere vom ieşi bine”, crede edilul, în ciuda faptului că oraşul pierde cei 500.000 de euro neconstituiţi ca garanţie.
Postat 21 Martie 2013, 17:17 de Oradean
@sanda
Se pare ca cea aeriana esti tu. 1. Cum ar putea plati primaria lucrari efectuate pentru o alta firma? 2. Terenurile unde urma sa se construiasca SPA-ul erau ale firmei Macio, mai putin cateva din jurul acestora care erau ale primariei. In schimbul construierii podului, primaria concesiona terenurile sale pe 50 ani (nu sunt sigur, dar parca asa am retinut) pentru a intregi terenurile avute in proprietate de Macio. In concluzie primaria a pus sechestru pe terenurile firmei Macio si nu pe cele care ii apartin de drep. Dar, daca daca trebuie atacat primarul, mai conteaza care-i adevarul?
Postat 21 Martie 2013, 14:00 de anticomunistul
....
A V I O A N E fratilor, avioane! Se stie ca Macio nu a platit constructorul, deci primaria (a se citi "oradenii") va trebui sa plateasca si ce s-a facut pana acum, si ce se va face de aici inainte. Si doi.... cum sa recupereze primaria bani din terenurile pe care a pus sechestru???? Acele terenuri oricum erau ale primariei. Cei de la Macio n-au facut nimic cu ele. Le-au primit de la primarie....si tot la primarie se intorc. Deci ce sa mai recuperam? Desi.... la cat de prosti ne cred Borbei & Bolojan, n-ar fi exclus sa cheltuie niste bani (a se citi "spele") acolo, iar apoi sa vina sa ne spuna, desigur prin intermediul Bihoreanului, pupinkuristul de serviciu al primariei, ce mare economie au facut ei la achizitionarea respectivelor terenuri....ne putem astepta....
Postat 20 Martie 2013, 22:46 de sanda
Cine ?
Cine e persoana vinovata ca nu a urmarit constituirea garantiei ??? Nume si prenume+ concediere urgenta + decontare pierderi !!!!!
Postat 20 Martie 2013, 21:26 de scortosul
SMENARII
O firma abonata la bani publici a municpalitati,v-a reusi prin stuatii de lucrari bine mestsugite sa puna mia pe bani orasului.
Postat 20 Martie 2013, 18:42 de ION
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON