URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2010, 14:40

Primarul Bolojan acuză reaua intenţie a prefectului Ghilea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan continuă riposta la adresa prefectului Gavrilă Ghilea, în contextul în care pe 1 octombrie Prefectura a atacat în contencios administrativ (ceea ce a dus automat la suspendarea actului) Regulamentul privind instituirea taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric, adoptat prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) 705 din 31 august 2009, modificat şi completat apoi, chiar la cererea Prefecturii, prin HCL 1.027 din 2009, HCL 36 din 2010 şi HCL 367 din 2010.

Pe acte

Primarul l-a acuzat marţi pe prefectul Gavrilă Ghilea de „rea intenţie", demonstrând cu acte că Primăria s-a asigurat cu privire la legalitatea Regulamentului privind introducerea taxei speciale. Astfel, conform adresei cu numărul 8.764 din 18 martie 2010, transmisă Primăriei de către Prefectură, HCL 1.027 din 2009 privind instituirea taxei a fost considerată perfect legală. „Urmare a exercitării controlului de legalitate, în temeiul prevederilor art. 19 , lit. e din Legea 340 din 2004, privind Prefectul şi Instituţia Prefectului, au fost vizate de legalitate (...) Hotărârile 1.016 - 1.027 adoptate în şedinţa Consiliului Local Oradea din data de 17 decembrie 2009", se arată în adresa Prefecturii.

Date fiind acestea, Ilie Bolojan s-a revoltat aflând că pe 1 octombrie Prefectura a revenit asupra propriei rezoluţii. „În condiţiile în care Instituţia Prefectului a dat aviz de legalitate pe 18 martie, cel puţin regulamentului care a intrat în vigoare şi care deja a produs efecte, cum poate explica acum, după câteva luni, că îşi contestă propria hotărâre? Dacă mai era nevoie de o probă pentru reaua intenţie a prefectului Gavrilă Ghilea, atunci iată că o aveţi!", a concluzionat primarul Ilie Bolojan.

Şeful executivului local a declarat pentru BIHOREANUL că, date fiind relaţiile încordate dintre cele două instituţii, Primăria poartă o corespondenţă intensă cu Prefectura pentru a se asigura că hotărârile Consiliului Local nu vor fi atacate ulterior ca nelegale. „Cu Instituţia Prefectului nu se poate comunica decât în scris, pentru că altfel se „răzgândeşte". Din acest motiv juriştii Primăriei poartă tot timpul discuţii prealabile cu cei ai Prefecturii şi din acest motiv cer avizul de legalitate în scris", a spus Ilie Bolojan.

Şeful executivului local a refuzat să comenteze pe fond atacul Prefecturii, iar asta pentru că, până acum, Primăria a fost informată doar că hotărârile privind refacerea faţadelor au fost suspendate automat până ce se va pronunţa justiţia, fără a primi - însă - şi motivarea pe baza căreia Prefectura şi-a întemeiat decizia de a deschide proces în contencios pentru anularea actelor normative.

Prefectul răspunde

Prefectul Gavrilă Ghilea a recunoscut pentru BIHOREANUL că în această primăvară a dat aviz de legalitate pentru HCL 1027 din 17 decembrie 2009, privind completarea HCL 705 din 31 august 2009 pentru adoptarea Regulamentului de instituire a taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric, dar a afirmat că aceasta nu înseamnă că nu poate reveni asupra propriei semnături.

„Este adevărat că Instituţia Prefectului a dat aviz de legalitate, dar lucrul acesta nu anulează dreptul de a ataca în contencios cele patru hotărâri", a spus Ghilea.

Prefectul a repetat ceea ce a mai susţinut şi în comunicatul dat publicităţii luni, şi anume că „atacarea în contencios s-a datorat modului în care s-a aplicat Regulamentul, după ce au fost înregistrate peste 2.000 de sesizări din partea unor orădeni care nu aveau nicio treabă cu clădirile monument istoric".

Pe de altă parte, justiticând de ce atacă acum hotărâri pentru care tot el a dat aviz de legalitate, Ghilea a arătat că „regulamentul, fiind un act normativ, poate fi atacat oricând; chiar în situaţia în care s-a dat aviz de legalitate, se poate reveni asupra acelui aviz în momentul în care se constată aplicarea defectuoasă a actului normativ".

În final, Gavrilă Ghilea a ţinut să facă încă o precizare: „Nu este vorba aici de a pune beţe în roate nimănui, ci exclusiv de a apăra interesul unor cetăţeni care se văd nevoiţi să plătească o taxă specială, deşi nimeni nu este în drept să le-o ceară".

Războiul declaraţiilor purtat de primarul Ilie Bolojan şi prefectul Gavrilă Ghilea a început duminica trecută când, pe blogul personal, şeful executivului local l-a acuzat pe prefectul Gavrilă Ghilea că "nu ştie decât să distrugă", iar pe juriştii Prefecturii că se lasă călcaţi în picioare de orice politruc numit prefect". În replică, perfectul Gavrilă Ghilea a emis luni un comunicat prin care l-a acuzat pe primar că îi crede "hoţi şi incompetenţi" pe toţi cei care nu gândesc ca el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hihi
Io nu mai inteleg nimic din ce face Ghilea.....cum poti sa dai in judecata pe cineva pt o chestie care e pe lege? Ce treaba are el cu alea 2000 de sesizari, pe care pun pariu ca nu le-a verificat ca sa vada ca vin "din partea unor orădeni care nu aveau nicio treabă cu clădirile monument istoric"
Postat 05 Octombrie 2010, 18:04 de teo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON