URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2017, 18:09

Primăria va avea parcare supraetajată în curtea interioară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea din curtea Primăriei va creşte pe verticală. Potrivit unei hotărâri adoptate joi de Consiliul Local, municipalitatea va încheia un acord de colaborare cu Episcopia Romano-Catolică pentru preluarea unui teren situat în imediata vecinătate a curţii interioare a palatului administrativ al oraşului. Măsura este necesară pentru amplasarea aici a unei parcări supraetajate cu acces dublu, dinspre străzile Primăriei şi Tudor Vladimirescu.

Pentru realizarea acestei investiţii, municipalitatea va iniţia negocieri pentru un schimb de proprietăţi. Oraşul ar putea ceda partea sa de 33% din clădirea Centrului de Diagnostic Pozitron - Diagnosztika PET/CT din strada General Magheru 1, unde este coproprietar alături de Episcopie, pentru a primi în schimb terenul necesar construirii viitoarei parcări în strada Tudor Vladimirescu 4, deţinut de romano-catolici.

Ulterior, în funcţie de varianta aleasă pentru amplasarea şi construirea parcării, clădirea existentă lângă turnul Primăriei ar putea fi demolată şi reconstruită cu destinaţie de parking dar şi spaţii comerciale şi de locuit, cele două părţi urmând să convină suprafeţelor care le revin.

Iuliu Maniu la Catedrală

Un acord similar va fi încheiat de municipalitate şi cu Episcopia Greco-Catolică pentru curtea Bisericii Sfântul Nicolae, cu diferenţa că în loc de construirea unei parcări este vorba de amenajarea unei statui. Primăria a obţinut acceptul episcopiei pentru amplasarea pe terenul bisericii a viitoarei statui Iuliu Maniu care va fi finanţată din bugetul oraşului.

Potrivit înţelegerii, municipalitatea va reamenaja curtea catedralei ca spaţiu public pentru recreere prin pietruirea după un model similar Pieţei Unirii urmând ca aici să fie amplasat monumentul cel târziu pe 30 aprilie 2019.

În schimb, Episcopia se va obliga să reabiliteze până în primăvara anului 2019 faţada clădirii Liceului Greco – Catolic din vecinătate, pentru a îmbunătăţi aspectul zonei, şi să asigure accesul neîngrădit al publicului în curtea pietruită a catedralei zilnic, între orele 8 – 20. Pe timpul nopţii curtea va fi închisă şi păzită. Acordul între părţi va avea o valabilitate de 20 de ani.

Se asfaltează Oncea

Tot joi, Consiliul Local a mai aprobat şi alte lucrări, printre care se numără asfaltarea ultimelor străzi nemodernizate din cartierul Oncea – nou. Investiţia, estimată la circa 2 milioane euro, vizează modernizarea a 4 kilometri de stradă.

Lucrările se vor desfăşura pe străzile Episcop Ion Alexi (tronsonul dintre străzile Poet Gheorghe Pituţ şi Cucului), Cardinal Alexandru Todea, Cucului (tronson între străzile Matei Corvin şi Ion Pop Reteganul), Gheorghe Pituţ (tronson între Matei Corvin şi Calea Bihorului), Ion Pop Reteganul (tronson între străzile Poet Gheorghe Pituţ şi Cucului), respectiv Macului (tronson între Ion Bogdan şi Calea Bihorului).

Lucrările vor fi scoase la licitaţie în perioada următoare, urmând să se finalizeze în anul 2018.

Pentru eliminarea ambuteiajelor

Tot anul viitor se va face şi reamenajarea intersecţiei cu linia de cale ferată din dreptul UAMT, unde se întâlnesc străzile Uzinelor şi Podului.

Municipalitatea va plăti circa 380.000 lei pentru montarea unui sistem de semnalizare automat şi a unor dale elastice din cauciuc, astfel încât maşinile de mare tonaj care intră în zona industrială pe sub podul CFR să nu mai fie nevoite să oprească la trecerea de nivel cu calea ferată.

În prezent, la ore de vârf, traficul pe şoseaua de centură în zona străzii Podului este blocat de TIR-urile care aşteaptă înaintea sensului giratoriu pentru a traversa linia ferată.

Pe lista de lucrări programate pentru 2018 se mai numără şi asfaltarea străzii Coriolan Hora din spatele Gării Ioşia. Modernizarea arterei, lungă de 2,5 kilometri, va costa circa un milion de euro şi va trebui finalizată în opt luni. Lucrările vor rezolva inclusiv problemele de colectare şi evacuare a apelor pluviale care în prezent băltesc pe stradă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@CrisDumi
Dar piramida cum a fost construita in "sanul" primariei? Tot asa se va construe si la "picioarele" primariei.
Postat 29 Octombrie 2017, 15:08 de scortosul
monument istoric
Are dreptate CrisDumi! Nu se autosesizeaza nimeni? Sau bolojan poate sa incalce legea? Domnule Lucian Silaghi, şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, ce paziti, asteptati invitatii speciale?
Postat 29 Octombrie 2017, 14:22 de Cucubau82
Re: TDS
Imobilul aflat la adresa postala P-ta Unirii nr. 1-3 cu destinatie administrativa este de interes patrimonial local si este incadrata la categoria istorice, conform nomenclatorului si evidentelor Ministerului Culturii. Conform legislatiei in domeniu, nu se pot face interventii la aceasta cladure sub o limita de distanta de 100 m. Curtea imobilului se inscrie acestei marje distantiere, asa incat nu se poate construi nimic in incinta respectiva. Se pedepseste nerespectarea prevederilor cu inchisoare decla 3 la 5 ani, refacerea situatiei anterioare interventiilor si o amenda cuprinsa intre 10.000 si 100.000, dupa caz.
Postat 29 Octombrie 2017, 13:49 de CrisDumi
CORECȚIE
...curtea...
Postat 29 Octombrie 2017, 09:17 de TDS
ÎNTREBĂRI
1. Clădirea Primăriei este de patrimoniu? ( habar n-am! ). 2. Dacă este se poate interveni brutal in curea interioară?
Postat 29 Octombrie 2017, 09:17 de TDS
De ce ?
Si totusi, îmbunătățiri la oras sunt vazute ca "betonari". CrisDumi construcțiile de chirpici sunt destule in Ro, poate mai multe decat cele din beton, dar se spala la prima ploaie si atunci se plang la stat sa le dea bani de bautura, chirpici mai e destul. Iar alalalt, ce legatura are religia omului aici? Sau faptul ca e de la tara? Da cand a scos cozile de la permise si a reorganizat structuri de la EVP v-a placut nu? Atunci aveati comparatii cu conducerile anterioare. Acuma ne-am obisnuit cu mai bine si incepem sa criticam, ca toti suntem arhitecti, dar nu concuram la pozitii nici de constructori, consultanti, primari, consilieri, etc. Popor de plangaciosi care oricum nu fac nimic, doar gura e de ei, care inca mai cred ca guvernul s-a schimbat ca au stat ei in strada :)). Vaibde coorul vostru
Postat 29 Octombrie 2017, 05:56 de poiu
Asa, fecior ...
Inainte de a turna betonul, trebuie neaparat demolata o aripa a cladirii. Daca nu merge asa, ca e prea mare deranjul istoric, macar vreo doua-trei crapaturi, tarane, se poate sa lasi in urma ta pan' la final de mandat?
Postat 28 Octombrie 2017, 23:00 de CrisDumi
intrebare
Lui Bolojan,''prim arhitectul'' satului Oradea, nu i se ridica statuie in curtea penticostalior?
Postat 28 Octombrie 2017, 21:51 de Cucubau82
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON