URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2010, 16:02

Primăria şi Consiliul Judeţean au stabilit o strategie comună care să aducă sistemul sanitar la standarde europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană şi Consiliul Judeţean Bihor şi-au stabilit o strategie comună menită să aducă sistemul sanitar la standarde medii de performanţă ale ţărilor europene într-o perioadă de cel mult zece ani. "Am discutat această strategie cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, am avut săptămâna trecută discuţii cu vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc şi voi discuta în cursul zilei de astăzi şi cu preşedintele Radu Ţîrle", a anunţat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şeful municipalităţii orădene a spus că adoptarea unei strategii comune în sănătate se impune pentru eficientizarea activităţii pricipalelor instituţii sanitare din Bihor, Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, care în cursul acestui an au fost trecute în administrarea Consiliului Local Oradea, respectiv a Consiliului Judeţean Bihor. "O strategie comună în domeniul sănătăţii este absolut necesară şi suntem dispuşi să o implementăm inclusiv la nivelul Spitalului Judeţean", a spus primarul de Oradea.

Investiţii în medici şi dotări

Planurile stabilite de municipalitate vizează creşterea progresivă a alocărilor bugetare pentru investiţii în clădiri şi dotări, crearea unui program cu prevederi bugetare pentru specializarea cadrelor medicale, modernizarea Facultăţii de Medicină din Oradea, asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în sistemul sanitar, monitorizarea riguroasă a resurselor alocate şi încurajarea stabilirii de parteneriate şi cu sistemul medical privat.

Spre exemplu, în ceea ce priveşte specializarea medicilor, funcţionarii municipalităţii au scris un proiect cu finanţare europeană pentru finanţarea pregătirii cadrelor medicale în centre universitare de renume (urmând ca ulterior să îşi desfăşoare activitatea în spitalele orădene) şi atragerea de specialişti care să lucreze pentru o perioadă alături de medicii orădeni.

La fel, colaborarea dintre sistemul sanitar de stat şi cel privat s-ar putea realiza după modelul centrului de imagistică, ce va fi înfiinţat de clinica privată Maria în prima parte a anului viitor la parterul Spitalului Clinic Municipal. În contravaloarea chiriei pe spaţiu pacienţii spitalului vor fi consultaţi gratuit.

Împărţirea responsabilităţilor

Strategia adoptată în domeniul sănătăţii are la bază împărţirea responsabilităţilor în domeniul sanitar între Spitalul Clinic Judeţean şi Spitalul Municipal "Gavril Curteanu". "Activitatea medicală se desfăşoară în principal în Spitalul Judeţean şi Spitalul Muncipal. De aceea, propunerea noastră este ca Spitalul Judeţean să rămână spital de urgenţă, iar Spitalul Municipal să devină generalist", a afirmat primarul Ilie Bolojan.

Pentru realizarea acestui deziderat, Consiliul Local Oradea va atrage Consiliul Judeţean Bihor ca partener în proiectul privind dezvoltarea unei secţii de cardiologie moderne pentru care municipalitatea a solicitat finanţări europene în valoare de două milioane euro.

La fel, Spitalul Judeţean va transfera secţia de oncologie, inclusiv de chirurgie oncologică, la Spitalul Municipal, unde pe unul dintre nivelele neocupate va fi înfiinţat, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, un centru regional de profil. Astfel, ministerul va finanţa reabilitarea imobilului şi dotarea lui cu echipamente, iar municipalitatea va construi în curtea spitalului o clădire nouă pentru radioterapie şi chimioterapie.

Mutarea secţiei de oncologei se va face cu desfiinţarea Staţionarului II al Spitalului Judeţean care, în ciuda investiţiilor făcute, nu se ridică la standardele pe care le presupune buna îngrijire a pacienţilor. "La Staţionar II s-au montat geamuri termopan peste geamurile normale dar nu se pot deschide pentru a fi spălate, s-au tras reţele noi, dar pereţii şi pardoseala au rămas sparte şi multe altele", a reclamat Bolojan.

Cu sprijinul ministrului

Primarul Ilie Bolojoan a insistat asupra faptul că fără sprijinul ministrului Sănătăţii Cseke Attila, bihorean de origine, municipalitatea şi Consiliul Judeţean nu vor putea implementa prea curând strategia de modernizare a sistemului sanitar. "Nu putem discuta de investiţii şi reabilitări fără să vedem din ce surse. Sunt lucruri care trebuie făcute, dar nu e totuna dacă vor fi realizate în cinci sau zece ani, de aceea ţin să îi mulţumesc încă o dată ministrului Cseke Attila pentru sprijinul acordat", a spus Bolojan.

Ministrul Cseke Attila a participat sâmbăta trecută la inaugurarea ambulatoriului Spitalului Municipal "Gavril Curteanu". Din investiţia totală în valoare de 4,4 milioane lei, inclusiv TVA, 3,5 milioane lei sunt bani europeni atraşi de municipalitate din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007 - 2013.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON