URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2016, 10:36

Primăria licitează o strategie de informatizare care să transforme Oradea în primul oraş Wifi

Oradea se "virtualizează". Primăria a scos la licitaţie serviciile de realizare a unei strategii integrate de informatizare a oraşului pentru următorii zece ani. Potrivit caietului de sarcini, municipalitatea este dispusă să plătească până la 30.000 euro pentru o astfel de lucrare cu termen de realizare în şase luni.

Strategia de informatizare a oraşului va avea ca obiective principale transformarea Oradiei în primul oraş complet Wifi din România şi cel mai sigur oraş din ţară prin extinderea reţelei de video-camere. Pe lista de obiective se mai numără interconectarea bazelor de date a diferitelor instituţii deconcentrate, asigurarea de servicii online de tip e-services care presupun eliberarea de autorizaţii şi avize prin email.

Conform caietului de sarcini, strategia va trebui să asigure aderarea la o organizaţie de tip Smart City pentru schimb de informaţii şi îmbunătăţirea continuă a softului ales.

"Suntem conştienţi că un oraş inteligent are nevoie în primul rând de o infrastructură informatică de bază, pe care să se aşeze apoi diverse tipuri de activităţi şi sisteme, precum: iluminatul public inteligent, managementul traficului şi siguranţa cetăţenilor, parcări inteligente, managementul gunoiului, servicii de tip e-cetăţean", a declarat city-managerul Eduard Florea.

Strategia va trebui să ofere municipalităţii soluţii la toate aceste provocări. "Modul în care aceste componente de tip SMART City pot fi achiziţionate, apoi integrate din punct de vedere tehnic, oportunităţile de finanţare şi scenariile de dezvoltare informatizată a instituţiilor publice se vor regăsi în documentul strategic ce îl dorim elaborat", a spus Florea.

Invitaţia de participare, caietul de sarcini şi documentaţia aferentă elaborării strategiei poate fi consultată pe site-ul municipalităţii www.oradea.ro. Data limită de depunere a ofertelor este 17 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
stim ca va castiga...
...Teszari, cu care primaria face in fiecare luna schimburi imobiliare ! Intamplator (sau nu !) RDSh are bucatele de terenuri fara valoare reala (dar cu valoare evaluata de primarie) exact acolo unde are primaria chef :D Asa ca si Uai Fi-ul asta va fi castigat tot de monopolul RDShh !
Postat 30 Ianuarie 2016, 19:25 de AgentulTermic
IMPORTANT:
Sa se faca si piste pentru cei care vor merge butonand!!! In China exista asa ceva!!!
Postat 30 Ianuarie 2016, 13:41 de ADINA
Oare cine ...??
Si, oare cine castiga aceasta "licitatie"......???? Parca vad ,ca nu Romtelecom/Telekom,Orange,Vodafone....
Postat 30 Ianuarie 2016, 13:20 de Citizen
de ce atata fariseism?
legea securitatii informatice a romaniei spune clar ca serviciul roman de informatii este singurul abilitat sa dezvolte astfel de strategii. de aici rezulta necombatut ca ori cine va fi managerul de proiect al "castigatorului" este ofiter sub acoperire ori serviciul roman de informatii va opri acest proiect inca din fasa pentru ca este unul ilegal. totusi, serviciul roman de informarii nu cred ca ar lasa lucrurile nepregatite.
Postat 30 Ianuarie 2016, 12:19 de miky_blueeyes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON