URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2012, 18:55

Primăria, iluminată în albastru: Bihorul, pe loc fruntaş la numărul bolnavilor de diabet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania naţională "Controlează-ţi diabetul", organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, s-a desfăşurat în acest an la Oradea, în perioada 10-14 noiembrie, fiind organizată în colaborare cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care are sediul în Spitalul Judeţean.

În cadrul conferinţei de închidere a evenimentului, la care au participat şi dr. Lucia Daina, director medical la Spitalul Judeţean, şi Mihaela Popoviciu, conferenţiar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, dr. Amorin Popa, preşedintele comisiei de diabet din cadrul Ministerului Sănătăţii, a subliniat faptul că pacienţii bolnavi de diabet beneficiază de tratament gratuit în ţară, la standarde europene.

Cu aproape 29.523 de pacienţi în evidenţele Centrului de Diabet, judeţul Bihor se află între primele la nivel de ţară după numărul de bolnavi de diabet. "Cel mai probabil, fiindcă cifrele se schimbă de la o lună la alta, Bihorul este pe locul doi în ţară după Bucureşti", a declarat dr. Amorin Popa. Doar din 2011 şi până în prezent au fost identificate 2.165 de cazuri noi.

De altfel, medicii prezenţi la conferinţă i-au încurajat pe bihoreni să se prezinte la controale pentru a afla din timp dacă suferă sau nu de această boală, pentru a-şi prelungi viaţa şi calitatea acesteia.

Tocmai de aceea, în cadrul campaniei "Controlează-ţi diabetul", pe lângă o gală de excelenţă şi un simpozion ştiinţific, în Oradea, pe 10 şi 11 noiembrie, orice doritor şi-a putut testa gratuit glicemia şi hemoglobina glicozilată, în nişte corturi special amenajate în faţa Crişul Shopping Center.

"Am avut peste 1.000 de participanţi, dintre care aproximativ 20% suferă de diabet. Nu ştim exact câţi dintre ei sunt noi şi câţi ştiau deja", a declarat Popa.

În cadrul campaniei "Controlează-ţi diabetul", mai mulţi elevi şi studenţi din Oradea au participat la conferinţe de informare despre diabetul zaharat, iar miercuri seară, ca semn al luptei împotriva diabetului, Primăria Oradea a fost iluminată în albastru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cameron diazepam
cat de frustrat sa fii...
Postat 15 Noiembrie 2012, 00:02 de rahan
Votez exist
Ok, Primăria luminata, dar bolopitecul care trăiește in ea va avea fatzaul albastru si kuru roșu, doar așa au toate maimutzele...
Postat 14 Noiembrie 2012, 19:33 de Votumeu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON