URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2013, 20:14

Primăria "bagă" în CET 2,5 milioane euro luaţi cu împrumut pentru a salva societatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria mai ia un împrumut. Consiliul Local şi-a dat joi acordul pentru contractarea de către municipalitatea a unui credit în valoare de 2,5 milioane euro. Banii luaţi cu împrumut vor fi vărsaţi societăţii Electrocentrale cu titlul de majorare de capital social, pentru a ajuta centrala să îşi desfăşoare activitatea în bune condiţii.

CET-ul orădean este în situaţia de nu mai putea contracta niciun credit pentru că toate proprietăţile sale imobiliare sunt deja gajate la bănci, iar funizorii acestuia, speriaţi de perspectiva insolvenţei operatorului de termie, refuză să livreze centralei combustibili pe aşteptare.

Creditul contractat de municipalitate va avea o perioadă de rambursare de 5 ani, începând din februarie 2014.

Conform raportului de specialitate anexat hotărârii de către reprezentanţii Direcţiei Economice, chiar şi în condiţiile contractării creditului gradul de îndatorare al municipiului se va menţine sub limita de 30% din veniturile proprii, urmând să atingă un maxim extimat la 23,99% în anul 2016.

"Nu terminăm!"

Deşi accesarea împrumutului a fost votată cu unanimitate de voturi de către aleşii locali, consilierii UDMR s-au arătat reticenţi faţă de performanţele societăţii. "Văd că tot aprobăm fonduri pentru CET pentru că situaţia este aşa cum este. Nu înţeleg de ce nu încep odată lucrările la noua centrală ca să punem capăt la această problemă?", a întrebat consilierul Pasztor Sandor.

În acest context, Daniel Francisc, directorul tehnic al Electrocentrale a declarat că licitaţia pentru înlocuirea magistralelor I şi III se află deja în faza de adjudecare, iar procedura pentru achiziţionarea centralei pe gaz va fi anunţată undeva în vara acestui an.

"În ceea ce priveşte înlocuirea magistralelor I şi III, licitaţia a ajuns în fază de analiză, iar pentru investiţia de 55 milioane euro în noua centrală pe gaz este aşteptată decizia Comisiei Europene, pentru că proiectul tehnic a fost refăcut şi trebuie avizat", a spus directorul.

Daniel Francisc a precizat că termenul de finalizare a investiţiei este decembrie 2014, dar că, din motive obiective cum ar fi refacerea proiectului tehnic, acesta poate fi decalat cu încă un an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@busy
Nici ilie. nici consilierii nu lasa cet-ul sa moara pana mai pot mulge un leu de acolo ! Acum au trecut la magistrale, aici e mai usor de ,,ciugulit", mai toate firmele cu lipici la primar corespund... sa construiesti un cet nou iti trebuie un cv cat de cat si selina & co e departe de a corespunde
Postat 02 Februarie 2013, 11:40 de pinonel
busy
Lasati odata sa moara dracului CET-ul oradean...
Postat 01 Februarie 2013, 21:29 de busy
O solutie
Legea nr.215 din 23.04.2001 Art. 73. - (1) Mandatul primarului încetează, de asemenea, înainte de termen ca urmare a rezultatului unui referendum local, organizat în condiţiile legii. (2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei sau oraşului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau neexercitării atribuţiilor ce îi revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului. (3) Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului. (4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei sau oraşului. Art. 76. - (1) Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin jumătate plus unul din numărul total al locuitorilor cu drept de vot. (2) Mandatul primarului încetează înainte de termen dacă s-a pronunţat în acest sens cel puţin jumătate plus unul din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot
Postat 01 Februarie 2013, 13:58 de .
aiurea
De banii aia se dau centrale de apartament gratis la toti locuitorii si se face infrastructura pe gaz.. Cineva sta rau la matematica. La economie sa nu mai vorbim ...
Postat 01 Februarie 2013, 13:28 de eu
comentariu
DOMNULE PRIMAR VA ROG SA VA REVENTITI ,CE CENTRALA PE GAZ NE TRBUIE CAND NOI ORADENI AVEM APA GEOTERMALA DATA DE DUMNEZEU .LUATI EXEMPLUL BEIUSULUI. ,AU CALDURA ,FACTURILE LA INCALZIRE SUNT LA JUMATE FATA DE ORADEA. DUMNEAVOASTRA FOLOSTI BANI PE CE NU TREBUIE MAI BINE ATI GANDI VARIANTA CU APA GEOTERMALA.DACA NU AVETI SPECIALISI APELATI LA UNIVERSITATEA ORADEA ,SAU NU VA LASA INIMA???????????????INCA CEVA PE BANI AIA ATI FI FACUT CENTRALA PE APA GEOTERMALA .MAI INTREABA SI PASTOR SA SE BAGE SI EL IN SEAMA MAI BINE AR VEDEA SI EL CE PROBLEME SUNT IN PAROHIA LUI .DE LA APE SA VADA CE SE INTAMPLA LA TARIAN LA CANTON PE CRIS UNDE UN SUBALTERN DE AL SAU CESTE VACI ,OARE CU A CUI APROBARE?????????
Postat 01 Februarie 2013, 11:35 de oradean
Usor cu imprumuturile
Haloo dom` primar si cine va platii toate imprumuterile facute, le vei platii dumneata, sau le vom plati noi cetatenii platind primariei impozite nesimtite ? Poate exista si alte metode pt. a stopa dezastrul din CET, regiile autonome si institutii ale statului.
Postat 01 Februarie 2013, 11:28 de Contribuabil
Sa vina noua centrala termica!
Sa vina noua centrala termica care sa dea randamentul dorit. Deja e prea jenanta situatia
Postat 31 Ianuarie 2013, 22:44 de doggy_c
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON