URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2016, 12:46

Primăria anunţă: Clădirile se impozitează după destinaţie!

Asaltată cu un val de sesizări din partea proprietarilor de imobile revoltaţi de majorarea sumelor datorate cu titlul de impozit pe clădiri, municipalitatea a făcut, joi, mai multe precizări privind modul de calcul al obligaţiilor fiscale ale orădenilor.

"Potrivit prevederilor Legii 227 din 2015, privind Codul Fiscal, începând din data de 1 ianuarie 2016, impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice şi juiridice se calculează în funcţie de destinaţia clădirii, rezidenţială sau nerezidenţială", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Prin clădire rezidenţială se înţelege o construcţie alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependinţele şi dotările aferente, iar prin clădire nerezidenţială se înţelege orice alt fel de clădire. Există şi încadrarea de clădire mixtă, în care imobilul este folosit atât ca locuinţă, cât şi ca spaţiu nerezidenţial.

0,1% din valoarea locuinţei

Impozitul pe clădiri rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii. Aceasta se determină în funcţie de suprafaţa construită desfăşurată a clădirii. Dacă dimensiunile exterioare ale unei clădiri nu pot fi efectiv măsurate pe conturul exterior - cum se întâmplă în cazul apartamentelor de bloc - atunci suprafaţa construită desfăşurată a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei utile a clădirii cu un coeficient de transformare de 1,4.

Impozitul pe clădiri nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a clădirii, care poate fi: valoarea rezultată dintr-un raport de întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani, valoarea finală a lucrărilor de construcţii pentru imobilele construite în ultimii 5 ani sau valoarea din contractul de vânzare cumpărare în cazul imobilelor dobândite în ultimii cinci ani.

În cazul în care valoarea nu rezultă din niciun document, cota de impozitare se majorează de la 1% la 2% asupra valorii impozabile a clădirii. În acest sens, proprietarii care doresc să comande un raport de evaluare pot contacta un specialist pe site-ul www.anevar.ro.

Impozitul pe clădirile cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice se calculează proporţional cu suprafaţa folosită în scop rezidenţial cu cea folosită în scop nerezidenţial.

Spaţiul aferent firmelor se impozitează cu 1%

Impozitul pe clădirile rezidenţiale aparţinând persoanelor juridice se calculează aplicând cota de 0,3% valorii de impozitare. Impozitul pentru clădirile nerezidenţiale se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile pentru clădirile reevaluate, respectiv 7,5% pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani fiscali anteriori celui de referinţă.

Aceasta poate fi: ultima valoare impozabilă din evidenţele organului fiscal, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare, valoarea finală a lucrărilor de construcţii în cazul celor construite în anul fiscal anterior sau valoarea din contractul de vânzare - cumpărare pentru clădirile obţinute anul anterior.

În cazul clădirilor obţinute prin leasing financiar se aplică valoarea din raportul de evaluare, iar celor închiriate de la stat pentru care se datorează taxa pe clădiri este valoarea înscrisă în contabilitatea proprietarului şi comunicată concesionarului, locatarului sau titularului dreptului de administrare ori folosinţă.

Plăteşte cine are clădirea la 31 decembrie!

Impozitul pe clădiri este datorat pe întregul an fiscal de referinţă de către persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior.

În cazul înstrăinării clădirii în cursul anului 2016, impozitul pe clădire pentru întreg anul 2016 se datorează de către cel care a deţinut calitatea de proprietar la data de 31 decembrie 2015, iar de la data de 01 ianuarie 2017 impozitul pe clădire va fi achitat de persoana care deţine dreptul de proprietate la data de 31 decembrie 2016.

Impozitul pe clădire se plăteşte anual în două rate egale până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.

Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri datorat pentru întregul an de către contribuabili până la data de 31 martie se acordă o bonificaţie de 10% în cazul persoanelor fizice şi de 5 % în cazul persoanelor juridice.

Chiriaşii plătesc după evidenţele proprietarilor clădirii

O situaţie aparte au clădirile aflate în proprietatea statului sau administraţiei locale, care au fost concesionate, date în administrare sau în folosinţă persoanelor fizice ori juridice altele decât cele de drept public.

Persoanele care deţin astfel de clădiri datorează taxa pe clădiri, care se calculează în condiţii similare impozitului pe clădiri. Aceasta taxă se datorează proporţional cu perioada de timp pentru care s-a transmis dreptul de concesiune, închiriere, folosinţă.

Persoana care datorează taxa are obligaţia depunerii declaraţiei de impunere la organul fiscal însoţită de copia contractului de închiriere până la data de 25 a lunii următoare celei în care intră in vigoare contractul.

Taxa pe clădiri se plăteşte până la data de 25 a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului prin care se transmite dreptul de închiriere, folosinţă, concesiune, şi nu la cele două scadenţe, din 31 martie şi 31 septembrie, ca în cazul impozitului pe clădiri. Pentru plata taxei pe clădiri nu se acordă bonificaţie.

Impozit conform declaraţiei

În vederea stabilirii obligaţiilor fiscale pentru anul 2016, persoanele fizice şi juridice au obligaţii clare. Persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016.

Persoanele juridice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 martie 2016, din care să rezulte valoarea de impozitare şi destinaţia acestora.

Modelul declaraţiilor de impunere se găseşte la ghişeele Primăriei, pe site-ul Primăriei Oradea, la secţiunea Taxe şi Impozite – Cereri şi formulare tip.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
NE LUATI ULTIMII BANI SA VA FACETI VOI A PATRA VILA???
BRAVO!!!! luati si maioul de pe omul de rand in timp ce directorii din primarie se lafaie in cate 3 locuinte delux! VEZI CRISTIAN NOROCEL POPESCU!!!!
Postat 22 Ianuarie 2016, 14:44 de ionushka77
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON