URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2010, 14:03

Primăria anunţă că nu a trimis orădenilor adrese cu privire la revendicări de terenuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Primăriei a anunţat luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că municipalitatea nu are nicio legătură cu valul de adrese trimise orădenilor care au revendicat terenuri de la municipalitate. "Ţinând cont de faptul că toţi aceşti petenţi sunt titulari ai unor dosare administrative soluţionate prin emiterea unei Dispoziţii a Primarului, prin care li se stabilea calitatea de persoane îndreptăţite la a primi despăgubiri, municipalitatea aduce la cunoştinţa celor în cauză că Primăria municipiului Oradea nu are nicio legătură cu aceste adrese", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Direcţia Juridică a municipalităţii s-a confruntat în perioada 22-25 noiembrie cu un număr mare de petenţi care s-au prezentat la Primărie după ce au primit în cutia poştală o adresă cu mesajul: "Vă rog să ne contactaţi în legătură cu revendicările solicitate de d-voastră către Primăria municipiului Oradea, privitor la Legea 10. Cu stimă, d-na Angela, telefon 0754/661.855, 0752/697.516".

Telefonul "mort"

Contactată de BIHOREANUL, Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice spune că adresele nu au fost expediate de angajaţi ai Primăriei. "În căutare de clienţi, dezvoltatorii imobiliari au băgat adresele în cutiile poştale, în ideea că ulterior vor fi contactaţi pentru a putea negocia cu o eventuală cumpărare a drepturilor de revendicare. Oamenii au sunat la numerele de telefon şi pentru că nu le-a răspuns nimeni au venit la Primărie să ceară lămuriri, dar Primăria nu are nimic cu aceste adrese", a declarat Eugenia Borbei.

De altfel, luni la prânz, ambele numere de telefon sunau în gol. "Am sunat şi noi săptămâna trecută ca din partea unui orădean şi ni s-a răspuns foarte greu. Tot ce am putut afla este că e vorba de un dezvoltator imobiliar şi că vom fi contactaţi, dar nu s-a mai întâmplat nici până astăzi", a spus Borbei.

Bani din drepturi litigioase

Conform directoarei, cumpărarea drepturilor de proprietate asupra unor suprafeţe de teren aflate în proces de revendicate este o practică în domeniul imobiliar. Persoane fizice sau firme cumpără cu acte în regulă de la populaţie, la un preţ sub cel real, dreptul de proprietate asupra unor suprafeţe de teren, pe care le revendică ulterior de la Primărie de pe poziţii de forţă.

Un exemplu în acest sens a fost dezvăluit în februarie 2009 de către BIHOREANUL, care a făcut public faptul că dezvoltatorul imobiliar Adrian Mihuţ a solicitat nu mai puţin de opt hectare de teren, cu front la E 60, în parcul industrial din Şoseaua Borşului. Mihuţ cumpărase drepturile litigioase de la orădenii care deţinut teren în Oradea şi a intentat proces municipalităţii solicitând să fie pus în posesie pe amplasamentul parcului industrial. Latifundiarul orădean a acceptat să renunţe la amplasamentul din parcul industrial doar cu condiţia să fie despăgubit de către Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ASA-I GUNOIUL
ASTAI UN GUNOI NU UN DEZVOLTATOR IMOBILIAR
Postat 29 Noiembrie 2010, 19:16 de UN ORADEAN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON